Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 януари 2024

Жак дьо Гол | dLambow

(Jacques de Gaulle) -

Жак дьо Гол е френски инженер и офицер - брат на Шарл дьо Гол


Кой е Жак дьо Гол?

Жак Анри Жул Мари дьо Гол (Jacques Henri Jules Marie de Gaulle) е френски минен инженер и офицер, по-млад брат на Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle), известният генерал и държавник. Жак дьо Гол е роден на 9 февруари 1893 г. в Париж, Франция.
Жак е четвъртото дете на:

Той има четирима братя и сестра:

  • - Ксавие (Xavier) - роден през 1887 г.
  • - Мари-Агнес (Marie-Agnès) - родена през 1889 г.
  • - Шарл (Charles) - роден през 1890 г.
  • - Пиер (Pierre) - роден през 1897 г.

През 1913 г. Жак се присъединява към Националната висша школа по мини (École nationale supérieure des mines) в Париж, където се посещава и от другия му по-голям брат Ксавие, който е влязъл там четири години по-рано. Обучението му обаче е прекъснато през 1914 г. от началото на войната

Жак дьо Гол
Жак дьо Гол (Jacques de Gaulle)

Първата Световна Война

Повишен в лейтенант, след това капитан в артилерията, Жак дьо Гол е ранен по време на конфликта и е награден с кръста за война. Той поддържа значителна кореспонденция с близките си, която наброява близо 200 писма.


Личен живот

Връщайки се към цивилния живот, Жак дьо Гол практикува професията си на минен инженер в Сент Етиен и в Монтсо ле Мин в мините Бланзи. На 23 май 1921 г. той се жени за Жана Мишу (Jeanne Michoud), с която има четирима сина:
- Франсоа (Francois), роден през следващата година,
- Бернар (Bernard),
- Жан (Jean) и
- Пиер (Pierre).
По същото време той е обявен за кавалер на националния орден на Почетния легион.

Болест

През 1926 г. той е поразен от летаргичен енцефалит, който го оставя парализиран. От 1928 г. той е принуден напълно да прекрати професионалната си дейност и никога не се възстановява от последствията на болестта. Остава такъв до края на живота си. Освен това страда от болестта на Паркинсон.

Втората световна война

След поражението на Франция през 1940 г. и началото на германската окупация, Жак дьо Гол се оказва заплашен от арест, по-специално поради ролята, изиграна от брат му Шарл. Около 1942 г. той успява да избяга от дома си в Гренобъл с помощта на абе Пиер (abbé Pierre), точно преди пристигането на Гестапо.

Със съучастието на френски митничари той пресича швейцарската граница, след като прекарва една нощ при свещеник в Collonges-sous-Salève. Неспособен да се движи сред бодливата тел поради увреждането си, той трябва да бъде носен от абат Пиер, който също се опитва да го скрие. Жак дьо Гол остава в Швейцария до края на войната.

Жак дьо Гол умира на 17 февруари 1946 г. в Гренобъл.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: