Translate

---------------------------------------------------------------------------------

06 януари 2024

Есра Ердоган | dLambow

(Esra Erdoğan) -

Есра Ердоган - най-малката дъщеря на Реджѐп Ердога̀н


Коя е Есра Ердоган?

Есра Ердоган (Esra Erdoğan), с моминското име Есра Албайрак (Esra Albayrak) е най-малката дъщеря на Реджѐп Ердога̀н (Recep Erdoğan). Тя е родена на 14 октомври 1983 г. в Истанбул, Турция. Понастоящем е домакиня и съпруга на Берат Албайрак (Berat Albayrak), бивш министър на енергетиката и природните ресурси.

Есра Ердоган
Есра Ердоган (Esra Erdoğan)

Образование

Завършва Университета на Индиана в Блумингтън със специалност „Социология“ през 2006 г. и магистърска степен по „Бизнес администрация“ от Калифорнийския университет в Лос Анджелис през 2009 г.

Есра е известна със своя активен обществен живот.

Есра Ердоган е известна със своята активна гражданска позиция. Тя е основателка на фондацията „Еднакви възможности за всички“ (Eşitim İçin El Ele), която се занимава с насърчаване на равенството и социалната справедливост в Турция. Тя е основател на фондацията "Есра" за подпомагане на деца с увреждания. Също така е председател на Центъра за социално развитие (TOGEM). Есра Ердоган е и основателка на модната линия "ES". Модната линия е известна със своите модерни, но ислямски стилове.

Личен живот

Ердоган е омъжена за Берат Албайрак (Berat Albayrak), син на Садик Албайрак (Sadiq Albayrak), който е бил министър на финансите и застрахованията на Турция от 2015 до 2022 г. Сватбената церемония се провежда на 11 юли 2004 г. в Lütfi Kırdar Congress and Exhibition, като на нея присъстват:

  • - румънският министър-председател Адриан Нъстасе (Adrian Năstase),
  • - гръцкият премиер Костас Караманлис (Kostas Karamanlis),
  • - кралят Абдула (Kralı Abdullah) на Йордания,
  • - президентът на Пакистан Первез Мушараф (Pervez Müşerref),
  • - външният министър Абдула Гюл (Abdullah Gül) и
  • - председателят на Великото народно събрание на Турция Бюлент Аринч (Bülent Arınç'ın).


Родители:

  • - Баща: Реджеп Таип Ердоган (Recep Tayyip Erdogan)
  • - Майка: Емине Ердоган (Emine Erdogan)


Дядовци/баби:

От страна на баща й:

  • - Тензиле Ердоган (Tenzile Erdoğan)
  • - Ахмет Ердоган (Ahmet Erdogan)

От страна на майка й:

  • - Хайрие Гюлбаран (Hayriye Gülbaran)
  • - Джемал Гюлбаран (Cemal Gülbaran)


Братя и сестри:

Есра е четвъртото дете на президента Ердоган, като има още двама братя и една сестра


Съпруг

  • - Берат Албайрак (Berat Albayrak)


Деца

Берат и Есма имат четири деца:

  • - Ахмет Акиф (Ahmet Akif )
  • - Емине Мехмет (Emine Mehmet)
  • - Садик Каан (Sadiq Kaan )
  • - Хамза Салих (Hamza Salih)

Корупционни скандали

Есра е често критикувана за това, че използва влиянието на баща си, за да се продвига в обществения живот. Ето някои от най-известните скандали, свързани с Есра Ердоган:

През 2013 г.

Името на Есра беше замесено в корупционен скандал, заедно с това на братята ѝ. Според обвиненията, Ердоган е получила подкупи от милиардери, за да им осигури държавни договори. Ердоган беше оправдана от съда, но скандалът повдигна въпроси за корупцията в турското правителство.

През 2013 г.

Предполага се, че Есра е близка до ислямистката организация "Хизбулах". През 2013 г., по време на корупционния скандал, се появиха нейни снимки да седи на маса с предполагаеми членове на "Хизбулах". Но тя отрече да има каквито и да било връзки с организацията.

През 2016 г.

Ердоган беше обвинена в това, че е избягвала данъци за своите имоти в Турция. Според обвиненията, Ердоган е подценила стойността на своите имоти, за да плаща по-ниски данъци. Ердоган беше оправдана от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за етичните ѝ практики.

През 2021 г.

Есра Ердоган беше обвинена в това, че е използвала влиянието на баща си, за да се сдобие с ексклузивни права за риболов в Черно море. Според обвиненията, Ердоган е договорила с правителството на Турция да ѝ бъдат дадени ексклузивни права за риболов в Черно море за 20 години. Ердоган беше оправдана от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за конфликта на интереси.

Ердоган е активна в социалните медии и често използва Twitter, за да изразява своите възгледи. Тя е критикувана за използването на социалните медии за разпространение на пропаганда и за говорене срещу опозицията.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: