Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

30 януари 2024

Легенда на Седемте Рилски езера | dLambow

(Legend of the Seven Rila Lakes) -

Легендата на Седемте Рилски езера е една от най-красивите и тъжни български легенди 


Каква е легендата на Седемте Рилски езера?

Легендата на Седемте Рилски езера разказва за вълнуваща любов между двама мъж и жена великани, които живеели в планината Рила в далечно и антично минало, когато Земята била населена от гигантите. Двамата влюбени били толкова щастливи и хармонични, че техният дом излъчвал светлина и топлина и всички около тях се облагодетелствали.

Легенда на Седемте Рилски езера
Легенда на Седемте Рилски езера (Legend of the Seven Rila Lakes)

Злите сили завиждали

Но злото не спи. Един ден злите сили минавали наблизо и като видели колко е красиво наоколо, завидели на тяхното щастие и решили да го унищожат. Започнали да пращат черни облаци, бури, гръмотевици, порои и земетресения, които опустошили техният рай.

Мъжът великан се бранел храбро против злите сили, като защитавал всяка тревичка, цвете, ручейче и най-вече своята любима, като отбивал злостните атаки. Но злото не се отказвало и изпращало все нови и нови беди. Най-накрая, в една от епичните битки, мъжът великан паднал убит.

Злото се зарадвало на успеха си и доволно си тръгнало заедно със злите стихии, оставяйки след себе си руини, разрушения опропастени ливади и долчинки и една съсипана от скръб вдовица. Мъката й била толкова голяма, че тя плачела безутешно, сълзите й бликали безкрайно и се стичали по опустошените склонове на планината, като се събирали в долините наоколо.

Образуване на Седемте езера

Сълзите на безутешната вдовица образували седемте езера, които днес можем да видим в Рила. Те поразяват и днас със своята бистрота и чистота, също като сълзи и носят имена, свързани с външните им особености:

  • - Сълзата,
  • - Окото,
  • - Бъбрека,
  • - Близнака,
  • - Трилистника,
  • - Рибното езеро и
  • - Долното езеро.

Според легендата, духовете на влюбените великани се вселили в една огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата и оттам още пазят езерата и се радват на посетителите, които идват да се насладят на красотата им. Така те пазят вечно своя красив дом.


Туристическа информация за Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са група езера с ледников произход, разположени в планината Рила, в България. Те са най-посещаваната от туристи езерна група в България и са част от Стоте национални туристически обекта. Езерата са разположени в стъпаловиден ред от надморска височина 2095 метра до 2535 метра.

Седемте рилски езера, от горе надолу, носят следните имена:


- Сълзата (The tear)

Сълзата (2535 м) е най-високото и малкото езеро от групата. Носи името си заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина.

- Окото (The eye)

Окото (2440 м) е най-дълбокото циркусно езеро в България- =(+) дълбоко е 37,5 метра. Площта му е 68 декара, а надморската му височина- =(+) 2440 метра.

- Бъбрека (Kidney)

Бъбрека (2282 м) има характерна форма (изглежда точно като бъбрек), разположено е на 2282 метра надморска височина, а най-голямата му дълбочина е 28 метра. То е езерото с най-стръмните и скалисти брегове от цялата група.

- Близнака (The twin)

Близнака (2243 м) е разположено на 2243 метра надморска височина, има площ от 91 декара и дълбочина до 27 метра. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера. Към средата си езерото се стеснява и през безводни години почти се разделя на две по-малки езера, откъдето произхожда и името му. Понякога е зарибявано с планинска пастърва.

- Трилистника (Shamrock)

Трилистника(2216 м) е на височина 2216 метра и е с неправилна форма. На места бреговите му очертания се губят в разлети потоци; площта му е 26 декара, а максималната дълбочина- =(+) 6.5 метра.

- Рибното езеро (The fish lake)

Рибното езеро (2184 м) е разположено на височина 2184 метра и е най-плиткото- =(+) дълбочината му достига едва 2.5 метра. Площта на това езеро е 35 декара. Бреговете му са тревисти, а дъното тинесто, обрасло с тръстика.

Езерата са заобиколени от красива алпийска природа.

Бреговете им са обрасли с буйна растителност, а водата им е ледниково-снежна, кристално чиста и бистра. Езерата са свързани помежду си с малки поточета, които образуват водопади и водоскоци. Най-високият от тях е водопадът Скакавица, който е с височина 70 метра. Езерата са дом на разнообразна флора и фауна. В тях се срещат различни видове риби, водоплаващи птици и влечуги.

Седемте рилски езера са популярна туристическа дестинация.

Най-лесният начин да се стигне до тях е от хижа „Седемте езера“, която се намира на около 4 километра от езерата. Пътеката до хижата е добре маркирана и отнема около 1 час и 30 минути. От хижата се тръгва по маркирана пътека, която води до езерата. Пътеката е с дължина около 4 километра и отнема около 2 часа и 30 минути за изкачване.

Заключение

Разходката до Седемте рилски езера е едно незабравимо преживяване. Езерата са истински природен шедьовър, който ще ви остави без дъх. Езерата са прекрасно място за разходка, пикник или къмпинг. От тях се открива спираща дъха гледка към планината Рила. Езерата са обявени за природен резерват и са защитени от закона. Те са популярна туристическа дестинация и ежегодно се посещават от хиляди туристи от България и чужбина.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: