(Rice pudding) -
Мляко с ориз - традиционно българско ястие
Какво е Мляко с ориз?
Мляко с ориз, наричано още сутлияш или сутляш, е традиционно българско ястие, приготвяно от ориз, сварен с вода или мляко, и други съставки като, захар, канела и стафиди. Най-често се сервира като десерт.
Мляко с ориз (Rice pudding) |
Основните съставки на мляко с ориз са:
Ориз
Обикновено се използва ориз басмати, но могат да се използват и други видове ориз, като например ориз арборио или ориз карнароли.Мляко
Може да се използва прясно мляко, прясно мляко с вода или краве мляко с вода.Захар
Обикновено се използва бяла захар, но могат да се използват и други видове захар, като например кафява захар или тръстикова захар.Канела
Най-често се използва канела на прах, но могат да се използват и други форми на канела, като например канела на пръчици или канела на прах.Стафиди
Могат да се използват пресни или сушени стафиди.
|
Начин на приготвяне на мляко с ориз
- Оризът се измива добре, докато водата стане бистра.
- В тенджера се налива вода или мляко и се кипва.
- Добавя се оризът и се вари на слаб огън, докато набъбне и абсорбира течността.
- Добавя се захарта и канелата и се разбърква добре.
- Ако се използват стафиди, те се добавят към ястието в края на готвенето.
- Ястието се сваля от котлона и се оставя да се охлади.
- Мляко с ориз може да се сервира топло или студено. Често се сервира с плодове или с мед.
Възможни вариации на рецептата:
- Вместо прясно мляко, може да се използва прясно мляко с вода или краве мляко с вода.
- Вместо захар, може да се използва друг подсладител, като например мед или кленов сироп.
- Вместо канела, може да се използва друга подправка, като например ванилия, индийско орехче, лимонова кора, джинджифил или карамфил..
- Вместо стафиди, могат да се добавят други сушени плодове, като например сини сливи, сушени череши или кайсии.
- За по-богат вкус, може да се добавят други съставки, като например ядки, сушени плодове или шоколад.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.