Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 октомври 2023

Наоми Кембъл | dLambow

(Naomi Campbell) -

Най-важното от живота на супермодел Наоми Кембъл


Коя е Наоми Кембъл?

Наоми Кембъл (Naomi Campbell) е британски модел и актриса, която е известна като една от елитните „супермодели“, които доминират в модната индустрия през 80-те и 90-те години на 20-ти век. Тя е първата чернокожа моделка, която се появява на кориците на много луксозни модни списания по света.

Тя е също така известна със своите високопрофилни правни проблеми, а също и с благотворителност, която включва основаването на благотворителната организация Fashion for Relief, която се занимава с подкрепата на онези, които са засегнати от хуманитарни кризи по целия свят.

Наоми Кембъл
Наоми Кембъл (Naomi Campbell)


Наоми Кембъл е родена в Лондон, Англия на 22 май 1970 г. Тя учи танци и театър, докато расте в Лондон и Рим. От ранна възраст се появява в видеоклипове с музикални артисти като Боб Марли и The Wailers и Culture Club, и играе в няколко детски телевизионни предавания в Британия. Когато е на 15 години, тя е открита от кастинг за модели и подписва договор с агенцията за модели Synchro.

Следващата година тя попада на първия си голям моделен проект за британското издание на списание Elle. През следващите няколко години тя става първата чернокожа моделка, която е представена на корицата на много известни западни списания, включително британското и френското издание на Vogue (декември 1987 г. и август 1988 г. съответно) и Time (септември 1991 г.).

До края на 80-те години Кембъл става известна като една от избрана група модели, наречени супермодели, които печелят многомилионни доходи и са широко известни извън модния свят. Тя се появява на кориците на повече от 500 списания и е моделирана на подиума и в рекламни кампании за много от най-добрите модни дизайнери и марки в света, включително:
  • - Versace,
  • - Ralph Lauren,
  • - Vivienne Westwood,
  • - Chanel и
  • - Yves Saint Laurent.
Тя често е единствената чернокожа моделка, представена заедно с други модели.

Освен своята модна кариера Кембъл се занимава и с други начинания, включително студийен албум R&B и няколко актьорски участия в киното и телевизията, като реалити шоуто за моделиране The Face и неговите международни клонове. Кембъл се ангажира също и с благотворителна работа за различни каузи.

Раното детство на Наоми Кембъл

Наоми Кембъл е родена на 22 май 1970 г. в Лондон, Англия, от родената на Ямайка танцьорка Валери Морис-Кембъл. Тя няма баща, който да я отглежда, и е възпитана от баба си Руби Кембъл (Ruby Campbell).

Наоми Кембъл има много интересна и сложна семейна история. Ето някои от най-близките ѝ роднини:

Майка: Валери Морис-Кембъл (Valerie Morris-Campbell)

Валери е родена в Ямайка и е бивша балерина. Тя е озоставена от бащата на Наоми, когато е бременна едва на 18 години. Тя се премества в Лондон и работи като танцьорка в различни денс трупи и именно тя е тази, която вдъхва любовта към танца и модата у Наоми. По-късно Валери се омъжва за Клинтън Кембъл (Clinton Campbell) от Ямайка, който става вторият баща на Наоми.

Баща: Минг (предполагаем)

Идентичността на биологичния баща на Наоми не е известна. Според някои източници, обаче, той е от китайско-ямайски произход и се казва Минг. Той напуска Валери, когато разбира, че тя е бременна. Наоми никога не го познава, не го е срещала и не го споменава в интервютата си. Наоми взема фамилното име “Кембъл” от втория си баща, Клинтън Кембъл, който се жени за Валери, когато тя е на 12 години.

Братя и сестри

Наоми има двама по-малки приемни братя от втория брак на майка й с Клиф Блекууд:

- Пиер Блекууд (Pierre Blackwood)

Пиер е по-младият полубрат на Наоми, роден през 1986 година. Той се държи далеч от светлината на прожекторите и почти нищо не се знае за него.

- Ричард Блекууд (Richard Blackwood)

Ричард е приемният брат на Наоми, роден през 1985 година. Той е талантлив британски актьор, водещ и рапър. Той е известен с ролята си на Винсент Хъбард (Vincent Hubbard) в популярния сериал EastEnders от 2015 до 2018 година. През 2020 година той започва нова глава в актьорската си кариера, очаровайки зрителите с ролята си на Феликс Уестууд (Felix Westwood) в сериала Hollyoaks.

Наоми има добри отношения с тях и често ги посещава в Лондон. Наоми има също така двама по-големи полубратя от страната на майка си, като те са родени преди Наоми, от предишни връзки на майка й Валери.

- Донован Морис (Donovan Morris)

Донован е по-големият полубрат на Наоми, роден през 1968 година. Той е диджей и продуцент, работещ под псевдонима D-Mob. Той е известен с хитовете си We Call It Acieed и C’mon and Get My Love.

- Ричард Кембъл (Richard Campbell)

Ричард е другият приемен брат на Наоми, роден през 1969 година. Той е музикант и композитор, работещ под псевдонима Spoonface. Той е известен с хита Black Legend You See the Trouble with Me.



Образование и първите стъпки в кариерата на Наоми Кембъл

Наоми Кембъл е получила своето образование в няколко училища в Лондон и Рим, като се фокусира върху танца и театъра. Тя е завършила Италианската академия за изкуства, музика и танц, където е учила балет и оперно пеене. Тя също така е посещавала Лондонската академия за сценични изкуства, където е развивала своите актьорски умения.

Първите стъпки в кариерата на Наоми Кембъл са свързани с музиката и телевизията.

От ранна възраст тя се появява в видеоклипове на известни артисти като:

  • - Боб Марли (Bob Marley) и The Wailers,
  • - Culture Club,
  • - Дюран Дюран (Duran Duran) и
  • - Майкъл Джексън (Michael Jackson).

Тя също така играе в няколко детски телевизионни предавания в Британия, като:

  • - The Chiffy Kids,
  • - Kizzy и
  • - The Cosby Show.


Моделната кариера на Наоми Кембъл започва, когато тя е открита на кастинг за модели на 15-годишна възраст. Тя подписва договор с агенцията за модели Synchro и скоро след това попада на първия си голям моден проект за британското издание на списание Elle. През следващите няколко години тя става първата чернокожа моделка, която е представена на кориците на много престижни модни списания, включително британското и френското издание на:

  • - Vogue,
  • - Time,
  • - Harper’s Bazaar и
  • - Vanity Fair.


Супермодели

До края на 80-те години Кембъл става известна като една от групата модели, наречени супермодели, които печелят многомилионни доходи и са известни извън модния свят. Тя е на корицата на повече от 500 списания и участва в изяви на подиума и в рекламни кампании за много от най-добрите модни дизайнери и марки в света, включително:

  • - Версаче (Versace),
  • - Ралф Лорен (Ralph Lauren),
  • - Вивиан Уестууд (Vivienne Westwood),
  • - Шанел (Chanel) и
  • - Ив Сен Лоран (Yves Saint Laurent).


Професионалната кариера и изяви на Наоми Кембъл

 

Някои от най-значимите изяви на Наоми Кембъл в професионалната й кариера са:

  • През 1987 г. тя става първата чернокожа моделка, която е представена на корицата на британското издание на Vogue.
  • През 1988 г. тя става първата чернокожа моделка, която е представена на корицата на френското издание на Vogue.
  • През 1989 г. тя става част от “Голямата петорка” - група от супермодели, които достигат огромна популярност през 90-те години. Те са:
  • През 1990 г. тя става част от “Версачевите момичета” - група от модели, които са близки приятелки и музи на дизайнера Джани Версаче. Те са част от споменатите по-горе и още:
  • През 1991 г. тя става първата чернокожа моделка, която е представена на корицата на Time.
  • През 1993 г. тя издава своя първи студиен албум “Baby Woman”, който съдържа R&B и поп песни. Албумът не постига успех в САЩ и Великобритания, но е хит в Япония.
  • През 1994 г. тя публикува своята автобиография “Naomi”, която разказва за нейния живот и кариера.
  • През 1995 г. тя участва в знаменития видеоклип на Майкъл Джексън (Michael Jackson) за песента “In the Closet”, в който играе ролята на неговата любовница.
  • През 1997 г. тя основава своята благотворителна организация Fashion for Relief, която организира модни ревюта и други събития, за да събира средства за различни хуманитарни каузи, като бедствия, болести и бедност.
  • През 2005 г. тя публикува своята книга с фотографии “Naomi Campbell”, която представя нейните най-известни снимки от различни фотографи, като:
    • - Патрик Демаршелие (Patrick Demarchelier),
    • - Марио Тестино (Mario Testino),
    • - Стивън Майзел (Steven Meisel) и други.
  • През 2013 г. тя става продуцент и водещ на реалити шоуто за модели The Face и неговите международни разклонения, в които тя и други известни модели тренират млади модели, за да станат новото лице на модната индустрия.
  • През 2018 г. тя получава наградата Fashion Icon на Британските модни награди, която е признание за нейния изключителен принос за модата.

Това са само някои от професионалните кариери и изяви на Наоми Кембъл, които я правят една от най-влиятелните и уважавани личности в света на модата.

Професионалните отношения и проекти на Наоми Кембъл

Наоми Кембъл е работила с много известни дизайнери, фотографи, модни къщи и други знаменитости в своята дълга и успешна кариера на модел. Ето някои от най-значимите й професионални отношения и проекти:

Джани Версаче (Gianni Versace)

Той е един от най-близките приятели и ментори на Наоми. Тя е моделирала за неговите колекции и рекламни кампании от 1989 г. до 1997 г., когато той е убит. Тя е част от “Версачевите момичета” - група от модели, които са близки с дизайнера и са негови музи. Тя също така е участвала в паметния му погребален обред, заедно с другите супермодели.

Стивън Майзел (Steven Meisel)

Той е един от най-известните и влиятелни модни фотографи в света. Той е открил и прославил Наоми, като я снимал за кориците на Vogue, Time, Harper’s Bazaar и други списания. Той също така е работил с нея по различни проекти, като календара на Pirelli, книгата “Sex” на Мадона и книгата “Naomi Campbell” на самата Наоми.

Нелсън Мандела (Nelson Mandela)

Той е бивш президент на Южна Африка и борец за правата на чернокожите. Той е имал специална връзка с Наоми, която той наричал “внучката му”. Тя е подкрепяла неговата фондация Nelson Mandela Children’s Fund и други благотворителни организации в Африка. Тя също така е била свидетел на неговата сватба с Граша Макел в 1998 г..

Куинси Джоунс (Quincy Jones)

Той е легендарен музикален продуцент, композитор и аранжьор. Той е помогнал на Наоми да издаде своя първи студиен албум “Baby Woman” през 1994 г., като бил изпълнителен продуцент. Той също така е бил нейн приятел и застъпник в различни области.

Това са само някои от професионалните отношения и проекти на Наоми Кембъл, които показват нейния талант, разнообразие и влияние в модата и извън нея.

Личен живот на Наоми Кембъл

Личният живот на Наоми Кембъл е бил предмет на много интерес и спекулации от медиите и обществеността. Тя е имала много романтични отношения с известни личности, като музиканти, актьори, спортисти и бизнесмени. Тя обаче никога не е била омъжена и няма деца от своите бивши партньори.

Някои от най-известните приятели на Наоми Кембъл са:


Адам Клейтън (Adam Clayton)

Той е басистът на ирландската рок група U. Той и Наоми са се запознали през 1993 г. и са се сгодили след кратко запознанство. Те обаче са прекратили годежа си през 1994 г.

Флавио Бриаторе (Flavio Briatore)

Той е италиански бизнесмен и бивш шеф на Формула . Той и Наоми са започнали връзка през 1998 г. и са били заедно до 2003 г. Те са имали планове за сватба, но са се разделили поради различни интереси.

Роберто Кавали (Roberto Cavalli)

Той е италиански моден дизайнер, известен със своите екстравагантни и цветни дрехи. Той и Наоми са имали кратка връзка през 2002 г., след като тя е моделирала за неговата колекция. Те обаче са останали приятели след раздялата си.

Майк Тайсън (Mike Tyson)
Той е американски боксьор и световен шампион в тежка категория. Той и Наоми са имали случайна връзка през 1987 г., когато тя е била на 18 години, а той на 21 години. Те обаче не са продължили отношенията си, тъй като той е бил женен за Робин Гивънс по това време.

Владислав Доронин (Vladislav Doronin)

Той е руски милиардер и собственик на недвижимите имоти. Той и Наоми са започнали връзка през 2008 г. и са живели заедно в Москва, Лондон и Маями. Те обаче са се разделили през 2013 г., след като той не е успял да се разведе със своята жена Екатерина, заради Наоми.

През 2023 г., Наоми Кембъл изненадва света, като обявява, че е станала майка на две деца - момче и момиче - чрез сурогатно майчинство. Тя не разкрива името на бащата на децата, нито показва лицата им на публиката. Тя само споделя няколко снимки на социалните медии, на които държи ръцете или краката на детето си. Тя изразява своята радост и благодарност за този дар от Бога.

Награди и постижения на Наоми Кембъл

Наоми Кембъл е получила много награди и постижения по време на своята кариера като модел, актриса, певица и бизнесдама. Ето някои от тях:

  • През 2004 г. тя получава Златна камера за най-добър рекламен спот за своето участие в реклама за H&M.
  • През 2006 г. тя получава награда Glamour за изключителен принос за модата.
  • През 2014 г. тя получава награда Glamour за телевизионна личност за своето водене на реалити шоуто The Face.
  • През 2019 г. тя получава награда Fashion Award за модна икона, която е признание за нейния изключителен принос за модата.
  • През 2020 г. тя е номинирана за награда Streamy Award за най-добра колаборация с Джаки Айна.
  • През 2021 г. тя е номинирана за награда Streamy Award за най-добра колаборация с Патрик Старр.
  • През 2022 г. тя получава почетен докторат от UCA (Университет за творчески изкуства) за своето влияние върху световната мода.
  • През 2023 г. тя е изпълнителен продуцент на филма Invisible Beauty за Бетан Хардисън, който премиерно се показва на Санданс филмовия фестивал.

Това са само някои от наградите и постиженията на Наоми Кембъл, които демонстрират нейния талант, успех и влияние в модата и извън нея.

Хобитата, интересите и други непрофесионални занимания на Наоми Кембъл

Наоми Кембъл е известна не само като модел, но и като човек с много хобита, интереси и други непрофесионални занимания. Ето някои от тях:

Йога

Наоми практикува йога от дълго време и я смята за начин да се отпусне, да се съсредоточи и да поддържа своето тяло и дух в хармония. Тя често споделя снимки и видеоклипове от своите йога пози в социалните медии, като показва своята гъвкавост и баланс.

Пътуване

Наоми обича да пътува по света и да посещава различни култури, места и хора. Тя е била в повече от 100 държави и е използвала своята известност, за да подкрепя различни хуманитарни и екологични каузи. Тя също така е известна със своята пристрастеност към чистотата, когато пътува, като носи лични предпазни средства, като маски, ръкавици и препарати за дезинфекция.

Готвене

Наоми обича да готви и да експериментира с различни рецепти и продукти. Тя е вегетарианка от 2019 г. и следва здравословен начин на хранене. Тя често показва своите готварски умения в своя YouTube канал, където споделя своите любими ястия, като японска супа мисо, индийски дал или вегански шоколадов торт .

Четене

Наоми е страстна читателка и има огромна колекция от книги по различни теми, като мода, изкуство, философия и духовност. Тя често препоръчва книги на своите последователи в социалните медии или в своя YouTube канал. Някои от нейните любими автори са:

  • - Майя Анджелиу (Maya Angelou),
  • - Джеймс Болдуин (James Baldwin),
  • - Пабло Неруда (Pablo Neruda) и
  • - Руми (Rumi).


Това са само някои от хобитата, интересите и другите непрофесионални занимания на Наоми Кембъл, които показват нейната разностранност, любопитство и творчество.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: