Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 януари 2024

Плъзгащи (пълзящи) средни | dLambow

(Moving Averages) -

Пълзящите (плъзгащите) средни - технически индикатор на форекс


Какво са пълзящите (плъзгащите) средни?

Пълзящите средни са един от най-простите и ефективни технически индикатори, използвани в търговията но фарекс пазара. Те представляват линии, които се изчисляват въз основа на предишни ценови данни, като средна стойност на цената на валутната двойка за определен период назад във времето. Например, 50-дневната проста плъзгаща средна е средната стойност на цените за последните 50 дни.

Плъзгащи (пълзящи) средни
Плъзгащи (пълзящи) средни (Moving Averages)

Значение на плъзгащите (плъзгащите) средни

Плъзгащите средни (Moving Averages) са един от най-популярните технически индикатори, използвани за търговия на форекс. Те са прости инструменти, които могат да помогнат на търговците за:

  • - идентифициране на тенденции,
  • - откриване на точки на влизане и излизане от сделки,
  • - определяне нива на поддръжка и съпротива,
  • - идентифициране на възможности за търговия,
  • - подкрепа на търговските решения.


Същност на плъзгащата (пълзящата) средна

Плъзгащата (пълзящата) средна се изчислява като сумата на цената на актива за определен период от време, разделена на броя на периодите. Например, 20-дневната проста плъзгаща средна се изчислява като сумата на цените на актива за последните 20 дни, разделена на 20.

Видове плъзгащи средни (Types of moving averages)

Плъзгащите (плъзгащите) средни могат да бъдат изчислени по различни начини, като например:

Проста пълзяща средна (Simple Moving Average)

Проста пълзяща средна (SMA) е средната стойност на цената на даден актив за определен брой периоди. Тя се изчислява като се сумират цените за всички периоди и се разделят на броя на периодите. SMA е изоставащ индикатор, който показва общата тенденция на цената.

Експоненциална подвижна средна (Exponential Moving Average)

Експоненциална подвижна средна (EMA) е подобна на SMA, но придава по-голямо тегло на по-новите цени. Тя се изчислява като се умножи последната цена с определен коефициент и се добави към предишната EMA, умножена с 1 минус коефициента. EMA е по-чувствителна към промените на цената и може да отразява по-бързо обръщанията на тенденцията.

Претеглена пълзяща средна (Weighted moving average)

Претеглена пълзяща средна (WMA) е друг вид пълзяща средна, която придава различно тегло на различните цени. Тя се изчислява като се умножи всяка цена със съответния й номер на периода, се сумират всички произведения и се разделят на сумата от номерата на периодите. WMA е по-реактивна към промените на цената от SMA, но по-малко от EMA.

Триъгълна пълзяща средна (Triangular Moving Average)

Триъгълна пълзяща средна (TMA) е пълзяща средна, която се изчислява като се приложи SMA два пъти. Тя се изчислява като се вземе SMA от даден брой периоди и след това се вземе SMA от резултата. TMA е по-гладка и по-изоставаща от SMA, EMA и WMA.

Променлива пълзяща средна (Variable Moving Average)

Променлива пълзяща средна (VMA) е пълзяща средна, която се адаптира към променящата се волатилност на пазара. Тя се изчислява като се използва EMA, която има променлив коефициент в зависимост от колебливостта на цената. Когато волатилността е висока, коефициентът е по-малък, което прави VMA по-близо до цената. Когато волатилността е ниска, коефициентът е по-голям, което прави VMA по-далеч от цената.

Тройна експоненциална пълзяща средна (Triple Exponential moving average)

Тройна експоненциална пълзяща средна (TEMA) е пълзяща средна, която се изчислява като се приложи EMA три пъти. Тя се изчислява като се вземе EMA от даден брой периоди, след това се вземе EMA от резултата и накрая се вземе EMA от втория резултат. TEMA е много чувствителна към промените на цената и може да даде по-ранни сигнали за обръщане на тенденцията.

Пълзящи средни на Фибоначи (Fibonacci Moving averages)

Пълзящи средни на Фибоначи (FMA) са пълзящи средни, които се изчисляват като се използват числата на Фибоначи като брой на периодите. Числата на Фибоначи са последователност от числа, в която всяко следващо число е сумата от предходните две. Някои от числата на Фибоначи са 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 и т.н. FMA се изчисляват като се вземе SMA от дадено число на Фибоначи периоди. FMA се считат за хармонични и съобразени с природата на пазара.

Пълзяща средна дивергенция (Moving average divergence)

Пълзяща средна дивергенция (MAD) е разликата между две пълзящи средни с различен брой периоди. Тя се изчислява като се извади по-кратката пълзяща средна от по-дългата пълзяща средна. MAD показва силата и посоката на тенденцията, както и потенциални точки за обръщане. Когато MAD е положителна, тенденцията е възходяща. Когато MAD е отрицателна, тенденцията е низходяща. Когато MAD се приближи към нула или пресече нулевата линия, това може да означава обръщане на тенденцията.

Плъзгаща средна лента (Moving average ribbon)

Плъзгаща средна лента (MAR) е графично представяне на няколко пълзящи средни с различен брой периоди. Тя се изобразява като се нарисуват различни пълзящи средни върху графиката на цената. MAR показва динамиката на тенденцията, както и зони на подкрепа и съпротива. Когато пълзящите средни са разпределени широко, тенденцията е силна. Когато пълзящите средни са разпределени тясно, тенденцията е слаба. Когато цената пресече някоя от пълзящите средни, това може да означава промяна на тенденцията.

Пълзяща средна търговска стратегия (Moving average trading strategy)

Пълзяща средна търговска стратегия (MATS) е стратегия за търговия, която се основава на използването на пълзящи средни като сигнали за влизане и излизане от позиции. MATS може да използва една или повече пълзящи средни, както и други технически индикатори за потвърждение. MATS може да бъде приложена към различни времеви рамки и пазари.

Адаптивна подвижна средна (Adaptive Moving Average)

Адаптивна подвижна средна (AMA) е пълзяща средна, която се приспособява към променящата се динамика на пазара. Тя се изчислява като се използва EMA, която има променлив коефициент в зависимост от ефективността на пазара. Ефективността на пазара се измерва с разликата между текущата и предишната цена, разделена на абсолютната стойност на разликата. Когато ефективността е висока, коефициентът е по-голям, което прави AMA по-близо до цената. Когато ефективността е ниска, коефициентът е по-малък, което прави AMA по-далеч от цената.

Crossover стратегия (Crossover strategy)

Crossover стратегия (CS) е стратегия за търговия, която се основава на пресичането на две или повече пълзящи средни. CS може да използва различни видове пълзящи средни, като SMA, EMA, WMA и т.н. CS генерира сигнали за влизане и излизане, когато по-кратката пълзяща средна пресече по-дългата пълзяща средна. Когато по-кратката пълзяща средна пресече по-дългата пълзяща средна отдолу нагоре, това е сигнал за купуване. Когато по-кратката пълзяща средна пресече по-дългата пълзяща средна отгоре надолу, това е сигнал за продаване.

Пълзяща средна на най-малките квадрати (Least squares moving Average)

Пълзяща средна на най-малките квадрати (LSMA) е пълзяща средна, която се изчислява като се използва линейна регресия. Тя се изчислява като се намери линия, която минимизира сумата от квадратите на разликите между цената и линията. LSMA е по-гладка и по-предвиждаща от другите видове пълзящи средни, тъй като се опитва да проследи тренда на цената, а не да я изостава.

Пълзяща средна гупи (Moving average guppy)

Пълзяща средна гупи (MAG) е графично представяне на няколко пълзящи средни с различна дължина и цвят. Тя се изобразява като се нарисуват 12 EMA върху графиката на цената, като се използват следните периоди: 3, 5, 8, 10, 12, 15, 30, 35, 40, 45, 50 и 60. MAG показва динамиката на тенденцията, както и зони на подкрепа и съпротива. Когато пълзящите средни са разпределени широко и са подредени по дължина, тенденцията е силна. Когато пълзящите средни са разпределени тясно и са разбъркани, тенденцията е слаба. Когато цената пресече някоя от пълзящите средни, това може да означава промяна на тенденцията.

Пълзяща средна за идентифициране на тенденция (Trend identification moving average)

Пълзяща средна за идентифициране на тенденция (TIMA) е пълзяща средна, която се използва за определяне на посоката и силата на тенденцията. Тя се изчислява като се използва EMA, която има променлив коефициент в зависимост от наклона на EMA. Наклонът на EMA се измерва с разликата между текущата и предишната стойност на EMA, разделена на текущата стойност на EMA. Когато наклонът е положителен, коефициентът е по-голям, което прави TIMA по-близо до цената. Когато наклонът е отрицателен, коефициентът е по-малък, което прави TIMA по-далеч от цената. TIMA показва не само посоката, но и скоростта на тенденцията.

Пълзяща средна за подкрепа и съпротива (Support and resistance moving average)

Пълзяща средна за подкрепа и съпротива (SARMA) е пълзяща средна, която се използва за идентифициране на зони на подкрепа и съпротива. Тя се изчислява като се използва EMA, която има променлив коефициент в зависимост от волатилността на цената. Волатилността на цената се измерва със стандартното отклонение на цената за даден период. Когато волатилността е висока, коефициентът е по-малък, което прави SARMA по-близо до цената. Когато волатилността е ниска, коефициентът е по-голям, което прави SARMA по-далеч от цената. SARMA показва нива, на които цената може да се отблъсне или да пробие.

Променлив индекс Динамична средна (Variable Index Dynamic Average)

Променлив индекс Динамична средна (VIDYA) е пълзяща средна, която се изчислява като се използва EMA, която има променлив коефициент в зависимост от индекса на относителна сила (RSI). RSI е технически индикатор, който показва скоростта и силата на ценовите движения. Когато RSI е висок, коефициентът е по-голям, което прави VIDYA по-близо до цената. Когато RSI е нисък, коефициентът е по-малък, което прави VIDYA по-далеч от цената.


Използване на плъзгащите средни

Плъзгащите (плъзгащите) средни могат да се използват по много различни начини за търговия на форекс. Ето няколко често срещани стратегии:

- Идентифициране на трендове

Плъзгащите средни могат да се използват за идентифициране на трендове, като се наблюдават техните посоки.

  • - Ако плъзгащата средна се изкачва, това показва възходящ тренд.
  • - Ако плъзгащата средна се понижава, това показва низходящ тренд.


- Откриване на точки за влизане и излизане от сделки

Плъзгащите средни могат да се използват за откриване на точки за влизане и излизане от сделки. Например:

  • - Търговец може да влезе в дълга позиция, когато краткосрочна плъзгаща средна пресече дългосрочна плъзгаща средна отгоре надолу.
  • - Търговец може да излезе от сделка, когато краткосрочната плъзгаща средна пресече дългосрочната плъзгаща средна отгоре надолу.


- Определяне на нива на поддръжка и съпротива

Плъзгащите средни често се използват за идентифициране на нива на поддръжка и съпротива.

  • - Нивата на поддръжка са ценови нива, при които търсенето обикновено е достатъчно силно, за да предотврати по-нататъшното спадане на цената.
  • - Нивата на съпротива са ценови нива, при които предлагането обикновено е достатъчно силно, за да предотврати по-нататъшното повишаване на цената.


Избор на подходящи плъзгащи средни

Изборът на подходящи плъзгащи средни периоди е важен за използването на плъзгащи средни за търговия на форекс.

  • - По-кратките периоди са по-чувствителни към промени в цената и могат да се използват за идентифициране на краткосрочни трендове.
  • - По-дългите периоди са по-малко чувствителни към промени в цената и могат да се използват за идентифициране на дългосрочни трендове.


- Идентифициране на възможности за търговия

Плъзгащите средни могат да се използват за идентифициране на възможности за търговия, като се наблюдават техните пресичания. Например, ако 20-дневната SMA пробие 50-дневната SMA отдолу нагоре, това може да е сигнал за начало на възходящ тренд.

Стратегии за търговия с плъзгащи средни

Ето някои често срещани стратегии за търговия с плъзгащи средни:

- Стратегия за пресичане на плъзгащите средни

Тази стратегия се основава на идеята, че пресичането на две плъзгащи средни може да сигнализира за промяна в тренда. Например, ако 20-дневната SMA пробие 50-дневната SMA отдолу нагоре, това може да е сигнал за началото на възходящ тренд.

- Стратегия за плъзгаща средна като опора или съпротива

Тази стратегия се основава на идеята, че плъзгащата средна може да служи като ниво на поддръжка или съпротива. Например, ако цената се движи близо до 20-дневната SMA, това може да е знак, че тя ще се обърне и ще започне да се движи в обратна посока.

- Стратегия за плъзгаща средна като индикатор за свръхкупуване или свръхпродажба

Тази стратегия се основава на идеята, че плъзгащата средна може да се използва за идентифициране на условия на свръхкупуване или свръхпродажба. Например, ако 50-дневната SMA е много по-висока от 20-дневната SMA, това може да е знак, че цената е свръхкупена и е вероятно да започне да се понижава.

Заключение

Плъзгащите средни са мощен инструмент, който може да бъде използван за подобряване на ефективността на търговията на форекс. Въпреки това, важно е да се разбере как да се използват плъзгащите средни правилно и да се използва подходяща стратегия за търговия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: