Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 януари 2024

Индукция по сила на доказателства | dLambow

(Induction by force of evidence) -

Индукция по силага на доказателства - индуктивно извличане на заключения


Какво е индукция по силата на доказателства?

Индукцията по сила на доказателства е вид индуктивно разсъждение с цел извличане на генерализирани заключения въз основа на голямо количество данни, при което се предполага, че заключението е вярно, ако доказателствата в неговата подкрепа са достатъчно убедителни. Този вид индукция се основава на предположението, че заключението е по-вероятно да бъде вярно, ако има повече доказателства в негова подкрепа. 

То се различава от индуктивното заключение по случайност, при което генерализацията се прави въз основа на ограничено количество данни. Индукция по силага на доказателства се използва в случаите, когато не е възможно да се получат доказателства за всички членове на една класа.

Индукция по сила на доказателства
Индукция по сила на доказателства (Induction by force of evidence)

Например

Оратор може да изброи редица примери, за да подкрепи твърдението си, че всички лебеди са бели. Колкото повече примери има, толкова по-силно е заключението.
Този вид индукция се използва, когато е невъзможно да се изследва всеки отделен член на дадена извадка. Вместо това, се изследват само част от членовете на извадката и се правят заключения за всички останали членове на извадката въз основа на тези изследвания.

Използване на индукцията по силата на доказателства

За да се използва индукцията по сила на доказателства, е необходимо да се съберат достатъчно доказателства, които да подкрепят заключението. Тези доказателства трябва да бъдат представителни за цялата класа, от която се извежда заключението. Ако доказателствата са достатъчно силни, заключението може да се приеме за достоверно.

Ето някои примери за индукция по сила на доказателства:

  • - Всички врабчета, които съм виждал, летят. Следователно, всички врабчета летят.
  • - Всички случаи на гравитация, които са наблюдавани, са били между обекти с маса. Следователно, гравитацията действа между всички обекти с маса.
  • - Ако всички плъхове, които са били изследвани, са били носители на ебола, може да се заключи, че всички плъхове в дадена област са носители на ебола.

В тези примери се наблюдават голямо количество данни, които подкрепят генерализацията. В първия пример са наблюдавани всички врабчета, които е виждал човекът. Във втория пример са наблюдавани всички случаи на гравитация, които са били наблюдавани. В третия пример са наблюдавани всички наблюдавани случаи на човешко поведение.


Индукцията по сила на доказателства се използва в много различни области:


- В науката

В науката индуктивното извличане на заключения се използва за формулиране на хипотези, които след това се проверяват чрез експерименти. Например, ако се наблюдава, че всички наблюдавани досега лебеди са бели, може да се направи индуктивното заключение, че всички лебеди са бели. Това заключение обаче не е абсолютно сигурно, тъй като е възможно да съществуват и лебеди, които не са бели.

- В медицината

В медицината индукцията по сила на доказателства се използва за разработване на нови лекарства и терапии. Например, ако всички пациенти, които са приемали ново лекарство, са излекувани от дадено заболяване, може да се заключи, че лекарството е ефективно.

- В правото

В правото индуктивното извличане на заключения се използва за формулиране на прецеденти, които след това се прилагат към нови случаи. Например, ако съдът постанови, че дадено действие е незаконно, това решение може да се използва като прецедент за постановяване на незаконност на други подобни действия.

- В бизнеса

В бизнеса индуктивното извличане на заключения се използва за вземане на решения, базирани на данни. Например, ако се наблюдава, че продажбите на даден продукт се увеличават, може да се направи индуктивното заключение, че е необходимо да се увеличи производството на този продукт.

- В социалните науки

В социалните науки индуктивните заключения се използват за формулиране на обобщения за човешкото поведение. Например, наблюденията, че всички наблюдавани случаи на човешко поведение са били в съответствие с теорията на джендъра, са довели до заключението, че теорията на джендъра е вярна.

- В ежедневието

В ежедневието индуктивните заключения се използват за вземане на решения и за формиране на мнения. Например, ако наблюдаваме, че всички врабчета, които сме виждали, са били черни, можем да предположим, че всички врабчета са черни.

Заключение

Индукцията по сила на доказателства е мощен инструмент, който може да се използва за извеждане на заключения за цялата класа на базата на доказателства за част от класата. Важно е обаче да се отбележи, че заключението, което се извежда чрез индукцията по сила на доказателства, никога не може да бъде абсолютно сигурно. Възможно е да съществуват ненаблюдавани случаи, които не отговарят на генерализацията.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: