Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 януари 2024

Сократ | dLambow

(Socrates) -

Жената на Сократ - Ксантипа, била  непоносима жена

Знаете ли, че Ксантипа, жената на Сократ, била  непоносима жена. Свадлива, намръщена и недоволна, неспирен източник на кавги - ден и нощ.

Сократ
Сократ (Socrates)

Ето, какво му се случило веднъж на Сократ

Един ден, докато Сократ седял замислен пред къщата, тя започнала да му крещи и да му се кара, но той не ѝ отговорил. Той просто седял покорно и тихо и слушал. Виждайки такава реакция, жена му взела чаша вода и я изляла върху главата му, мислейки, че това ще го провокира и ще насочи вниманието му към нея.

Но, Сократ спокойно коментирал:

  • - То беше ясно, че след толкова гръмотевици и светкавици ще започне и да вали.

Жена му Ксантипа, по-млада от него с поне 30 лета, му ражда трима сина и го търпи цял живот (а то не е било лесно да търпиш Сократ, който имал много опак характер), макар че търпението й в един момент се изчерпва и тогава тя се превръща в най-свадливата и зла жена, известна в историята.

Поне така свидетелстват някои реплики, открити тук-там из старите текстове, както и многобройните анекдоти, които се разказват за отношенията между двамата.

  • - "Женен или неженен, винаги ще съжаляваш. Ако би се давало в брака време за проба, то целият свят би се ограничил само да пробва и да бяга." – отговаря веднъж Сократ, когато го питат кое е по-добре за човека – бракът или безбрачието.

По същата тема се цитира обаче и друг негов отговор, който гласи:

  • - "Непременно се ожени. Ако вземеш добра жена, ще си щастлив, ако вземеш лоша, ще станеш философ."


Но, кой е Сократ?

Сократ е древногръцки философ, роден в Атина през 470 г. пр.н.е., в семейството на каменоделец. Не е известно много за ранното му образование, но се смята, че е изучавал философия при различни учители, включително Анаксагора (Anaxagoras) и Архелай (Archelaus).

Сократ е смятан за един от най-важните философи в западната традиция и за основоположник на етическата философия. Той не е написал никакви произведения, така че всичко, което знаем за него, идва от неговите ученици и съвременници.

Личен живот

  • Съпруги:
    • - Ксантипа,
    • - Мирто
  • Деца:
    • - Lamprocles,
    • - Menexenus,
    • - Sophroniscus
  • Родители:
    • - Sophroniscus,
    • - Phaenarete
  • Брат:
    • - Patrocles


Диалозите на Платон (Plato) за Сократ

Най-важните източници за живота и учението на Сократ са диалозите на Платон, който е бил негов ученик. В неговите диалози Сократ е главен герой. Според Платон, Сократ е бил загрижен за морала и добродетелта. Той е вярвал, че най-важното нещо за човек е да живее добър и добродетелен живот.

Други източници за Сократ са Ксенофонт (Xenophon), който също е бил негов ученик, и Аристофан (Aristophanes), който е написал комедия, в която Сократ е изобразен като глупав и безполезен човек.

Сократ е известен със своята диалектическа методология, която се състои в задаване на въпроси на събеседника, за да го накара да се замисли за собствените си убеждения. Сократ вярва, че истината може да се постигне само чрез диалог и дебат.

Обвинения към Сократ и екзекуция

Сократ е бил обвинен в безбожие, в развращение на младежта и в подрив на атинската демокрация. Той е бил осъден на смърт и е екзекутиран чрез отрова на 15 февруари 399 г. пр.н.е., но неговата философия продължава да оказва влияние върху мисленето на Запада и до днес.



Основните идеи на Сократ

Основните идеи на Сократ са свързани с етиката. Той вярва, че най-важната цел на живота е да се живее добродетелно. Сократ също така вярва, че знанието е необходимо за добродетелта.

- Знанието е добродетел

Сократ е вярвал, че добродетелта е знание, а знанието може да се постигне само чрез познаване на себе си.

- Важното е да се живее добър и добродетелен живот

Сократ е вярвал, че най-важното нещо за човек е да живее добър и добродетелен живот.

- Методът на Сократовия диалог

Сократ е разработил метод за философски диалог, известен като Сократов метод, който използвал за да подтикне хората да мислят критично за собствените си убеждения.

- Диалектическа техника на изслушване

Сократ е известен със своята диалектическа техника на изслушване, която той използва, за да предизвика своите събеседници да поставят под въпрос своите убеждения. Той твърди, че истинското познание се постига чрез самопознание и че добродетелта е знание.

- Етиката е най-важната област на философията

Сократ вярва, че добродетелта е знание и че само чрез познание можем да постигнем истинска добродетел.

- Важно е да се самоусъвършенстваме

Сократ вярва, че всеки човек трябва да се стреми да стане по-добър човек.

- Важно е да се мисли критично

Сократ вярва, че трябва да сме скептични към всичко, което чуваме, и да се стремим да намерим сами истината.

- Моралът е знание

Сократ вярвал, че моралът е основан на знанието. Ако знаем какво е добро и зло, ще действаме по начин, който е в съответствие с това знание.

- Самопознанието е необходимо за добродетелта

Сократ вярвал, че за да бъдем добродетелни, трябва да се самопознаваме. Трябва да знаем своите собствени силни и слаби страни, за да можем да живеем в съответствие с нашата истинска природа.

- Животът без разсъждения не си струва да се живее

Сократ вярваше, че животът без разсъждения е безсмислен. Човекът трябва да се стреми да живее добродетелно и да разсъждава за света около себе си.

Известни цитати на Сократ

Ето някои от най-известните цитати на Сократ:

  • - "Познай себе си."
  • - "Не знам нищо, освен че нищо не знам."
  • - "Животът, който не е преразгледан, не си струва да се живее."


Заключение

Сократ е една от най-влиятелните и загадъчни фигури фигури в историята на философията и е оказал огромно влияние върху развитието на западната философия. Те са в основата на много от съвременните философски концепции за етиката, знанието и самопознанието. Неговите идеи са вдъхновили много философи, включително Платон (Plato), Аристотел (Aristotle) и Кант (Kant). Той е човек, който е променил света, и неговият принос към човешкото познание е безценен.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: