Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 януари 2024

Променлив индекс Динамична средна | dLambow

(Variable Index Dynamic Average) -

Пълзящата средна Променлив индекс Динамична средна (VIDYA) се изчислява от EMA


Какво е Променлив индекс Динамична средна?

Пълзящата средна Променлив индекс Динамична средна (Variable Index Dynamic Average - VIDYA) е технически индикатор за форекс под вид на пълзяща средна, която се изчислява като се използва EMA с променлив коефициент в зависимост от индекса на относителна сила (RSI).

Променлив индекс Динамична средна
Променлив индекс Динамична средна (Variable Index Dynamic Average)

RSI е технически индикатор, който показва скоростта и силата на ценовите движения. Когато RSI е висок, коефициентът е по-голям, което прави VIDYA по-близо до цената. Когато RSI е нисък, коефициентът е по-малък, което прави VIDYA по-далеч от цената.

Това е усъвършенстван технически индикатор, предназначен да подобри анализа на пазара чрез предоставяне на адаптивна подвижна средна стойност. Разработен от Тушар Чанде и въведен през 1992 г., VIDYA представлява подобрение спрямо традиционните пълзящи средни, особено - експоненциалната пълзяща средна.

Същност на VIDYA

Техническият индикатор VIDYA е пълзяща средна, която се адаптира към променящата се волатилност на пазара. Тя може да даде по-ранни сигнали за обръщане на тренда, когато волатилността е висока, и по-закъснели сигнали, когато волатилността е ниска.

Изчисляване на Променливият индекс Динамична средна (Variable Index Dynamic Average, VIDYA)

VIDYA се изчислява като средна стойност на цената, умножена по коефициент, който се променя в зависимост от силата на тренда.

  • - Силната тренд води до по-висок коефициент, което води до по-високи стойности на VIDYA.
  • - Слабата тренд води до по-нисък коефициент, което води до по-ниски стойности на VIDYA.


Ето как се изчислява VIDYA:

VIDYA = (Цена * Коефициент) / (1 + Коефициент)

където:

  • - Цена е текущата цена на актива
  • - Коефициент е променлива стойност, която се използва за измерване на силата на тренда


Коефициентът на VIDYA може да се определи по различни начини. Един често срещан метод е да се използва следната формула:

Коефициент = 1 / (1 + (1 / 100 * Силата на тренда))

където:

  • - Силата на тренда е стойност между 0 и 100, която показва силата на тренда

Например, ако силата на тренда е 50, тогава коефициентът на VIDYA ще бъде 2. Ако силата на тренда е 25, тогава коефициентът на VIDYA ще бъде 4.

Използване на Променливия индекс Динамична средна

Variable Index Dynamic Average може да се използва за:

  • - определяне на посоката и силата на тренда,
  • - идентифициране на зони на подкрепа и съпротива.
  • - идентифициране на силните и слабите движения на пазара.


Индикаторът се състои от две линии:

  • - Основната линия е 14-дневна пълзяща средна на ценовите промени.
  • - Втората линия е 3-дневна пълзяща средна на основната линия.

Когато основната линия е над втората линия, това показва, че тенденцията е възходяща. Когато основната линия е под втората линия, това показва, че тенденцията е низходяща.

Ширина на прозореца за пълзящата средна може да се променя в зависимост от предпочитанията на търговеца. По-късите прозорци ще предоставят по-бърза информация за промените в тенденцията, но ще бъдат по-чувствителни към шума на пазара. По-дългите прозорци ще предоставят по-бавна информация за промените в тенденцията, но ще бъдат по-малко чувствителни към шума на пазара.

VIDYA може да се използва по различни начини за идентифициране на тенденциите и силните и слабите движения на пазара.

  • - Един от начините е да се търси пресичане на двете линии. Ако основната линия пресече втората линия нагоре, това е сигнал за покупка. Ако основната линия пресече втората линия надолу, това е сигнал за продажба.
  • - Друг начин да се използва VIDYA е да се търси разстоянието между двете линии. Ако основната линия е по-далеч от втората линия, това показва, че тенденцията е по-силна. Ако основната линия е по-близо до втората линия, това показва, че тенденцията е по-слаба.
  • - Високите стойности на VIDYA означават, че инвеститорите очакват по-висока волатилност на пазара. Това може да се дължи на фактори като несигурност в икономиката, политически напрежения или други събития, които могат да повлияят на стойността на активите.
  • - VIDYA може да се използва за идентифициране на потенциални точки на влизане и излизане от пазара. Високите стойности на VIDYA могат да бъдат сигнал за потенциална продажба, а ниските стойности - за потенциална покупка.

Предимствата и недостатъците от използването на VIDYA като технически индикатор:


Предимства:

  • - VIDYA е надежден индикатор за очакваната волатилност на пазара.
  • - VIDYA може да се използва за идентифициране на потенциални точки на влизане и излизане от пазара.


Недостатъци:

  • - VIDYA може да бъде инертен, което означава, че може да отнеме известно време, за да реагира на промени в очакваната волатилност.
  • - VIDYA може да бъде податлив на манипулация от страна на инвеститорите.


Търговска стратегия VIDYA

VIDYA може да се използва като част от търговска стратегия, която се основава на пресичането на VIDYA с цената или с друга пълзяща средна. Когато цената пресече VIDYA отдолу нагоре, това е сигнал за купуване. Когато цената пресече VIDYA отгоре надолу, това е сигнал за продаване. Когато VIDYA пресече друга пълзяща средна, това може да означава промяна на тенденцията.

Примери за използване на VIDYA

Ето някои примери за използване на VIDYA:

- Идентифициране на тенденции

Ако основната линия е над втората линия, това показва, че тенденцията е възходяща. Ако основната линия е под втората линия, това показва, че тенденцията е низходяща.

- Идентифициране на силни и слаби движения

Ако основната линия е по-далеч от втората линия, това показва, че тенденцията е по-силна. Ако основната линия е по-близо до втората линия, това показва, че тенденцията е по-слаба.

- Вход и изход от позиции

VIDYA може да се използва за идентифициране на подходящи моменти за вход и изход от позиции. Например, ако основната линия пресече втората линия нагоре, това може да се разглежда като сигнал за покупка.

- Покупка при ниски стойности на VIDYA

Ако VIDYA е на ниски стойности, това може да означава, че инвеститорите очакват ниска волатилност на пазара. Това може да бъде знак за потенциална покупка.

- Продажба при високи стойности на VIDYA

Ако VIDYA е на високи стойности, това може да означава, че инвеститорите очакват висока волатилност на пазара. Това може да бъде знак за потенциална продажба.

Заключение

VIDYA е полезен индикатор, който може да бъде използван за идентифициране на тренда, силните и слабите движения на пазара, потенциални точки на влизане и излизане от пазара. Важно е да се разбере как работи индикаторът и да се вземат предвид неговите предимства и недостатъци, преди да се използва в търговията. Иначе, индикаторът е сравнително лесен за използване и може да бъде персонализиран в зависимост от предпочитанията на търговеца.

Разбира се, това са само общи насоки. Преди да предприемете каквито и да било търговски действия, важно е да анализирате пазарните условия и да вземете предвид всички фактори, които могат да повлияят на цената на актива, с който търгувате. Важно е да се отбележи, че VIDYA е само един инструмент, който може да се използва за анализ на пазара. Индикаторът не гарантира печалби и трябва да се използва в комбинация с други техники за анализ.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: