Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

09 януари 2024

Мейнфрейм операционни системи | dLambow

(Mainframe operating systems) -

Мейнфрейм операционните системи са специализиран софтуер на IBM


Какво са Мейнфрейм операционните системи?

Историята на мейнфрейм операционните системи на IBM е важна в историята на мейнфрейм операционните системи, поради дългогодишната позиция на IBM като най-големият световен доставчик на хардуер за мейнфрейм компютри. Мейнфреймите на IBM работят с операционни системи, доставени от IBM и от трети страни.

  • - IBM Z® мейнфрейми работят на z/OS®, Linux® и z/TPF, като множество операционни системи (ОС) често работят на един мейнфрейм.
  • - IBM z/VM® и KVM са хипервайзори, предназначени да изпълняват Linux, z/OS и z/TPF виртуални машини (VM), както и Red Hat® OpenShift® на IBM Z и LinuxONE сървъри.
Мейнфрейм операционни системи
Мейнфрейм операционни системи (Mainframe operating systems)

Специализиран софтуер

Мейнфрейм операционните системи са специализиран софтуер, който управлява работата на мейнфрейм компютрите. Те са предназначени за обработка на големи количества данни и за изпълнение на сложни задачи.

Мейнфрейм компютрите

Мейнфрейм компютрите (Mainframe computers) са големи, високопроизводителни компютри, които се използват в големи организации, като банки, застрахователни компании, правителство и др. Те се използват за съхраняване на големи количества данни, като например клиентски данни, финансови данни, медицински данни и др., и за изпълнение на сложни задачи, като например обработка на транзакции, анализ на данни и др.

Функции на мейнфрейм операционните системи

Основната функция на мейнфрейм операционните системи е да управляват ресурсите на мейнфрейм компютрите, като процесори, памет, дисково пространство и устройства за вход/изход. Те също така осигуряват среда за стартиране и изпълнение на приложения, които се използват на мейнфрейм компютрите. Мейнфрейм операционните системи предоставят редица функции, които позволяват на мейнфрейм компютрите да изпълняват тези задачи ефективно. Те включват:

- Управление на ресурсите

Мейнфрейм операционните системи управляват ресурсите на мейнфрейм компютрите, като например процесори, памет, дисково пространство и др. Те гарантират, че тези ресурси се използват ефективно и че всички задачи се изпълняват коректно.

- Управление на изпълнението на програмите

- Осигуряват програмите да имат достъп до необходимите ресурси и се изпълняват последователно.

- Управление на входно-изходните устройства

Мейнфрейм операционните системи управляват входно-изходните устройства на мейнфрейм компютрите, като например терминали, принтери, дискови устройства и др. Те гарантират, че тези устройства се използват ефективно и че всички данни се предават и приемат коректно.

- Сигурност

Мейнфрейм операционните системи осигуряват сигурност за данните, съхранявани на мейнфрейм компютрите. Те използват редица мерки за сигурност, като например криптиране, удостоверяване и др.


Използване на мейнфрейм операционните системи

Мейнфрейм операционните системи се използват за широк спектър от приложения, включително:

  • - Банкиране и финанси
  • - Търговия на дребно
  • - Производство
  • - Национална сигурност
  • - Здравеопазване

Мейнфрейм операционните системи се използват за различни цели, включително:

- Обработка на транзакции

Мейнфрейм операционните системи се използват за обработка на транзакции в реално време, като например обработка на кредитни карти или продажби в магазини.

- Съхранение на данни

Мейнфрейм операционните системи се използват за съхранение на големи количества данни, като например данни за клиенти, финансови данни или данни от сензори.

- Изчисления

Мейнфрейм операционните системи се използват за изпълнение на сложни изчисления, като например симулации, научни изследвания или машинно обучение.

Как се използва мейнфрейм операционна система?

Ето един пример как се използва мейнфрейм операционна система:
В една банка мейнфрейм операционната система се използва за обработка на транзакции, като депозити, тегления и преводи. Системата също така се използва за съхраняване на информация за клиентите, като данни за сметки, кредитни карти и кредитни истории.

Популярни мейнфрейм операционни системи

Някои от най-популярните мейнфрейм операционни системи включват:

  • - IBM Z/OS
  • - IBM z/VM
  • - Linux on IBM Z
  • - Oracle Solaris
  • - OpenVMS
  • - HP OpenVMS
  • - Unisys ClearPath/MCP


Заключение

Мейнфрейм операционните системи са проектирани да бъдат надеждни, сигурни и ефективни, но те са сложни и изискват специализирана квалификация за тяхното използване. Те са в състояние да обработват големи количества данни с високоскорост и да осигуряват достъп до данните за множество потребители едновременно. Мейнфрейм операционните системи са важен компонент на инфраструктурата на много организации. Те осигуряват надеждността и сигурността, необходими за обработката на големи обеми данни и изпълнението на интензивни изчисления.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: