Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 януари 2024

Густав Айфел | dLambow

(Gustave Eiffel) -

Густав Айфел и кулата на мечтите му


Кой е Густав Айфел?

Алекса̀ндър Гу̀став А̀йфел (на френски: Alexandre Gustave Eiffel, което се произнася на френски като Гюста̀в Ефѐл) е роден в семейството на гвардейски офицер на 15 декември 1832 г.  в Дижон, Франция. Айфел почива от мозъчен кръвоизлив, докато слуша 5-та симфония на Бетовен, на 27 декември 1923 г. в Париж и е погребан в гробището Пер Лашез.

Густав Айфел
Густав Айфел (Gustave Eiffel)

Началото и образованието на Гюстав Айфел

Гюстав Айфел е роден в Дижон на 15 декември 1832 г. и посещава Централното парижко училище за изкуства и производство, за да учи химия. С диплома в ръка той започва да се занимава с металургия и благодарение на кръга от приятели на майка си успява да си намери работа. В крайна сметка той е нает от Чарлз Непвеу, инженер, специализиран в конструирането на машини, задвижвани с пара, който също произвежда материал, използван за железопътни линии. Една година по-късно, през 1857 г., Айфел става началник на бюрото в Pauwels and Cie.

Кариера: Строителен инженер

Айфел е известен френски строителен инженер с новаторски дух, който е специализирал в областта на металните конструкции, особено за мостове. От малък проявява интерес към инженерството и започва да работи като стажант в инженерна фирма. Той е бил пионер в използването на стомана в строителството и е разработил редица нови техники за проектиране и изграждане на стоманени конструкции.

След завършване на колежа по изкуство и производство през 1855 г., Айфел започва да се специализира в металните конструкции. През 1855 г. основава собствена компания, която се специализира в изграждането на мостове, виадукти и други метални конструкции. Той е директор на изграждането на железен мост в Бордо през 1858 г.


Големи проекти на Айфел

Айфел е най-известен със:

- Световно известната Айфелова кула (Eiffel Tower) (1889 г.)

Айфеловата кула (Eiffel Tower) е една от най-разпознаваемите забележителности в света и е проектирана от неговата компания и построена за Универсалната изложба в Париж през 1889 г. През 1889 г. Айфел печели конкурс за проектиране на входна арка за Световното изложение в Париж. Неговата кула от кована стомана е с височина 324 метра и е най-високата конструкция в света в продължение на 41 години. Айфеловата кула първоначално е планирана да бъде демонтирана след 20 години, но се превръща в толкова популярен символ на Париж, че е запазена.

- Своя принос за изграждането на Статуята на свободата в Ню Йорк (1886 г.).


Личен живот


Съпруга:

  • - Маргьорит Годле Айфел (Marie Gaudelet Eiffel) - в брак за периода 1862 г.–1877 г.

С пълното си име Женевиев Емили Маргьорит „Мари“ Годлет Айфел (Geneviève Emilie Marie “Marie” Gaudelet Eiffel) тя е родена 30 юни 1845 г. в Дижон, Департамент дьо ла Кот д'Ор, Бургундия, Франция. Починала е на 8 септември 1877 (на 32 години), в Levallois-Perret, департамент де Hauts-de-Seine, Île-de-France, Франция.

Деца на Айфел

  • - Дъщеря: Клеър Айфел Салес (Claire Eiffel Salles) 1863–1934
  • - Дъщеря: Лор Айфел ДеГрейн (Laure Eiffel Le Grain) 1864–1958
  • - Син: Едуард Айфел (Édouard Eiffel) 1866–1933
  • - Дъщеря: Валънтайн Ежени Жана Айфел Пичиони (Valentine Eugénie Jeanne Eiffel Piccioni) 1870–1965
  • - Син: Алберт Леон Александър Айфел (Albert Leon Alexandre Eiffel) 1873–1941


Айфел има богата кариера като инженер.

Айфел е проектирал и построил над 3000 проекта по целия свят, включително мостове, виадукти, железопътни линии и други. Сред най-известните му проекти са:

  • Виадуктът Мийо във Франция, който е най-високият виадукт в Европа;
  • Виадуктът Гараби (1880 г.);
  • Носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк;
  • Железопътната гара Gare de Lyon в Париж;
  • Аеростатариумът в Париж, който е първата сграда в света, изцяло построена от стомана.

Айфел е страстен изследовател. Той е участвал в множество научни експедиции и е изследвал редица природни феномени. Той е изучавал метеорологията и е разработил нов метод за измерване на височината на атмосферата. След пенсионирането си от инженерството, Айфел се фокусира върху изследванията в областта на метеорологията и аеродинамиката, като допринася значително в двете области.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: