Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

28 декември 2023

Неджметин Билял Ердоган | dLambow

(Necmettin Bilal Erdoğan) -

Неджметин Билял е син на Реджѐп Ердога̀н


Кой е Неджметин Билял?

Неджметин Билял Ердоган (Necmettin Bilal Erdoğan) е син на Реджѐп Ердога̀н (Recep Erdoğan). Той е бизнесмен и основател на БМЗ груп, компания за морски транспорт. Той също е обвиняван в корупция и пране на пари във връзка със скандала от 2013 г. и е бил подслушван да разговаря с баща си за изнасяне на злато до Иран.

Неджметин Билял Ердоган
Неджметин Билял Ердоган (Necmettin Bilal Erdoğan)

Неджметин Билял Ердоган е вторият син на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Роден е на 23 април 1981 г. в Истанбул. Завършва Индианския университет Блумингтън (Indiana University) със специалност политология и икономика. След това получава магистърска степен от Училището за държавна администрация Джон Ф. Кенеди на Харвардския университет (Harvard University) със специалност международни отношения.

Родители:


Братя и сестри:


Съпруга

  • - Рейян Узунер (Reyyan Uzuner)

Ердоган е женен за Рейян Узунър от 2003 г. 

 

Деца

Нежметин и Рейян имат три деца - двама сина:

  • - Омер Тайип (Ömer Tayyip) и
  • - Али Тахир (Ali Tahir) и

дъщеря:

  • - Фатима Сера (Fatıma Serra).

Ердоган е известен със своя луксозен начин на живот.

Той притежава няколко имоти в Турция, включително вилa в Бодрум за 6 милиона евро и апартамент в Истанбул за 3 милиона евро. Също така има собствен бизнес в областта на морския транспорт.

Неджметин Билял е често критикуван за луксозния си начин на живот и за това, че е използвал влиянието на баща си, за да се сдобие с богатство. През 2013 г. името му е замесено в корупционен скандал, но той беше оправдан от съда.

Скандали с Неджметин Билял Ердоган

Ето някои от най-известните скандали, свързани с Неджметин Билял Ердоган:

През 2013 г.

Името му беше замесено в корупционен скандал, заедно с това на брат му Ахмет Бурак и на други членове на семейството на президента Ердоган. Според обвиненията, Ердоган е получил подкупи от милиардери, за да им осигури държавни договори. Ердоган беше оправдан от съда, но скандалът повдигна въпроси за корупцията в турското правителство.

През 2013 г.

Ердоган е известен и с това, че е близък до ислямистката организация "Хизбулах". През 2013 г., по време на корупционния скандал, се появиха снимки на Ердоган да седи на маса с предполагаеми членове на "Хизбулах". Ердоган отрече да има каквито и да било връзки с организацията.

През 2016 г. 

Ердоган е обвиняван в това, че е избягвал данъци за своите имоти в Турция. Според обвиненията, Ердоган е подценил стойността на своите имоти, за да плаща по-ниски данъци. Ердоган беше оправдан от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за етичните му практики.

През 2018 г.

Освен това, Ердоган е обвиняван в това, че е използвал влиянието си, за да помогне на близки си приятели и роднини да получат държавни договори. През 2018 г. е съобщено, че Ердоган е помогнал на приятеля си Мустафа Караташ да получи договор за изграждане на магистрала в Турция на стойност 1,3 милиарда евро. Ердоган отрича обвиненията.

През 2021 г.

Ердоган е обвинеяван в това, че е използвал влиянието на баща си, за да се сдобие с ексклузивни права за риболов в Черно море. Според обвиненията, Ердоган е договорил с правителството на Турция да му бъдат дадени ексклузивни права за риболов в Черно море за 20 години. Ердоган беше оправдан от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за конфликта на интереси.

Неджметин Билял Ердоган е активен в политиката.

Ердоган е известен и със своите политически възгледи, които са близки до тези на баща му. Той е поддръжник на ислямския консерватизъм и на политиката на Ердоган за укрепване на властта на държавата.

Той е член на ръководството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), управляващата партия в Турция. Той е и един от основателите на фондация „Тюркие Джевхуриет Вакъф“, която се занимава с образование и култура.

Ердоган е активен в социалните медии и често използва Twitter, за да изразява своите възгледи. Той е критикуван за използването на социалните медии за разпространение на пропаганда и за говорене срещу опозицията.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: