Translate

---------------------------------------------------------------------------------

22 март 2015

Англия (England) | dLambow

Англия (England)

 

Държава ли е Англия?

Англия (England) е най-голямата административна единица от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland или съкратено The United Kingdom или още по съкратено UK). Другите части са Уелс (Wales), Шотландия (Scotland) и Северна Ирландия (Northern Ireland). 

Съвсем очаквано е, че в Англия английски език е официален, макар напоследък да се наблюдава тенденция за възстановяване на забравените вече езици на Ирландия и други древни жители на Британските острови. Столицата на Англия и Великобритания е Лондон. Други големи градове са Бирмингам, Лийдс, Шефийлд, Ливърпул, Манчестър, Ковънтри, Лестър и др.



Други данни за Англия.

Формата на управление е парламентарна монархия. Държавната религия е англиканство. Територия - 133 396 кв. км, а населението на Великобритания към 2011 година е 53 012 456 души (от които 84% англичани) със средна плътност на заселването от 396 човека на кв. км. Телефонен код за международно набиране - +44. Валутата е фунт стерлинг или английски лири или паундове. 

Англия възниква през 927 година от обединението на няколко враждуващи графства и води началото си от англите, едно от германските племена, които са се настанили на островите около 5 - 6-ти век. Остров Великобритания (Grande Bretagne) е най-големия на Британския архипелаг, а остров Ирландия е втори.




Наименованието "Британия" (Britain).

Това е съвременен, неофициален синоним на понятията "Великобритания" и "Британска империя", а исторически това е римска провинция (лат. Britannia) на териториите на днешна Англия и Уелс. Англия и до днес си остава историческото ядро на Великобритания. 

Общото название на жителите е британци, като в т.ч. влизат англичани от Англия с английски език, валийци от Уелс с валийски език, шотландци от Шотландия с галски или англо-шотландски език и ирландци от Северна Ирландия с ирландски или английски език. 

Освен това има брити - група от келтски племена (до 5-ти век са основното население на Британия) с общо британски език. В исторически план, гърците са наричали Британсите острови Pretanike, а римляните - Britannias или Alba, докато Ирландия и другите острови са били Britanniae.

Възникване на Англия и Великобритания (Great Britain).

Първоначално там е имало кралства на келтите, саксите и викингите. През 843 г. възниква Кралство Шотландия, през 927 г. - Кралство Англия, през 1283 - Княжество Уелс. Сливане на Уелс и Англия има през 1536 г. През 1541 г. възниква Лордство (после Кралство) Ирландия. 

През 1707 става второ сливане между Англия и Шотландия в Кралство Великобритания, а през 1801 г. е третото сливане с Кралство Ирландия. През 1919 г. възниква самопровъзгласилата се Ирландска Република, която след разкола от 1922 се разделя на Република Ирландия (самостоятелна държава) и Северна Ирландия в състава на Великобритания.

Англия (England) днес.

Днес Англия е притегателно място за живеене, учене и работа на много хора от Източна Европа и България. В следващи публикации ще даваме по-конкретни препоръки в това отношение (живот, образование и работа в Англия).

----------------

17 коментара:

Veni_Neko97 каза...

Англия е мястото на произход на английски език и Английската църква. Английското законодателство формира основата на юридическите системи на много страни. Страната е и мястото на зараждане на промишлената революция и на времето е била най-развитата в промишлено отношение страна.

куу каза...

Говорейки за Англия и нейната столица Лондон, трябва да имаме предвид, че те са били център на Британската империя, страна с парламентарна демокрация, конституционни, правителствени и юридически новости, които в последствие са приети от много други страни по света.

MAgy_65 каза...

Кралство Англия, включително княжество Уелс, е било отделна държава до 1 май 1707 година, когато се обединява с Шотландия и става Кралство Великобритания.

Ceni-te каза...

Англия получава своето название в чест на англите - германско племе, установило се в Британия през V и VI век от новата ера. Някои историци предполагат, че това племе е било потомък на население, живяло на полуостров Ангелн, част от полуостров Ютландия, която днес е част от северна Германия.

mariana каза...

Първото споменаване на англите (населяващи Англия) е в един труд под наименованието "Германия" от 98 година от новата ера на древноримския историк Тициан. А според Оксфордския речник на английски език, най-ранното известно споменаване на термина "Англия", приложимо към южната част на остров Великобритания, се отнася към 897 година.

Petro_Fatd каза...

Жените на Англия.
Традиционно, англичаните ги считат за законодатели на модата - всеки е чувал за английските моделиери. Известната Виктория Бекъм, дъщерята на легендарния битълс Стела Маккартни, трагичния Александър Маккуин, ексцентричната Вивиан Уестууд. Всички те отдавна ни впечатляват с имената си в историята на световната мода.

Форко каза...

Мъжете на Англия.
Да не разочароваме дамите, но английските мъже днес далеч не са онези джентълмени, за които сме свикнали да слушаме от различните митове за тях. Съвременните мъже на Англия се ръководят от главния британски принцип за умереност, който се разпростира и върху всички сфери на живота, в т.ч. и любовния. Разбира се тази представа е субективна и не обвързва никого да се води по нея. Но все пак, винаги е добре да има някакво мнение, отколкото да няма никакво.

Hanko_U каза...

Във Великобритания има доста празници (може и да са повече от българските), в които може да вземе участие всеки жител и гост на страната. Това са от малките улични празненства, до големите национални фестивали. Общонационалните празници се наричат нещо като "банкови почивки", макар че в такива дни са затворени не само банките, а и повечето магазини, организации и други бизнеси.

Дани56 каза...

В Англия има доста празници, но не всички са почивни дни. Освен това, е възможно датата за един и същ празник да не съвпада за различните части на Обединеното кралство - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Точен списък с банковите празници (които са почивни дни), може да се намери на сайта на правителството на Великобритания - www.gov.uk.

Алина Дан- каза...

На връх Нова година, на 31 декември, в Англия традиционно се събират заедно със семейството или с приятели, за да се посрещне в полунощ новата година и да се изпее заедно "Доброто старо време" (Auld lang syne) – народна песен по думите на шотландския поет Робърт Бърнс. Празника може да продължи до разсъмване и даже повече.

Tano-65 каза...

Един от важните празници на Великобритания е Нова година - 1 януари. Много англичани дават традиционните 4новогодишни обети" (New Year’s resolutions), обещавайки си да постигнат поставените цели или да отхвърлят вредни навици през настъпващата нова година. Вярно е, че повечето от тези обещания, също традиционно, бързо се забравят, обикновено до приключване на празника.

Hanko_U каза...

Един от февруарските празници в Англия е 14 февруари - Денят на Св. Валентин - любовта и романтиката. Много хора във Великобритания излизат на романтична вечеря със своите половинки и им подаряват картички-валентинки, кутийки с шоколадови бонбони и цветя. В този ден, даже хора, които не са в официални отношения, могат да получат анонимни валентинки от тайни поклонници и обожатели.

Paloma каза...

На 17 февруари в Англия празнуват Масленица или Ден на палачинката (Pancake Day). Отбелязва се в последния ден преди началото на християнските Велики пости, продължаващи 40 дни. В този ден, даже и в не религиозните семейства, си пекат палачинки от яйца, мляко и захар. В някои градове на Великобритания даже провеждат палачинкови пробягвания, като участниците бягайки, обръщат палачинките. Счита се, че начало на състезание е дадено в гр. Олни в графство Бъкимгамшир. Там, по мнение на историците, в далечната 1445 година се е състояло първото палачинково бягане в Англия.

Onur_45 каза...

На 19 февруари в Англия се празнува Китайската Нова година. Извън пределите на Азия, най-мащабното празнуване на този празник е в Лондон. Всяка година, в Чайнатаун се провежда парад с безплатни представления, музика, танци, акробати, кулинарни пиршества и фойерверки. Освен в Лондон, многоцветни улични представления могат да се видят и в други големи градове на Великобритания - Манчестър, Нотингам, Ливърпул и Бирмингам.

tanita_Tanch каза...

Ден на св. Давид в Уелс - 1 март. Св. Давид е покровител на Уелс и това е празник на уелската култура. Към дрехите се прикрепят цвета нарциси и се яде коул (cawl) – традиционна уелска супа от сезонни плодове, овче и свинско месо. Празнува се в цял Уелс, включително голям парад в Кардиф.

T0ni_dani каза...

На 6 март се празнува "Холи" - фестивал на цветовете, с който се отбелязва края на зимния сезон по хиндуисткия календар. В много английски градове (Лондон, Манчестър, Бристол, Белфаст) хората празнуват това събитие, бягайки по улиците и засипвайки се взаимно с разноцветни прахове (бои).

Редактор каза...

В централен Лондон се появи огън в хотел Mandarin Oriental в района Knightsbridge. Според местните медии 15 противопожарни бригади работят на мястото на аварията. Уточняват се причините за пожара и други подробности.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: