Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 януари 2024

Соленки | dLambow

(Solenki) -

Соленките - традиционни български солени бисквити


Какво са Соленките?

Соленките са традиционни български солени бисквити, което представлява вид пита, направена от тесто и пълнеж. Те се приготвят в различни форми и размери. Соленките са популярни като закуска, подходящи за кафе или като допълнение към различни ястия.

Соленки
Соленки (Solenki)

Рецепти за традиционни български соленки:


Рецепта 01


Съставки за тестото:

  • - 500 грама брашно
  • - 1 ч. л. сол
  • - 1 ч. л. захар
  • - 1 ч. л. оцет
  • - 1 ч. л. закваска или суха мая
  • - 1 чаша топла вода
  • - 2 с. л. олио


Съставки за пълнежа:

  • - Фета сирене или друго сирене по избор
  • - Краве сирене
  • - Яйца (за намазване)
  • - Сусам (по избор)

Начин на приготвяне:


1. Приготвяне на тестото

В голяма купа се смесват брашното, солта и захарта. В средата се прави кланица, където се добавят оцетът, закваската (или маята), топлата вода и олиото. Тестото се замесва добре, докато стане меко и гъвкаво. Оставя се да втаса за около 30-60 минути.

2. Разделение и Оформяне

Тестото се разделя на малки топки, които се разточват на тънки кръгове. На всяка тънка кръгчето се слага пълнеж от сирене и се оформа соленка.

3. Печене

Соленките се нареждат в тава, която предварително е намазана с масло или покрита с хартия за печене. Преди печенето, соленките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна до златисто-кафяв цвят.

Заключение

Традиционно, соленките се консумират топли и са придружени с кафе, чай или други напитки. Соленките са популярни не само в българската, но и в балканската кухня като цяло и се срещат в различни вариации в региона.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: