Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 януари 2024

Основни метаданни | dLambow

(Basic metadata) -

Кои са 3-те вида основни метаданни? (What are the 3 types of metadata?)


Какво са основните метаданни?


Има три основни типа метаданни:

  • - Описателни (descriptive),
    • - - Заглавие на документа
    • - - Автор на документа
    • - - Дата на публикуване на документа
    • - - Ключови думи на документа
  • - Административни (administrative)
    • - - Формат на документа
    • - - Право на използване на документа
  • - Структурни (structural)
    • - - Местоположение на документа в хранилище
    • - - Хора, които са създали или използвали документа.
Основни метаданни
Основни метаданни (Basic metadata)

- Описателни метаданни

Описателните метаданни (Descriptive metadata) предоставят информация за съдържанието на обекта и позволяват откриване, идентифициране и избор на ресурси. Може да включва елементи като заглавие, автор, теми, дата на създаване, ключови думи, жанр и т.н.

Описните метаданни са най-често срещаният вид метаданни. Те предоставят основна информация за обекта, която помага на потребителите да го намерят и разберат. Например, за книга описните метаданни могат да включват заглавие, автор, издател, дата на публикуване, жанр и ключови думи.

Ето някои конкретни примери за основни метаданни:

  • - Заглавие - заглавието на даден обект, например заглавие на книга, заглавие на снимка или заглавие на уебсайт.
  • - Описание - кратко описание на съдържанието на даден обект, например описание на книга, описание на снимка или описание на уебсайт.
  • - Дата - датата, на която е създаден или променен даден обект, например дата на създаване на файл, дата на публикуване на статия или дата на последна промяна на уебсайт.
  • - Размер - размерът на даден обект, например размерът на файл, размерът на снимка или размерът на уебсайт.
  • - Източник - източникът, от който е получен даден обект, например източникът на файл, източникът на снимка или източникът на информация на уебсайт.
  • - Тип - типът на даден обект, например типът на файл, типът на снимка или типът на уебсайт.

- Административните метаданни (Administrative metadata)

Това са метаданни за управление, които лесняват управлението на ресурсите. Предоставят информация за управлението на обекта, като например авторско право, права за достъп и т.н. Метаданните за управление на файл могат да включват дата на създаване, дата на последна промяна и размер на файла.

Административните метаданни предоставят информация за управлението на обекта. Те могат да се използват за проследяване на правата за достъп, за управление на версията на обекта и за други цели. Например, за документ административните метаданни могат да включват авторско право, права за достъп, дата на създаване и дата на последна редакция.

- Структурни метаданни (Structural metadata)

Предоставят информация за структурата на обекта, като например заглавие, раздели, подраздели и т.н.

Структурните метаданни предоставят информация за начина, по който е организиран обектът. Те могат да се използват за навигация в обекта и за разбиране на връзките между различните части на обекта. Например, за уебсайт структурните метаданни могат да включват заглавие, раздели, подраздели и връзки между различните страници на уебсайта.

Други видове метаданни

В допълнение към тези три основни вида метаданни, съществуват и други видове метаданни, които са специфични за определени видове обекти или приложения. Например:

  • - За изображения могат да се използват метаданни за описание на цветовете, размерите и местоположението на обектите в изображението.
  • - За аудио и видео записи могат да се използват метаданни за описание на звука и картината.


Използване на метаданните

Метаданните могат да бъдат използвани за различни цели, като например:

- Намиране и категоризиране на информация

Метаданните могат да се използват за създаване на индекси, които позволяват на потребителите да намерят информация по-лесно. Например, ако търсите информация за определена тема, можете да използвате метаданните, за да намерите документи, които съдържат ключови думи, свързани с тази тема.

- Разбиране на съдържанието на информацията

Метаданните могат да се използват за предоставяне на информация за съдържанието на информацията, което може да помогне на потребителите да я разберат по-добре.

- Управление на информацията

Метаданните могат да се използват за проследяване на правата за достъп, за управление на версиите и за други цели, свързани с управлението на информацията. Например за организиране на информация в хранилища или за проследяване на промени в информацията.

- Анализ на информация

Метаданните могат да се използват за анализ на информация, като например за идентифициране на тенденции или за идентифициране на свързани данни.

Заключение

Метаданните са важен инструмент за управление и обработка на информация. Те са важни, защото предоставят информация, която може да се прилага при организиране, управление и използване на данни. Те могат да се използват за търсене, сортиране, филтриране и анализ на данни.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: