Translate

---------------------------------------------------------------------------------

27 октомври 2023

Яйца по панагюрски | dLambow

(Eggs 'Panagurski' style) -

Яйца по панагюрски - традиционно българско ястие


Как да приготвите Яйца по панагюрски?

Яйцата по панагюрски са традиционно българско ястие, което се състои от яйца, които се запържват в олио или масло, върху смес от нарязан лук, домати, сирене, картофи, чушки и червен пипер.

Яйца по панагюрски
Яйца по панагюрски (Eggs 'Panagurski' style)

История:

Яйцата по панагюрски са наречени на град Панагюрище, който се намира в Южна България. Ястието е създадено от местни готвачи в началото на 20-ти век.

Яйцата по панагюрски са популярно ястие в България и се сервират често за обяд или вечеря. Те са и често срещана част от празнични трапези.

Традиционни рецепти за яйца по панагюрски


Рецепта 1:


Съставки:

  • 2 яйца
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 1 чушка
  • 100 г сирене
  • олио или масло за пържене
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  • Загрейте олио или масло в тиган на среден огън.
  • Нарежете лука, доматите и чушката на ситно.
  • Добавете лука в тигана и запържете го, докато омекне.
  • Добавете доматите, чушката, сиренето, солта и черния пипер.
  • Запържете сместа, докато доматите омекнат.
  • Направете дупки в сместа и чукнете яйцата в тях.
  • Запържете яйцата, докато белтъкът се стегне.

Сервирайте яйцата по панагюрски веднага.

Съвети:

  • За по-богат вкус, добавете към сместа 1/2 ч.ч. кисело мляко или 1/2 ч.ч. настърган кашкавал.
  • Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете към сместа 1/2 ч.л. червен пипер.


Рецепта 2:


Съставки:

  • 2 яйца
  • 200 г картофи
  • 100 г сирене
  • 1 ч.л. червен пипер
  • олио или масло за пържене


Начин на приготвяне:

  • Нарежете картофите на кубчета и ги запържете в олио или масло, докато омекнат.
  • В отделен тиган запържете яйцата, докато белтъкът се стегне.
  • В купа смесете сиренето и червения пипер.
  • На дъното на чиния сложете картофите, отгоре яйцата и накрая сиренето с червен пипер.


Съвети:

  • За по-пухкав жълтък, запържете яйцата на слаб огън.
  • Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете малко черен пипер към сиренето и червения пипер.
  • Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.

Рецепта 3:


Съставки:

  • 2 яйца
  • 1/2 кг картофи
  • 100 г сирене
  • 100 мл кисело мляко
  • 1 ч.л. червен пипер
  • олио или масло за пържене
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  • Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета.
  • Загрейте олио или масло в тиган на среден огън и запържете картофите до златисто кафяво.
  • В друга тиган загрейте малко олио или масло и запържете яйцата, докато белтъкът се стегне, а жълтъкът остане течен.
  • Сервирайте яйцата върху пържените картофи, покрити със сирене, кисело мляко и червен пипер. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

 

Съвети:

  • За по-пухкави картофи, оставете ги да се накиснат в студена вода за 30 минути, преди да ги нарежете.
  • За по-богат вкус, добавете към сиренето малко чесън на прах или чубрица.
  • Ако искате да направите яйцата по панагюрски по-пикантни, добавете към червения пипер малко люти чушки или кайен.
  • Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.


Вариации на рецептите за яйца на очи

  • В някои региони на България яйцата по панагюрски се приготвят с добавяне на други зеленчуци, като например гъби, чушки или домати.
  • В други региони се използва друго сирене, като например кашкавал или бяло саламурено сирене.
  • Яйцата по панагюрски са подобни на ястието "яйца в купа" (egg in a basket), което се приготвя в много страни по света. В този вариант яйцата се запържват в дупка, която е направена в хляб, който също се запържва.


Яйцата по панагюрски са вкусно и питателно ястие, което е лесно за приготвяне. Те са идеални за всеки повод.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: