Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

30 януари 2024

Легенда за планинския пръстен и Араф | dLambow

(Legend of the Mountain Ring and Araf) -

Легендата за Планинския пръстен и безстрашния Араф


Каква е легендата за планинския пръстен и Араф?

Легендата за планинския пръстен е популярна в България и се разказва в различни варианти. В основата си тя е разказ за историята на безстрашния Араф, който живеел близо до планината, заедно с жена си, сина си и верния си кон.
 
Легенда за планинския пръстен и Араф
Легенда за планинския пръстен и Араф (Legend of the Mountain Ring and Araf)


Първи вариант на легендата за Араф

Имало едно време един млад мъж на име Араф, който бил известен със своята сила и смелост. Той живеел в едно малко село в планината. Един ден, докато се разхождал в планината, той видял група гиганти да се приближават към селото му. Гигантите били злобни и обичали да нападат хората.

Араф знаел, че трябва да направи нещо, за да защити селото си. Той се върнал в селото и събрал всички мъже. Те решили, че единственият начин да се защитят от гигантите е да ги нападнат първи.

На следващия ден, когато гигантите пристигнали, Араф и мъжете от селото ги нападнали. Араф повел атаката. Той бил най-силният и смел от всички. Той се биел с гигантите един на един и ги побеждавал.

Гигантите били изненадани от силата и смелостта на Араф. Те решили да не нападат повече селото. Араф станал герой за селото си. Той бил известен като "безстрашния Араф".

Втори вариант на легендата с Планинския пръстен

Араф трябвало да се закали, преди да се бие с гигантите. Той решил да направи това, като скача с коня си през отвора на Планинския пръстен. Отворът бил много дълбок и опасен. Ако Араф не успял да го прескочи, той и конят му щели да паднат и да загинат.

Араф се приготвил за скачането и се качил на коня си. Той го тласнал в отвора и конят започнал да скача. Араф се държал здраво за гривата му и успял да премине през отвора. Скокът бил успешен и Араф оцелява. Така той станал още по-силен и по-смел след това.

Затова Араф решил, че е достатъчно смел и силен, за да се бие с гигантите. Когато се върнал в селото, той бил готов да ги победи. Така той спасява планината и жителите ѝ. Гигантите били толкова впечатлени от смелостта на Араф, че му предложили мир. Араф приел и двете страни живели в мир и хармония от този момент нататък.



Трети вариант на легендата за Планинския пръстен и безстрашния Араф

Една нощ Араф се събудил от силни трусове - гигантите нападали земята му. Конят му казал: „Можеш да победиш враговете си само след като закалиш волята си. За да направиш това, е нужно да скочиш през отвора на Планинския пръстен, така че конят да не се спъне и ездачът да не се заклещи. "

Закаляване на волята

Араф оседлал верния си кон и се втурнал към планината.
  • - Първият път, когато скочил - конят се спънал с дясното си копито. - "Мислиш за жена си" - казал конят на Араф. "А би трябвало да мислиш само за победата над враговете си."
  • - Скочили втори път - заклещил се в скалата лъка на Араф. - "Мислиш за сина си" - казал конят. "Но само мислите за победа ще спасят теб и семейството ти."
  • - За трети път Араф скочил на коня си - и този път те преодолели успешно отвора в скалата и преминали изпитанието.

Така Араф победил гигантите, но бил ранен.

Конят го завел до извор с жива вода. Араф пил от тази вода и се върнал здрав при семейството си.

Четвърти вариант на легендата за багатура Араф

Според четвърта версия, Араф бил млад и смел багатур, който живеел в планините. Той бил известен със своята храброст и умения в битка. Един ден, докато бил на лов, Араф бил нападнат от група гиганти. Гигантите били много силни и Араф знаел, че няма да може да ги победи сам.

За да се защити, Араф решил да се закали, като скача с коня си през отвора на Планинския пръстен. Планинският пръстен бил дълбок ров, който бил заобиколен от остри скали. Ако Араф не успеел да прескочи, щял да бъде убит.

Араф се подготвил внимателно за скачането. Той тренирал дълго време и се уверил, че конят му е в добра форма. Накрая, решителния ден настъпил. Араф и конят му се качили на най-високата точка на планината и се огледали.

Отворът на Планинския пръстен бил много далеч и изглеждал много малък. Араф знаел, че това ще бъде много опасно прескачане, но той беше решен да успее.

Араф пришпорил коня си и те се впуснали в полет. Конят летял бързо и уверено, а Араф се държал здраво за него. Те приближавали ръба на отвора и Араф знаел, че това е моментът.

Араф извикал и конят направил скок. Те се пренесли през отвора и се приземили на другата страна. Араф и конят били невредими. Скачането през отвора на Планинския пръстен направило Арафа още по-силен и по-смел. Той успял да победи гигантите и да спаси народа си.

Заключение

Легендата за планинския пръстен и безстрашния Араф е една от най-популярните български легенди. Тя е история за смелостта и силата на човешкия дух. Легендата за Араф е история за храброст, сила и решителност. Легендата ни показва, че когато човек е готов да се бори за това, което обича, той може да постигне всичко. Тя е вдъхновяваща история, която ни показва, че всичко е възможно, ако сме смели и упорити.

Легендата за Араф е популярна и в други части на Балканите. В Румъния, например, тя се разказва за млад мъж на име Арон, а в Сърбия - за млад мъж на име Аркан. Днес милиони българи в България и зад граница очакват Араф най-после да се появи и отново да възстанови хилядолетното българско достолепие.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: