Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 януари 2024

Соленки | dLambow

(Solenki) -

Соленките - традиционни български солени бисквити


Какво са Соленките?

Соленките са традиционни български солени бисквити, което представлява вид пита, направена от тесто и пълнеж. Те се приготвят в различни форми и размери. Соленките са популярни като закуска, подходящи за кафе или като допълнение към различни ястия.

Соленки
Соленки (Solenki)

Рецепти за традиционни български соленки:


Рецепта 01


Съставки за тестото:

  • - 500 грама брашно
  • - 1 ч. л. сол
  • - 1 ч. л. захар
  • - 1 ч. л. оцет
  • - 1 ч. л. закваска или суха мая
  • - 1 чаша топла вода
  • - 2 с. л. олио


Съставки за пълнежа:

  • - Фета сирене или друго сирене по избор
  • - Краве сирене
  • - Яйца (за намазване)
  • - Сусам (по избор)

Начин на приготвяне:


1. Приготвяне на тестото

В голяма купа се смесват брашното, солта и захарта. В средата се прави кланица, където се добавят оцетът, закваската (или маята), топлата вода и олиото. Тестото се замесва добре, докато стане меко и гъвкаво. Оставя се да втаса за около 30-60 минути.

2. Разделение и Оформяне

Тестото се разделя на малки топки, които се разточват на тънки кръгове. На всяка тънка кръгчето се слага пълнеж от сирене и се оформа соленка.

3. Печене

Соленките се нареждат в тава, която предварително е намазана с масло или покрита с хартия за печене. Преди печенето, соленките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна до златисто-кафяв цвят.

Заключение

Традиционно, соленките се консумират топли и са придружени с кафе, чай или други напитки. Соленките са популярни не само в българската, но и в балканската кухня като цяло и се срещат в различни вариации в региона.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Местно производство
  2. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  3. Пиер-Жан дьо Беранже
  4. Силата на думите
  5. Бъртранд Ръсел
  6. Промяна на навиците
  7. Благодарност
  8. Битката при Ахелой
  9. Императорски поздрав 3500 години
  10. Възпитанието определя живота
  11. Палмира
  12. Водопад Виктория
  13. Необратими неща
  14. Мартин Лутър Кинг
  15. Пазарджик
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: