(Eggs 'Panagurski' style) -
Яйца по панагюрски - традиционно българско ястие
Как да приготвите Яйца по панагюрски?
Яйцата по панагюрски са традиционно българско ястие, което се състои от яйца, които се запържват в олио или масло, върху смес от нарязан лук, домати, сирене, картофи, чушки и червен пипер.
Яйца по панагюрски (Eggs 'Panagurski' style) |
История:
Яйцата по панагюрски са наречени на град Панагюрище, който се намира в Южна България. Ястието е създадено от местни готвачи в началото на 20-ти век.
Яйцата по панагюрски са популярно ястие в България и се сервират често за обяд или вечеря. Те са и често срещана част от празнични трапези.
Традиционни рецепти за яйца по панагюрски
Рецепта 1:
Съставки:
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 2 домата
- 1 чушка
- 100 г сирене
- олио или масло за пържене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте олио или масло в тиган на среден огън.
- Нарежете лука, доматите и чушката на ситно.
- Добавете лука в тигана и запържете го, докато омекне.
- Добавете доматите, чушката, сиренето, солта и черния пипер.
- Запържете сместа, докато доматите омекнат.
- Направете дупки в сместа и чукнете яйцата в тях.
- Запържете яйцата, докато белтъкът се стегне.
Сервирайте яйцата по панагюрски веднага.
Съвети:
- За по-богат вкус, добавете към сместа 1/2 ч.ч. кисело мляко или 1/2 ч.ч. настърган кашкавал.
- Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете към сместа 1/2 ч.л. червен пипер.
|
Рецепта 2:
Съставки:
- 2 яйца
- 200 г картофи
- 100 г сирене
- 1 ч.л. червен пипер
- олио или масло за пържене
Начин на приготвяне:
- Нарежете картофите на кубчета и ги запържете в олио или масло, докато омекнат.
- В отделен тиган запържете яйцата, докато белтъкът се стегне.
- В купа смесете сиренето и червения пипер.
- На дъното на чиния сложете картофите, отгоре яйцата и накрая сиренето с червен пипер.
Съвети:
- За по-пухкав жълтък, запържете яйцата на слаб огън.
- Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете малко черен пипер към сиренето и червения пипер.
- Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.
Рецепта 3:
Съставки:
- 2 яйца
- 1/2 кг картофи
- 100 г сирене
- 100 мл кисело мляко
- 1 ч.л. червен пипер
- олио или масло за пържене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета.
- Загрейте олио или масло в тиган на среден огън и запържете картофите до златисто кафяво.
- В друга тиган загрейте малко олио или масло и запържете яйцата, докато белтъкът се стегне, а жълтъкът остане течен.
- Сервирайте яйцата върху пържените картофи, покрити със сирене, кисело мляко и червен пипер. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Съвети:
- За по-пухкави картофи, оставете ги да се накиснат в студена вода за 30 минути, преди да ги нарежете.
- За по-богат вкус, добавете към сиренето малко чесън на прах или чубрица.
- Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете към червения пипер малко люти чушки или кайен.
- Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.
Вариации на рецептите за яйца на очи
- В някои региони на България яйцата по панагюрски се приготвят с добавяне на други зеленчуци, като например гъби, чушки или домати.
- В други региони се използва друго сирене, като например кашкавал или бяло саламурено сирене.
- Яйцата по панагюрски са подобни на ястието "яйца в купа" (egg in a basket), което се приготвя в много страни по света. В този вариант яйцата се запържват в дупка, която е направена в хляб, който също се запържва.
Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.