Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

06 януари 2024

Маржин кол | dLambow

(Margin call) -

Маржин кол (margin call) при форекс търговия


Какво е Маржин кол?

Маржин кол (margin call) при форекс търговия е изискане от брокера към клиента да депозира допълнителни средства по сметката си, за да покрие минималните изисквания за маржин. Това се случва, когато стойността на активите, в които клиентът е инвестирал, спадне достатъчно, като по този начин увеличи загубите му и намали собствения му капитал.

Маржин кол
Маржин кол (Margin call)

Какво е маржин?

В основата си, форекс търговията използва маржин за осигуряване на позиции - това са средства, които трябва да бъдат заделяни от търговеца като гаранция за отворени позиции. Маржинът е депозит, който клиентът трябва да направи при брокера си, за да може да търгува с инструменти на стойност, значително превишаваща гаранционната сума (ливъридж). Целта на маржина е да се получат заемни средства от самия брокер, които клиентът да използва за търговия.

Какво е ливъридж?

Ливъриджът е отношението между сумата на средствата, които търговецът внася, и сумата на средствата, които брокерът му предоставя за търговия. Например, ако маржинът е 100 долара, а ливъриджът е 1:100, тогава търговецът може да търгува с активи на стойност 10 000 долара.

Минимален маржин

Минималният маржин е процентът от стойността на актива, който клиентът трябва да депозира, за да може да отвори позиция. Например, ако минималният маржин за EUR/USD е 2%, това означава, че клиентът трябва да депозира 200 евро, за да отвори позиция от един лот.


Какво е маржин кол?

Когато стойността на актива, в който клиентът е инвестирал, спадне, това увеличава загубите му и намалява собствения му капитал. Ако собственият капитал спадне под минималните изисквания за маржин, брокерът ще изпрати маржин кол до клиента.

Маржин кол (Margin call) при форекс търговия е изискване от брокера към търговеца да внесе допълнителни средства в сметката си, за да покрие маржин изискванията за отворените си позиции. Поддържащият маржин е минималната сума, която търговецът трябва да има в сметката си, за да може брокерът да поддържа отворените му позиции.

Ако търговецът не внесе допълнителни средства в рамките на определено време, брокерът може да затвори отворените му позиции автоматично. Това се нарича стоп аут. Маржин кол е важен аспект на маржин търговията, който търговците трябва да разбират добре. Маржин кол може да доведе до загуба на средства, ако търговецът не е подготвен за него.

Пример:

Маржин изискванията на брокера за EUR/USD са 1%. Това означава, че за да се отвори позиция от 1 стандартен лот (100 000 евро), е необходим маржин от 1000 евро.

Ако стойността на EUR/USD падне с 10%, стойността на отворената позиция ще намалее до 90 000 евро. Собственият капитал в сметката ще намалее до 800 евро, тъй като маржинът се изважда от собствения капитал.

В този случай поддържащият маржин ще бъде 800 евро. Това означава, че брокерът ще изиска от клиента да депозира допълнителни 200 евро, за да покрие маржин изискванията.

Клиентът има две възможности да отговори на маржин кол:

  • - Да депозира допълнителни средства по сметката си, за да покрие минималните изисквания за маржин.
  • - Да затвори част или всичките си отворени позиции.


Ако клиентът не отговори на маржин кол, брокерът може да затвори част или всичките му отворени позиции автоматично. Това може да доведе до загуби за клиента, които надхвърлят размера на депозирания маржин.

Маржин кол е важен риск, който трябва да се вземе предвид при маржин търговията. Трейдърите трябва да управляват внимателно риска си, за да избегнат маржин кол и големи загуби.

Ето някои съвети за управление на риска при маржин търговия:

  • - Използвайте разумен ливъридж. Колкото по-висок е ливъриджът, толкова по-голям е рискът от маржин кол.
  • - Поставяйте стоп загуби. Стоп загубата ще затвори позицията ви автоматично, ако цената достигне определено ниво.
  • - Следете внимателно стойността на активите, в които инвестирате. Ако цената започне да спада, бъдете готови да затворите позицията си.


Заключение

Маржин кол е инструмент за управление на риска и защита както за търговците, така и за брокерите, тъй като помага да се предотвратят негативни ситуации, свързани с дългове и загуби, които могат да възникнат при недостатъчни средства на сметката. Важно е за търговците да следят своето маржин ниво и да бъдат готови да реагират, за да избегнат затварянето на позиции или други нежелани последици.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: