Translate

---------------------------------------------------------------------------------

03 януари 2024

Вимшурстова машина | dLambow

(Wimshurst machine) -

Вимшурстова машина - вид инфлуентна електростатична машина


Какво е вимшурстова машина?

Вимшурстовата машина е вид инфлуентна машина, която се състои от две диска от стъкло или друг диелектрик, които се въртят в противоположни посоки. По дисковете има метални пластинки, които се наелектризират чрез триене с четки. Зарядите се прехвърлят от пластинките до два колектора, свързани с две лайденски стъкленици.

Вимшурстова машина
Вимшурстова машина (Wimshurst machine)

Същност на вимшурстовата машина

Вимшурстова машина е електростатичен генератор, който използва явлението електростатична индукция за генериране на високо постоянно напрежение. Тя е изобретена от английския изобретател Джеймс Уимсхърт през 1880-те години и е подобрена и използвана от учени и експериментатори през следващите десетилетия.

Конструкция

Състои се от два или повече соосни диска, изработени от изолационен материал (бакелит или пластмаса), върху които са нанесени проводящи сектори, които са свързани с проводници до бушони. Бушоните са разположени на външния ръб на дисковете и са свързани с електроди. Дисковете се въртят срещуположно с еднаква ъглова скорост, ръчно или с електродвигател.

Когато сектор на единия диск се приближава до сектор на другия диск, възниква електростатично привличане. Това привличане кара секторите да се зареждат с противоположни заряди. Когато секторът на единия диск достигне противоположния сектор на другия диск, той се разрежда през контактни четки, които са свързани към електропроводни кондензатори.


Използване на вимшурстовата машина

Вимшурстова машина може да генерира напрежение до няколкостотин хиляди волта. Това напрежение може да се използва за различни цели, включително:

  • - Генериране на искри за научни експерименти или за запалване на газови лампи.
  • - Захранване на електростатични апарати, като електростатични принтери или електростатични пречистватели на въздух.
  • - За производство на високочестотен ток, който може да се използва за различни цели, включително медицинска терапия и електроника.
  • - Образователни демонстрации на електростатични явления
  • - Производство на рентгенови лъчи
  • - Иницииране на експлозивни вещества
  • - Генериране на електрически разряди за медицински цели, като например електрофореза


Заключение

Вимшурстова машина е изобретена през 1880-те години от британския инженер Джеймс Уимсхърт. Тя еволюира от по-ранните електростатични генератори, като електрофорната машина. Вимшурстова машина е важна част от историята на електростатиката и се използва и до днес за различни приложения в училища, университети и музеи, за да демонстрира принципите на електростатиката.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: