Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 август 2023

Децата на Ердоган | dLambow

(Erdogan's children) -

Каква е ролята на децата на Ердоган в турската политика?


Кои са децата на Реджеб Ердоган?

Децата на Ердоган
Децата на Ердоган (Erdogan's children)

Роля на децата на Ердоган в турската политика

Ролята на децата на Реджеб Ердоган в турската политика е различна и според някои източници, противоречива. От една страна, те са влиятелни фигури в бизнеса, образованието, медиите и гражданското общество, които подкрепят политическата дейност на баща си и укрепват позицията на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). От друга страна, те са обект на критика и разследвания за корупция, злоупотреба с властта и незаконни дейности, които подкопават доверието в институциите и демокрацията в Турция.

Сюмейе Ердоган

Сред децата на Ердоган, единствено Сюмейе Ердоган е активно ангажирана с политиката като заместник-председател на ПСР. Тя е също така основател и председател на КАДИП (Фондация за жени и демокрация), която се занимава с правата на жените, мирния процес и междукултурния диалог. Тя е близка до баща си и често го придружава по време на официални посещения и срещи.

Ахмет Бурак Ердоган и Неджметин Билял Ердоган

Ахмет Бурак Ердоган и Неджметин Билял Ердоган имат по-скоро индиректна роля в турската политика чрез своите бизнес интереси и свързани с тях фондации. Те са обвинявани в използването на своята близост до президента за да получават изгодни договори, да участват в контрабандни операции и да финансират пропагандни медии. Те също така са подозирани в подкрепата на радикални ислямистки групировки в Сирия чрез доставка на оръжие и хуманитарна помощ.

Есра Ердоган

Есра Ердоган има най-малко видима роля в турската политика, тъй като тя е по-скоро заета със семейните си ангажименти. Тя е омъжена за Берат Албайрак, бивш министър на енергетиката и природните ресурси, който е бил един от най-близките сътрудници на Ердоган. Той обаче подава оставка след земетресението от февруари 2023 г., което предизвика голяма криза в правителството. Есра Ердоган не е известна с каквито и да било политически изяви или инициативи.



Каква е репутацията на децата на Ердоган в Турция?

  • - Ахмет Бурак Ердоган (р. 1979) - е син на Ердоган и собственик на MB Denizcilik, компания за морски транспорт. Той е обвиняван в корупция, измама и финансиране на тероризъм.
  • - Билял Ердоган (р. 1981) - е по-младият син на Ердоган и управител на Тургев, фондация за образование и култура. Той е обвиняван в корупция, източване на държавни средства и пране на пари.
  • - Есра Ердоган (р. 1983) - третото дете и най-голямата дъщеря на Ердоган и съпруга на Берат Албайрак, бивш министър на енергетиката и природните ресурси. Тя е обвинявана в корупция, злоупотреба с власт и влияние.
  • - Сюмейе Ердоган (р. 1985) - четвъртото дете и най-младата дъщеря на Ердоган и съпруга на Селим Кая, бизнесмен в сектора на здравеопазването. Тя е обвинявана в корупция, злоупотреба с власт и влияние.

Репутацията на децата на Ердоган в Турция е спорна и противоречива.

От една страна, те са уважавани от привържениците на ПСР и от част от турското общество като членове на семейството на президента. От друга страна, те са критикувани от опозицията и от друга част от турското общество като корумпирани, алчни и злоупотребяващи с положението си.

Какво е отношението на турския народ към децата на Ердоган?

Отношението на турския народ към децата на Ердоган е разделено и зависи от политическите убеждения и възгледите на хората. Някои турци ги подкрепят и ги възприемат като продължение на политиката и визията на баща им за Турция. Те ги считат за успешни, образовани и патриотични личности, които работят за благото на страната. Други турци ги осъждат и ги виждат като корумпирани, злоупотребяващи и опасни фигури, които подкопават демокрацията и свободата в Турция. Те ги обвиняват в изнудване, контрабанда, подпомагане на тероризма и манипулиране на медиите.

Отношението на турския народ към децата на Ердоган се отразява и в резултатите от изборите. 

През 2019 г., ПСР загуби контрола над Истанбул, Анкара и други големи градове, което е тежък удар за Ердоган и неговото семейство. През 2023 г., ПСР сформира предизборен съюз с ултранационалистката Партия на националното движение (ПНД), за да се опита да запази своята позиция. Но опозицията също се обединява около обща платформа за промяна и модернизация на Турция. Изборите са решаващи за бъдещето на Турция и Ердоган ги спечели.

Какво е въздействието на децата на Ердоган върху международните отношения на Турция?

Въздействието на децата на Ердоган върху международните отношения на Турция е трудно да се измери точно, но може да се каже, че те са част от общата стратегия на баща им за укрепване на турския национализъм, ислямизъм и неоосманизъм. Това води до напрежение и конфликт с някои от съседите и партньорите на Турция, особено в региона на Близкия изток и Средиземноморието.

Ахмет Бурак Ердоган и Неджметин Билял Ердоган

Например, Ахмет Бурак Ердоган и Неджметин Билял Ердоган са свързани с доставката на оръжие и хуманитарна помощ на Свободната сирийска армия (ССА), която е подкрепяна от Турция в борбата си срещу режима на Асад и кюрдските сили в Сирия. Това е разгневило Русия, Иран и САЩ, които подкрепят различни фракции в сирийския конфликт. Също така, това е предизвикало обвинения от страна на Гърция и Кипър, които твърдят, че Турция нарушава международното право и суверенитета им в Средиземно море.

Сюмейе Ердоган

Сюмейе Ердоган е активна в областта на женските права, мирния процес и междукултурния диалог чрез фондацията КАДИП. Тя е участвала в различни международни форуми и конференции, като е представяла позицията на Турция по важни въпроси като бежанската криза, борбата с тероризма и ролята на жените в политиката. Тя е също така близка до баща си и го подкрепя в неговите дипломатически усилия за установяване на добри отношения с различни държави и организации.

Есра Ердоган

Есра Ердоган има най-малко видимо въздействие върху международните отношения на Турция, тъй като тя е по-скоро заета със семейните си ангажименти. Нейният съпруг Берат Албайрак обаче е бил министър на енергетиката и природните ресурси до 2023 г. и е имал значителна роля в преговорите с Русия, Иран, Ирак и други страни за осигуряване на енергийната сигурност и разнообразие на Турция. Той също така е бил един от най-близките сътрудници на Ердоган и е участвал в неговите решения по външната политика.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: