Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 януари 2024

Цифра 1 - едно | dLambow

(Number 1 - one) -

Цифрата 1 (едно) - как е възникнала, какво означава, как се използва ...


Какво е 1 (едно)?

Всъщност, никъде не можахме да намерим ясно, разбираемо и смислено определение за цифрата , числото, символа ... 1 (едно). Налични са само мъгляви, неясни, объркани, противоречащи си, усукани и нищо незначещи разсъждения на тема 1 (едно), като при все това, единицата е в основата на цялата "съвременна" математика, която е в основата на всички "съвременни" научни дисциплини, които са в основата на целия т.н. "съвременен" начин на живот.

Цифра 1 - едно
Цифра 1 - едно (Number 1 - one)

Напишете в търсачката търсене за "Какво е 1?" и сами ще се убедите, че 1 е замесено даже в готварските рецепти, във високосните години, в мерните единици за кухнята и т.н. и т.н.

И на всичкото отгоре, със всичките си сили се чудим как така "съвременния" свят, изграден възоснова на тази единица, е в разгара на:

  • - повсеместен морален упадък (един с един не се разбираме и с никого не сме съгласни),
  • - галопираща екологична катастрофа пред очите ни
  • - изправени сме пред прага на пълно (в т.ч. и ядрено) унищожение...

Отговорът е прост - изградили сме цялото си съвременно разбиране за света около нас възоснова на понятието "1", което никой не може да обясни ясно какво е. Т.е. изградили сме "колос на глинени крака" и в момента всички ние чакаме той, колосът,  ... да рухне. Ето, убедете се сами какви са обясненията за 1 (а ако "знаете" какво е 1, и можете да го обясните на внятен и разбираем език, споделете го с нас в коментарите най-долу).

 

Опит за определение на 1 (едно)

 

Какво е 1 (едно)?
1 (едно, единица, единство) е число, представляващо самостоятелно или единствено нещо (образувание). 1 също е числова цифра и представлява самостоятелна единица за броене или оразмеряване.

Какво е нещо (образувание)?

Обект или концепци в реален или измислен свят, който е създаден или възникнал самостоятелен или обособен, за който е налична индивидуализиращо описание (информация).

Примери за обект:

  • - едно лице,
  • - един продукт,
  • - една организация,
  • - една нула,
  • - една мисъл,
  • - един квант ...

Синоними за 1

  • - едно
  • - единица
  • - единствен
  • - еднократен
  • - веднъж
  • - първи (пръв)
  • - моно
  • - соло
  • - уникат
  • - прима
  • - алфа


Какво е цифра 1 (едно)?

Цифрата 1, или едно (Number 1 - one), е графичен символ на една от основните цифри в числовата система и има богата история и символика. Естествените числа са числа, които използваме, за да броим нещо конкретно, осезаемо, при което най-малкото естествено число между нула и две е едно (1). 1 е най-малката възможна разлика между две различни естествени числа, а също е и делител на всяко естествено число.

Константа 1

1 често се споменава като една от петте най-важни константи в математическия анализ (те са: 1, 0, π, e и i). Връзката между тези пет константи се дава от уравнението на Ойлер:

e^iπ+1=0

Чете се: "e" на степен "i" по "π", + 1 = 0 

Където:

  • - трансцедентното число "e" е неперовото число - основата на естествените логаритми, широко разпространено в математиката и множество други дялове на науката
  • - числото "i" е дефинирано като: i^2 = −1, имагинерната единица в полето на комплексните числа, което съдържа корените на всички възможни многочлени с реални коефициенти, и изследването на които води до редица ключови теореми в областта на алгебрата и математическия анализ
  • - числото 1 - никъде не намерихме точно и ясно определение за 1, освен това: "цяло число, следващо 0 и предхождащо 2"
  • - числото 0 - най-разбираемото определение е "цяло число, следващо -1 и предхождащо 1"


Единицата (1 - едно) е:

- цифра
- знак
- число
- графичен символ
- нечетно число
- квадратно число
- кубично число и т.н. ще намерите поне още няколко хиляди такива твърдения...


Как се определя числото 1?

1 (едно, единица, мерна единица) е число, представляващо едно или единствено цяло нещо. 1 също е числова цифра и представлява самостоятелна единица за броене или измерване. 1 е първото и най-малкото положително цяло число. Понякога се смята и за първото от безкрайната последователност от естествени числа, последвано от 2, въпреки че според други дефиниции 1 е второто естествено число след 0.

Пак питаме: Какво е 1?

И продължаваме в същия дух: Числото 1 е първото число в математиката. Броенето на числата започва с числото 1. Едно е число в математиката, което представлява количеството или стойността на 1. Тогава какво е число? - Числото се определя като математически термин, който се използва за описание на количеството или стойността на обектите. Числото обикновено се използва за количествено определяне на нещата. - т.е. нищо ясно, разбираемо и конкретно...

Тук спираме с опитите да намерим смислено определение за числото 1 и продължаваме  със свойствата на единицата (която никой не знае какво точно е).

Свойства на 1

Основното математическо свойство на 1 е да бъде мултипликативна идентичност, което означава, че всяко число, умножено по 1, е равно на самото себе си. Понякога твърдението „когато едно се умножи по което и да е друго число, резултатът е същото число“ се приема като дефиниция за цифрата 1.

Тогава, естествените числа се определят въз основа на дефинициите на единица и операцията събиране (т.е. съществува само едно число - 1, като останалите числа са производни на единицата. Например,

  • - 2 =  1 + 1;
  • - 3 =  1 + 1 + 1;
  • - 4 =  1 + 1 + 1 + 1 и т.н. до безкрайност. 

Повечето, ако не всички свойства на 1 могат да бъдат изведени от това (горното свойство). В напредналата математика мултипликативната идентичност често се обозначава с 1, дори и да не е число.

Защо 1 е специално число?

Едно (1) е единственото число, което е еднакво във всички бройни системи (двоична, десетична, а също и за римските цифри). Едно е първото нечетно число, първото триъгълно, квадратно, петоъгълно и шестоъгълно число и първото тетраедърно, кубично число, а също и число на Фибоначи.

Ето някои интересни факти и аспекти, свързани с цифрата 1 (единица):


Произход и история:

Цифрата 1 има своите корени в древните времена, когато хората започват да броят предмети и събития. Тя е една от първите цифри, използвани от човечеството.

Значение и ползи:

1 е основната стъпка в числовата система. В комбинация с други цифри тя образува всички други числа. Например, 10 е 1 с последване от 0, а 100 е 1 с последване от 2 нули и така нататък.


Математика:

В математиката, 1 е уникална цифра. Вдъхновена от нея се развива понятието за единична стойност, единица дължина, единичен обем и т.н. Също така, в повечето системи на броене, това е основна единица.

Символика и метафори:

1 се свързва с идеите за единство и цялост. В метафоричен смисъл, "един" често се използва за представяне на съгласие и хармония.

Философия и религия:

В много философски и религиозни контексти, 1 се свързва с идеите за единство, начало и основа на всичко. Например, в християнството единицата е символ на един Бог.

Куриози и мъдрости:

  • "Първата стъпка в стаите на мъдростта е уважението към един." - Далай Лама
  • "Всеки сложен проблем може да бъде разделен на прости проблеми, като започнеш от един." - Гофрид В. Лейнц


Език и изрази:

  • "Да бъдеш номер едно" се използва като израз за постигане на най-висок резултат или успех.


Технология:

В информатиката, 1 и 0 се използват за представяне на бинарни данни, където 1 обозначава наличие, а 0 - отсъствие.

Заключение

Цифрата 1 е не просто числова стойност, но и символ, който пренася различни културни, философски и математически концепции в различни аспекти на човешкия живот. С други думи, 1 е всичко и нищо.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: