Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 януари 2024

Описателните метаданни | dLambow

(Descriptive metadata) -

Описателните метаданни са информация за съдържанието на сайта

Има три основни типа метаданни: описателни (descriptive), административни (administrative) и структурни (structural).

Какво са описателните метаданни?

Описателните метаданни са вид метаданни, които предоставят информация за съдържанието на даден обект. Те се използват за намиране и идентифициране на информация, както и за предоставяне на информация за нейното съдържание.

Описателните метаданни
Описателните метаданни (Descriptive metadata)

Класифициране на описвателните метаданни

Описвателните метаданни могат да бъдат разделени на две основни категории:

- Общи описателни метаданни

Общите метаданни са най-важните описателни метаданни. Те се използват за идентифициране и категоризиране на информацията, както и за улесняване на намирането ѝ. Предоставят основна информация за даден обект, като например:

  • - Заглавие - кратко, описателно име на даден обект.
  • - Тема - същност на описвания обект;
  • - Автор - човекът или групата от хора, които са създали даден обект.
  • - Дата на публикуване - датата, на която даден обект е публикуван за първи път.
  • - Формат - формата на даден обект, като например текст, изображение, видео или аудио.


- Специфични описателни метаданни

Специфичните метаданни предоставят по-подробна информация за даден обект. Те могат да се използват за подобряване на намирането и използването на информацията, както и за предоставяне на по-добра представа за съдържанието ѝ. Предоставят по-подробна информация за даден обект, като например ключови думи, резюмета, категории и класификации.

  • - Ключови думи - думи или фрази, които описват съдържанието на даден обект.
  • - Резюме - кратко описание на съдържанието на даден обект.
  • - Категории - категории, в които може да бъде класифициран даден обект.
  • - Класификации - по-подробни класификации, в които може да бъде класифициран даден обект.
  • - Други характеристики на обекта.


Съхраняване на описателните метаданни

Описателните метаданни могат да се съхраняват по различни начини, включително в текстови файлове, в бази данни или в метаданни хранилища.

Ето някои примери за описателни метаданни:

  • - Заглавие: "Историята на България"
  • - Автор: Иван Вазов
  • - Дата на създаване: 1877 г.
  • - Ключови думи: България, история, политика, култура

Описателните метаданни се използват за различни цели, включително:


- Намиране и достъп до информация

Описателните метаданни могат да се използват за намиране на информация, която отговаря на определени критерии. Например, ако търсите информация за определена тема, можете да използвате описателните метаданни, за да намерите документи, които съдържат ключови думи, свързани с тази тема.

- Управление на информация

Описателните метаданни могат да се използват за управление на информация, като например за организиране на информация в хранилища или за проследяване на промени в информацията.

- Анализ на информация

Описателните метаданни могат да се използват за анализ на информация, като например за идентифициране на тенденции или за идентифициране на свързани данни.

Категоризиране на описателните метаданни

Описателните метаданни могат да бъдат категоризирани по различни начини, включително по:

- Ниво на описание

Описателните метаданни могат да бъдат разделени на общи описателни метаданни, които предоставят обща информация за обекта, и подробни описателни метаданни, които предоставят по-подробна информация за обекта.

- Източник на информация

Описателните метаданни могат да бъдат разделени на метаданни, които са създадени от автора на обекта, и метаданни, които са създадени от други хора, като например библиотекари или архивисти.

- Цел на използване

Описателните метаданни могат да бъдат разделени на метаданни, които са предназначени за човешко четене, и метаданни, които са предназначени за използване от компютри.

Ето някои конкретни примери за описателни метаданни:


- Заглавие

Заглавието е кратко и точно описание на съдържанието на даден обект. То трябва да бъде достатъчно информативно, за да се идентифицира обекта, но и достатъчно кратко, за да се използва лесно за намиране. Заглавието на обекта е най-важното от  описателните метаданни.

- Автор

Авторът е човекът или хората, които са създали даден обект. Информацията за автора може да бъде полезна за идентифициране на обекта, както и за оценка на неговата стойност.

- Дата на създаване и публикуване

Датата на създаване и публикуване е датата, на която даден обект е създаден и публикуван за първи път. Тя може да бъде полезна за проследяване на историята на обекта.

- Ключови думи

Ключовите думи са думи или фрази, които описват съдържанието на даден обект. Те се използват за намиране на информация, която отговаря на определени критерии.

- Тема

Темата на обекта е основната тема или област, която се обсъжда в обекта.

- Формат

Форматът на обекта е типът на информацията, която е включена в обекта. Например, документ може да бъде в текстов, графичен или аудио формат.

- Други атрибути

Описателните метаданни могат да включват и други атрибути, които са специфични за даден тип обект. Например, за документ те могат да включват информация за неговия формат, размер или езика, на който е написан.

Заключение

Описателните метаданни са важна част от управлението на информацията. Те могат да помогнат за подобряване на ефективността на намирането и използването на информация, както и за подобряване на качеството на информацията.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: