Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 декември 2023

Сюмейе Ердоган | dLambow

(Sumeye Erdoğan) -

Сюмейе Ердоган - дъщерята на Реджѐп Ердога̀н


Коя е Сюмейе Ердоган?

Сюмейе Ердоган (Sumeye Erdoğan) е най-малката дъщеря на Реджѐп Ердога̀н (Recep Erdoğan) и съпругата му Емине Ердоган (Emine Erdogan). Тя е родена на 22 август 1985 г., а сега е политик и заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието. Тя е също така основателка и председателка на КАДИП (Фондация за жени и демокрация).

Сюмейе Ердоган
Сюмейе Ердоган (Sumeye Erdoğan)

Сред децата на Ердоган, единствено Сюмейе Ердоган е активно ангажирана с политиката като заместник-председател на ПСР. Тя е също така основател и председател на КАДИП (Фондация за жени и демокрация), която се занимава с правата на жените, мирния процес и междукултурния диалог. Тя е близка до баща си и често го придружава по време на официални посещения и срещи.

Братя и сестри:


Образование

Ердоган е завършила Лондонското училище по икономика и политически науки през 2008 г. със специалност „Развитие“. След това е получила магистърска степен по бизнес администрация от университета „Джордж Вашингтон“ през 2011 г.

Фондация

Сюмейе е известна със своята работа в областта на жените и децата. Тя е основател на фондацията „Сюмейе Ердоган“, която работи за подобряване на живота на жените и децата в Турция. Фондацията е изградила училища, здравни центрове и други социални съоръжения (центрове за подкрепа за жертви на насилие) в Турция.

Модна линия

Ердоган е и основател на модната линия „Сюмейе Ердоган“ (Sumeyye). Модната линия е известна със своите модерни, но ислямски стилове.

Съпруг

Ердоган е омъжена за Селчук Байрактар (Selcuk Bayraktar), който е бизнесмен, основател и изпълнителен директор на Baykar Makina, турска компания за производство на безпилотни летателни апарати (дронове). Тя има две деца:

  • - Син: Мехмет Акъф (Mehmet Akaf) и
  • - Дъщера: Айше Есма (Ayshe Esma).

Скандали

Ердоган е често критикувана за луксозния си начин на живот и за това, че е използвала влиянието на баща си, за да се сдобие с богатство. През 2013 г. името ѝ беше замесено в корупционен скандал, но тя беше оправдана от съда.

Ето някои от най-известните скандали, свързани с Сюмейе Ердоган:

През 2013 г.

Сюмейе беше замесена в корупционен скандал, заедно с това на братята ѝ Ахмет Бурак и Неджметин Билял и на други членове на семейството на президента Ердоган. Според обвиненията, Ердоган е получила подкупи от милиардери, за да им осигури държавни договори. Ердоган беше оправдана от съда, но скандалът повдигна въпроси за корупцията в турското правителство.

През 2013 г.

Ердоган е известна и с това, че е предполагаемо близка до ислямистката организация "Хизбулах". През 2013 г., по време на корупционния скандал, се появиха снимки на Ердоган да седи на маса с предполагаеми членове на "Хизбулах". Ердоган отрече да има каквито и да било връзки с организацията.

През 2016 г.

Сюмейе беше обвинена в това, че е избягвала данъци за своите имоти в Турция. Според обвиненията, Ердоган е подценила стойността на своите имоти, за да плаща по-ниски данъци. Ердоган беше оправдана от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за етичните ѝ практики.

През 2021 г.

Сюмейе беше обвинена в това, че е използвала влиянието на баща си, за да се сдобие с ексклузивни права за риболов в Черно море. Според обвиненията, Ердоган е договорила с правителството на Турция да ѝ бъдат дадени ексклузивни права за риболов в Черно море за 20 години. Ердоган беше оправдана от съда, но обвиненията повдигнаха въпроси за конфликта на интереси.

Заключение

Сюмейе Ердоган е активна в социалните медии и често използва Twitter, за да изразява своите възгледи. Тя е критикувана за използването на социалните медии за разпространение на пропаганда и за говорене срещу опозицията.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: