Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Положителна степен на сравнение на прилагателни (the Positive Degree of Comparison Adjectives).

Английските прилагателни (Adjectives).

Прилагателните имена в английски език нямат категории род, число и падеж. Техните единствени словоизменителни форми са формите за степени на сравнение, които при това се образуват най-вече за качествените прилагателни. Често е нужно да се сравняват някакви вещи. Например, да се каже, че един предмет е по-добър или по-лош от друг или че е най-добрия / най-лошия, по-красив или най-красив, по-лек или най-лек и т.н.

Прието е английските прилагателни да се подразделят на три степени за сравнение:
 • - положителна степен (Positive Degree)
 • - сравнителна степен (Comparative Degree)
 • - превъзходна степен (Superlative Degree)


Формите за степени на сравнения изразяват интензивността на дадено качество у един или друг предмет, лице или явление. Затова по степени на сравнение се променят само тези прилагателни, които обозначават признаци, променящи се по степен на интензивност. Това е възможно с прилагателното big - голям (един предмет може да е по-голям или по-малък), но е немислимо да се образуват степени на сравнение за прилагателното daily - ежедневен, понеже е невъзможно едно явление да бъде повече или по-малко ежедневно.

Положителна степен на сравнение (the Positive Degree of Comparison).

Положителна форма за сравнение на прилагателните (наричана също и неутрална) се нарича тяхната основна форма, в която те се намират в речниците. Тя обозначава качеството (свойството) на предмет, лице или явление без да сравнява това качество (свойство) като го усилва или отслабва. Може само да ги сравнява само на равностойна степен по модела "as adjectives as". Например: as big as - толкова голям, колкото.
 • long — дълъг,
 • big — голям,
 • useful — полезен.
 • This car is old. — Тази кола е стара.

Основа за другите степени на сравнение.

Сравнителната и превъзходната степени за сравнение на прилагателни се образуват възоснова на положителната степен (Positive Degree) по два начина:

1. Чрез добавяне на суфикси "-er" и "-est".

2. С помощта на думите "more" и "most", съответно "less", "least".

----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

5 коментара:

 1. шанко5610:34 пр.об.

  Само качествените прилагателни в английски език имат три степени на сравнение:
  - положителна,
  - сравнителна,
  - превъзходна.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Положителната степен за сравнение на прилагателни (The Positive Degree) обозначава качеството на предмета в сравнение някакъв друг предмет, притежаващ същите сравняване качества.

   Изтриване
  2. Съществително, определяно от прилагателно в превъзходна степен, е "уникално" в групата на себе подобните си, с които се сравнява и затова се употребява с определителен член.

   Изтриване
  3. Има един нюанс - не е "в сравнение", а "извън сравнение". - Положителната степен (The Positive Degree)обозначава качеството на предмета извън сравнението му с някакви други предмети, притежаващи същите качества.

   Изтриване
 2. Положителна степен на прилагателните в английски език е тяхната основна форма, която не изразява степен на сравнение и в която те се появяват в речниците.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: