Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

30 януари 2024

Електромагнитна индукция | dLambow

(Electromagnetic induction) -

Електромагнитната индукция може да генерира електрически ток


Какво е електромагнитна индукция?

Електромагнитната индукция е явление, при което електрически ток се генерира в метална верига, когато в съседство с нея се променя магнитното поле. Явлението се наблюдава в затворен проводников контур (намотка), в която протича индуциран ток, когато магнитното поле, обхващащо контура, се променя във времето.

Електромагнитна индукция
Електромагнитна индукция (Electromagnetic induction)

Същност на електромагнитната индукция

Същността на явлението електромагнитна индукция е, че промяната в магнитното поле индуцира електрическо напрежение във верига, която е свързана с него. Това напрежение причинява протичане на ток във веригата. Електромагнитната индукция е явлението, при което в проводник, движещ се в магнитно поле и пресичайки силовите линии, се индуктира електродвижещо напрежение - е.д.н. (electro-motive force - EMF).

Трябва да се прави разлика между е.д.н., от една страна, и електрическо напрежение, от друга, които имат различна физическа природа. Електродвижещо напрежение е непотенциално, то възниква за сметка на преобразуването на някакъв вид (обикновено механична) енергия в електрическа, като разделя положителните и отрицателните заряди между полюсите на източника, действайки от „-“ към „+“.

Щом има тези разделени заряди, има потенциална разлика, т.е. електрическо напрежение с посока от „+“ към „-“. В източника е.д.н. и електрическото напрежение имат различни посоки, те са противоположни!

Откриване

Електромагнитната индукция е открита през 1831 г. от английския физик Майкъл Фарадей. Той провежда серия от експерименти, които показват, че при промяна на магнитното поле в затворен проводников контур, в него се индуцира електродвижещо напрежение (е.д.н.).

Закон на Фарадей

Законът на Фарадей за електромагнитната индукция гласи, че е.д.н. по затворен контур е пропорционално на скоростта на промяна на магнитния поток през контура.
Така, Законът на Фарадей изразява количествено връзката между е.д.н., индуцирано в затворен контур, и промяната на магнитния поток през контура:

e = -N * dФ/dt

където:

  • - e - е индуцираното е.д.н. (във волтове)
  • - N - е броят на навивките в контура
  • - dФ - е промяната в магнитният поток през контура (в максуели)
  • - dt - е промяната на времето (в секунди)

Магнитният поток през контура се определя като произведението от броя на навивките в контура, магнитната индукция на полето и площта на контура, перпендикулярна на посоката на магнитната индукция.

  • - Ако магнитното поле е постоянно, то магнитният поток през контура не се променя и в контура не се индуцира ток.
  • - Ако магнитното поле се променя, то магнитният поток през контура също се променя и в контура се индуцира ток.

Направлението на индуцирания ток е такова, че да се противопостави на промяната на магнитното поле.

Индукцията на е.д.н. може да се предизвика по два начина:


- Промяна на магнитното поле

Например, ако в близост до затворен проводник се движи магнит, в проводника ще се индуцира е.д.н., тъй като магнитното поле около магнита се променя.

- Движение на проводника в магнитно поле

Например, ако затворен проводник се движи в магнитно поле, в проводника ще се индуцира е.д.н., тъй като площта на контура, през която преминава магнитният поток, се променя.


Приложение на електромагнитната индукция

Индукцията е важна част от електромагнетизма. Тя се използва в много приложения, включително в електроцентралите, електрониката, машиностроенето и медицината. Тя се използва за производството на електричество в електроцентралите, за преобразуване на електрическата енергия от една форма в друга, за създаването на електромагнитни устройства, като електродвигатели, електромагнитни задвижвания и др. Електромагнитната индукция намира широко приложение в съвременната техника. Тя е основата на действието на много устройства, като например:

  • - Електрически генератори
  • - Трансформатори
  • - Безжични зарядни устройства
  • - Микрофони
  • - Сензори


Примери за използване на електромагнитната индукция

Ето някои конкретни примери за приложения на електромагнитната индукция:

- Електрически генератори

Електрическите генератори използват електромагнитната индукция за производството на електричество. В генератора магнитът се върти около намотка. Промяната на магнитното поле, създадено от въртящия се магнит, индуцира електрически ток в намотката.

- Трансформатори

Трансформаторите се използват за преобразуване на електрическата енергия от една форма в друга. Например, те се използват за повишаване или понижаване на напрежението в електрическите мрежи.

- Електродвигатели

Електромоторите използват електромагнитната индукция за създаване на механична енергия. В електродвигателя електрическият ток, протичащ през намотката, създава магнитно поле. Промяната на това магнитно поле индуцира ток в друга намотка, която е свързана с механизъм, който се задвижва от електродвигателя.

- Електромагнитни задвижвания

Електромагнитните задвижвания се използват за управление на механични устройства. Те се състоят от електромагнит, който създава магнитно поле, и механизъм, който се задвижва от магнитното поле.

- Микрофони

Микрофоните преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали чрез електромагнитна индукция.

- Магнитни ленти

Магнитните ленти използват електромагнитната индукция за запис и възпроизвеждане на звук и изображения.

Електрическа, магнитна и електромагнитна индукции

Трябва да се прави разлика между електромагнитна индукция, като физическо явление, и магнитна индукция като физическа величина, която е силова характеристика на магнитното поле или плътност на магнитния поток.

Магнитна индукция

Електромагнитната индукция не трябва да се бърка с магнитната индукция. Магнитната индукция е явлението, при което магнитно поле се създава от електрически ток. То е открито от Ханс Оерстед през 1820 г. и се основава на факта, че електрическият ток създава магнитни линии на индукция, които се излъчват от проводника.

Електрическа индукция

Електромагнитната индукция също не трябва да се бърка с електрическата индукция. Електрическата индукция е явлението, при което електрически ток се създава от промяна на магнитното поле. То е открито от Майкъл Фарадей през 1831 г. и се основава на факта, че промяната на магнитното поле индуцира електродвижещо напрежение в проводник, който е в контакт с магнитното поле.

Електромагнитна индукция

Електромагнитната индукция е комбинация от магнитната и електрическата индукция. Тя се основава на факта, че промяната на електрическия ток в един проводник индуцира магнитно поле, което от своя страна индуцира електродвижещо напрежение в друг проводник, който е в контакт с магнитното поле.

Най-простият пример за електромагнитна индукция е този на трансформатора. Трансформаторът се състои от две намотки, които са навити около един и същи магнитопровод. Ако в едната намотка се подаде променлив електрически ток, то в другата намотка ще се индуцира променлив електрически ток.

Заключение

Електромагнитната индукция е едно от най-важните явления в съвременната физика и техника. То намира приложение в много области на живота и има решаващо значение за развитието на съвременната цивилизация.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: