Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 януари 2024

Пиер дьо Гол | dLambow

(Pierre de Gaulle) -

Пиер дьо Гол - брат на Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle), президент на Франция


Кой е Пиер дьо Гол?

Пиер Жулиен Жозеф Мари дьо Гол (Pierre Julien Joseph Marie de Gaulle) е френски политик и брат на Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle), президент на Франция. Той е роден на 22 март 1897 г. в Париж, Франция и умира на 26 декември 1959 г. в Ньой сюр Сен, Париж, Франция.

Пиер дьо Гол
Пиер дьо Гол (Pierre de Gaulle)

Родители:


Дядовци/баби:

  • - Дядо: Жулиен Филип дьо Гол (Julien Philippe de Gaulle),
  • - Баба: Жозефин Майо (Joséphine Mayo)


Братя и сестри


Племенник:


Племеннички:


Съпруга

  • - Мадлен Делепу (Madeleine Delepouw) - (1908-1974 г.),


Деца

  • - Шантал (Chantal),
  • - Оливие (Olivier),
  • - Вероник ( Véronique),
  • - Рене (René) и
  • - Ален (Alain)


Професионална кариера

Пиер дьо Гол учи право и политически науки, след което се присъединява към Banque de l'Union Parisienne през 1921 г., където става съдиректор на клона. в Лион, след това зам. директор. Той е депутат в Националното събрание на Франция от 1932 до 1940 г.

Участие във войните

Участва в Първата световна война (артилерийски подпоручик), след това във Втората (командир на артилерийска батарея). Участва в Съпротивата на „освободителите”. Арестуван на 16 март 1943 г., докато пребивава със семейството си в Ньой, той е затворен през пролетта и лятото, след което накрая е депортиран като „заложник“ на 31 август 1943 г. с транспорт от Париж до замъка Айзенберг, в Бохемия (понастоящем в Чехия ). Съюзниците го освобождават в края на войната, той се завръща в Париж на 12 май 1945 г. и възобновява работата си в банката.

След войната

Пиер дьо Гол е избран за общински съветник на Париж през 1947 г. и председателства общинското събрание на столицата до 1951 г. Той е член на Съвета на републиката от 1948 до 1951 г., след което е член на RPF/URAS в Народното събрание от 1951 до 1956 г. И в двете събрания е председател на парламентарната група на RPF (Rassemblement du Peuple Français). след това URAS. Той се откроява по-специално с подкрепата си за законите, предложени от Андре Мари (André Marie) и Чарлз Барангер (Charles Baranger) в полза на безплатното образование и с противопоставянето си на DEC.

Наред с политическите си дейности той преследва кариера в частния сектор, участвайки в различни бордове на директорите на General Insurance Brokerage Company, African Real Estate and Financial Company, Multiplex и др. Той е и литературен директор на Del Duca, издател на списанията Nous Deux и Intimité, между другото. Той не се кандидатира отново и Пиер Мендес Франс, президент на Съвета, го назначава за генерален комисар на френската секция на Всемирната изложба от 1958 г.

Каква беше ролята на Пиер дьо Гол в Свободната Франция?

Пиер дьо Гол е активен участник в Свободна Франция, организацията, създадена от неговия брат Шарл дьо Гол, за да продължи борбата срещу нацистката окупация на Франция през Втората световна война. Пиер дьо Гол се присъединява към Свободна Франция в Лондон през юни 1940 г. и става член на Националния комитет на Свободната Франция.

Той също така е председател на Комисията за вътрешни работи и се занимава с организирането на съпротивата във Франция. През 1944 г. той се завръща във Франция и продължава да подкрепя брата си в политическите му усилия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: