Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 януари 2024

Валедикториан | dLambow

(Valedictorian) -

Валедикториан - ученик с най-висок успех в училище


Какво е Валедикториан?

Валедикториан (Valedictorian - VD) е дума от латински произход ("valedictio", със значение "приветствие" или "сбогуване"), която на английски език буквално означава "лице, което произнася прощалната реч" или "онзи, който казва сбогом". Валедикторианът е ученикът с най-висок успех в гимназията или колеж. Валедикторианите обикновено произнасят реч на дипломирането си, в която се прощават с учителите и съучениците си.

Валедикториан
Валедикториан (Valedictorian)

Важно е да се отбележи, че понятието Валедикториан не е свързано с конкретни академични дисциплини. То се използва за обозначаване на ученика с най-високи общи академични постижения. Това означава, че Валедикторианът може да бъде отличен в различни области, като математика, наука, хуманитарни науки и изкуства.

Валедикторианът се избира въз основа на резултатите от класните работи, изпитите и други академични показатели. В някои училища се вземат предвид и други фактори, като например участието в училищните дейности, лидерските качества и личностните характеристики.


Валедикториан в САЩ

В американските училища и университети валедикторианът е ученикът с най-високи академични успехи във випуска. В Съединените щати и Канада валедикторианите обикновено се определят въз основа на GPA (средния успех по всички предмети). В някои училища се вземат предвид и други фактори, като например участието в извънкласни дейности, лидерските умения и академичните награди.

Валедикториан в България

В България понятието валедикториан не се използва официално и широко. Въпреки това, в някои училища и университети се провеждат конкурси за най-добър ученик, който е наричан "валедикториан". В някои училища се избира ученик с най-висок успех, който произнася реч на дипломирането. В други училища се провежда конкурс за най-добър есе, в който могат да участват всички ученици.

Използване на понятието "валедикториан"

Ето някои случаи, в които се използва понятието валедикториан:

  • - В американските училища и университети валедикторианът е ученикът с най-високи академични успехи в випуска. Той или тя обикновено произнася прощалната реч на дипломирането.
  • - В речта на дипломирането си валедикторианът обикновено говори за своите преживявания в училище, за бъдещите си планове и за послание към съучениците си.
  • - Валедикторианите често се представят в местните медии, като признание за техните постижения.
  • - Валедикторианите понякога получават стипендии или други награди за своите постижения.
  • - В някои училища и университети в България се провеждат конкурси за най-добър ученик, който е наричан "валедикториан". Този ученик обикновено произнася прощалната реч на дипломирането.


Ето един пример за използването на понятието валедикториан в български контекст:
"Валедикторианът на випуска 2024 на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е Иван Иванов. Иван е завършил специалност "Информатика" с отличен успех. Той е активен участник в редица извънкласни дейности, включително в отбора по шахмат на университета."

Заключение

Валедикторианът е символ на академични постижения и лидерство и е пример за това как упоритата работа и отдадеността могат да доведат до успех. Валедикторианите са признание за академичните постижения на учениците. Те често се превръщат в лидери в своите общности и вдъхновяват други да постигат успехи. Те са важна част от училищната общност и техните постижения са признание за техния труд и отдаденост.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: