Translate

---------------------------------------------------------------------------------

03 януари 2024

Авторството на пиесите на Шекспир | dLambow

(The authorship of Shakespeare's plays) -

Има ли спорове за авторството на пиесите на Шекспир?


Да, има спорове за авторството на пиесите на Шекспир 

Някои хора смятат, че Уилям Шекспир (William Shakespeare) не е бил истинският автор на произведенията, които му се приписват, а че те са били написани от други образовани и известни личности от неговото време. Тези хора се наричат анти-шекспирианци и имат различни теории за истинския автор на пиесите. Някои от най-популярните кандидати за авторството са:

Авторството на пиесите на Шекспир
Авторството на пиесите на Шекспир (The authorship of Shakespeare's plays)

Кристофър Марлоу

Кристофър Марлоу е роден в същата година като Шекспир, но умира приблизително по същото време, когато Шекспир започва да пише пиесите си. Марлоу беше най-добрият драматург на Англия до появата на Шекспир – може би той не е умрял и е продължил да пише под друго име? Той очевидно е бил намушкан в таверна, но има доказателства, че Марлоу е работил като правителствен шпионин, така че смъртта му може да е била хореография.

Едуард де Вер, граф Оксфорд

Едуард де Вер, граф Оксфорд много от сюжетите и героите на Шекспир са паралелни събития от живота на Едуард де Вер. Въпреки че този обичащ изкуството граф на Оксфорд би бил достатъчно образован, за да напише пиесите, тяхното политическо съдържание можеше да съсипе социалното му положение - може би трябваше да пише под псевдоним?


Франсис Бейкън

Франсис Бейкън той е бил английски философ, юрист, държавник и писател, който е смятан за един от основателите на научния метод. Теорията, че Бейкън е единственият достатъчно интелигентен човек, за да напише тези пиеси, стана известна като беконианство. Въпреки че не е ясно защо е трябвало да пише под псевдоним, последователите на тази теория вярват, че той е оставил загадъчни шифри в текстовете, за да разкрие истинската си самоличност.

Това са само някои от най-известните теории за авторството на Шекспир, но има и много други, които предлагат различни кандидати, като:

  • - кралица Елизабет I,
  • - Уилям Стенли,
  • - граф Дерби,
  • - Роджър Манърс,
  • - граф Рътланд и др.

 

Документални доказателства за авторство

Всички тези теории са спорни и не са признати от повечето учени и критици, които вярват, че Уилям Шекспир от Стратфорд на Ейвън е истинският автор на пиесите. Те се основават на документални доказателства, като:

  • - свидетелства,
  • - записи,
  • - публикации,
  • - посвещения и други,

които свързват Шекспир с произведенията му. Те също така отхвърлят идеята, че Шекспир е бил прост и необразован, тъй като той е посещавал граматично училище и е имал богат опит като актьор и драматург, а също е имал достъп до много книги и източници.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: