Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 януари 2024

Песента "Хубава жена" | dLambow

(The song "Oh, Pretty Woman") -

Каква е историята зад песента 'Oh, Pretty Woman'?


Кой създава песента за филма "Хубава жена"?

Песента “Oh, Pretty Woman” е написана от Рой Орбисън (Roy Orbison ) и Бил Дийс (Bill Dees) през 1964 година. Тя е една от най-известните и характерни песни за филма “Хубава жена” от 1990 година, който е вдъхновен от нея. Песента разказва за мъж, който се влюбва в красива жена, която минава по улицата, и я моли да остане с него. Песента е един от хитовете на 90-те години и донася на автора не само световна известност, но и статуетка Грами за “Най-добро мъжко вокално изпълнение” и Оскар за “Най-добра оригинална песен”.

Песента "Хубава жена"
Песента "Хубава жена" (The song "Oh, Pretty Woman")

Историята зад песента е интересна и забавна.

Според Бил Дийс, той и Рой Орбисън са работили по друга песен, когато съпругата на Орбисън е влязла в стаята и им е казала, че излиза да пазарува. Орбисън я е попитал: “Трябва ли да ти дам пари?” Тя му е отговорила: “Не, имам достатъчно.” Тогава Орбисън е извикал: “О, хубава жена!” Дийс е решил, че това звучи като добра идея за песен и са започнали да я пишат. Те са я завършили за около 40 минути.

Песента е била записана на 1 август 1964 година в студиото на Монумент Рекърдс в Нашвил. Орбисън е използвал своята типична техника на фалцето, която придава на песента нейния разпознаваем звук. Песента също така има забележителен инструментален прелюд, който имитира звука на батерията на часовник. Песента е била издадена през септември 1964 година и е станала номер едно в класациите на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и други страни.


Песента “Oh, Pretty Woman” е станала символ на романтиката и чара на Рой Орбисън. Тя е била използвана в много други филми, телевизионни шоута и реклами. Тя също така е била преработена от много други изпълнители, като:

  • - Ван Хален (Van Halen),
  • - Ал Грийн (Al Green),
  • - Шакира (Shakira) и други.

Песента е оставила голям след в музикалната история и продължава да радва слушателите си с нейната прекрасна мелодия и текст.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: