Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 август 2023

Филип дьо Гол | dLambow

(Philippe de Gaulle) -

Филип дьо Гол (Philippe de Gaulle) - син на генерал Шарл Дьо Гол:


Кой е Филип дьо Гол?

Филип дьо Гол е френски адмирал, политик и писател, син на генерал Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle), който е бил президент на Франция от 1959 до 1969 година. Ето някои факти за живота и кариерата на Филип дьо Гол.

Филип дьо Гол
Филип дьо Гол (Philippe de Gaulle)

Детство

Филип дьо Гол (Philippe de Gaulle) е роден на 28 декември 1921 година в Париж, като първото дете на Шарл и Ивон дьо Гол. Има две сестри - Елизабет и Ан, която страда от синдром на Даун и умира през 1948 година.

Образование и военна кариера

Завършва Националната военноморска академия в Брест през 1942 година и се присъединява към Свободната френска военноморски сили, която се бори срещу нацистката Германия по време на Втората световна война. Участва в много операции в Средиземно море, Атлантическия океан и Тихия океан. През 1944 година е повишен до лейтенант.

След войната продължава да служи във френските военноморски сили, като командва различни кораби и бази. През 1956 година е назначен за шеф на кабинета на министъра на отбраната, а през 1958 година става заместник-директор на кабинета на баща си, който е избран за президент. През 1961 година е повишен до контраадмирал, а през 1966 година - до вицеадмирал.

Политическа кариера

През 1974 година напуска активната служба и започва политическа кариера. Влиза в Сената като член на Ралирането за републиката - партията, основана от баща му. Заема различни постове, свързани с отбраната, морските дела и външните работи. През 1986 година е избран за председател на Сенатската комисия по отбрана и въоръжени сили. Остава в Сената до 2004 година, когато се оттегля от политиката.



Личен живот

На 30 декември 1947 г. дьо Гол се жени за Хенриет дьо Монталамбер Сер (Henriette de Montalembert Cers). Тя е родена на 1 януари 1929 г. и почива на 22 юни 2014 г.). Хенриет е потомка на семейството на маркиз дьо Монталамбер (Marquis de Montalembert). Бракът е благословен от адмирал Жорж Тиери д'Арженлио (Admiral Georges Thierry d'Argenlieu), един от командирите на Свободните френски военноморски сили по време на войната. през 1947 година и имат четири деца:

- Шарл дьо Гол II (Charles de Gaulle II)

Роден в Дижон, на 25 септември 1948 г. Той е корпоративен адвокат, първи евродепутат на СДС (UDF) и РПР (RPR),. Присъединява се към Националния фронт през май 1999 г.

- Ив дьо Гол (Yves de Gaulle)

Роден в Рабат, Мароко, на 1 септември 1951 г. Той е технократ, генерален секретар на GDF SUEZ.

- Жан дьо Гол (Jean de Gaulle)

Роден в Бур ан Брес, на 13 юни 1953 г.). Той е бивш депутат от Дьо Севър и Париж (1986–2007 г., в оставка). Става Председател на Сметната палата.

- Пиер дьо Гол (Pierre de Gaulle)

Роден в Сюрен, на 20 юни 1963 г. Управител на наследство и предприемач

Постижения, признание и награди

Някои от постиженията му са:
  • - участие в освобождението на Франция от нацистката окупация;
  • - командване на първия френски атомен подводница;
  • - председателство на Сенатската комисия по отбрана и въоръжени сили;
  • - написване на важни книги за френската история и култура.
Пише няколко книги за своя опит във войната и за баща си, като:
  • - “Морският офицер” (1976),
  • - “Свободна Франция” (1990) и
  • - “Шарл дьо Гол: Моят баща” (2003).
Получава много награди и ордени за своя принос към Франция, като:
  • - Ордена на Почетния легион,
  • - Ордена на Освобождението и
  • - Ордена на Морски заслуги.

Хобита и интереси

Сред интересите и хобитата му са:
  • - историята,
  • - литературата,
  • - музиката,
  • - театърът и
  • - изкуството.
Обича да пътува и да посещава различни страни. Един от неговите любими писатели е Александър Дюма.

Книгите на Филип дьо Гол

Филип дьо Гол е автор на няколко книги, които отразяват неговия опит във войната и за баща му, генерал Шарл дьо Гол. Ето кратко представяне на някои от тях:

“Морският офицер” (1976)

Това е автобиографична книга, в която Филип дьо Гол разказва за своята кариера във френската морска сила, като участва във Втората световна война, Корейската война и Суецката криза. Той описва и своите отношения с баща си, който го подкрепя и насърчава да следва своя път.

“Свободна Франция” (1990)

Това е историческа книга, в която Филип дьо Гол анализира ролята на баща си в създаването и ръководството на Свободната френска сила, която се бори срещу нацистката Германия по време на Втората световна война. Той изследва и политическите и дипломатическите аспекти на дейността на Шарл дьо Гол, както и неговата визия за Европа и света.

“Шарл дьо Гол: Моят баща” (2003)

Това е биографична книга, в която Филип дьо Гол споделя своите спомени за личния живот на баща си, като акцентира върху неговия характер, ценности, убеждения и чувства. Той разкрива и някои неизвестни факти за семейството дьо Гол, като например трагичната смърт на младшата му сестра Ан, която страда от синдром на Даун.

Тези книги показват не само професионалните постижения на Филип дьо Гол, но и неговата любов и уважение към баща си, който е бил един от най-великите френски лидери.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: