Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 август 2023

Линда Еванджелиста | dLambow

(Linda Evangelista) -

Линда Еванджелиста - канадски супермодел от 90-те години


Коя е Линда Еванджелиста?

Линда Евангелиста (Linda Evangelista), канадска моделка, актриса и бизнесдама и една от най-известните супермодели на всички времена. 

Линда Еванджелиста

Линда Еванджелиста (Linda Evangelista)


Линда известна като една от:

„Петте велики“ модели на 90-те години заедно с:

 

- Супермодел: Наоми Кембъл (Naomi Campbell)

Наоми Кембъл (Naomi Campbell) е британски супермодел, актриса и бизнесдама, която е една от най-известните и влиятелни модели в света. Тя и Линда са били близки приятелки и колежки през 90-те години, когато са доминирали на подиумите и кориците на списания. Те са участвали заедно в музикалното видео на Джордж Майкъл “Freedom! 90”, както и в много модни ревюта и кампании. 

Наоми и Линда също така са се подкрепяли една друга в личния и професионален план, като Наоми е помогнала на Линда да преодолее развода си с Жерал Мари, а Линда е защитавала Наоми от расистки нападки. През 2018 година, Наоми е почетен гост на Versace Tribute Show, където Линда я представя като “моята приятелка, моята сестра, моята колежка, моята муза”.

Наоми Кембъл
С Наоми Кембъл (Наоми Кембъл)

- Супермодел: Кристи Търлингтън (Christy Turlington)

Кристи Търлингтън (Christy Turlington) е американски супермодел, активистка и писателка, която е известна с работата си за:
  • - Calvin Klein,
  • - Chanel,
  • - Prada и други.
Тя и Линда са били част от “трите големи” модели заедно с Наоми Кембъл, които са били на върха на модната индустрия през 90-те години. Те са били не само колежки, но и неразделни приятелки, които са пътували, живеели и работели заедно. Те също така са имали общ интерес към йога и духовност. През 2011 година, Кристи е основала благотворителната организация Every Mother Counts, която има за цел да подобри здравето на майките по света. Линда е била една от първите поддръжнички на организацията и е участвала в няколко кампании и проекти за нея.
Кристи Търлингтън
С Кристи Търлингтън (Christy Turlington)

- Супермодел: Синди Крауфорд (Cindy Crawford)

Синди Крауфорд (Cindy Crawford) е американски супермодел, актриса и предприемачка, която е една от най-успешните и популярни модели в историята. Тя и Линда са били конкурентки и партньорки през 90-те години, когато са работели заедно за много модни брандове и списания. Те също така са участвали заедно в музикалното видео на Джордж Майкъл “Freedom! 90”, както и в историческото ревю на Versace през 1991 година, където са излезли на сцената държейки се за ръце с Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън. През годините, те са запазили добри отношения и са се подкрепяли в различни начинания. През 2021 година, Синди е изразила своята солидарност и обич към Линда, след като тя е разкрила, че е пострадала от козметична процедура.

Синди Крауфорд
със Синди Крауфорд (Cindy Crawford)

- Супермодел: Клаудия Шифър (Claudia Schiffer)

Клаудия Шифър (Claudia Schiffer) е немски супермодел, актриса и дизайнерка, която е една от най-богатите и знаменити модели в света. Тя и Линда са били част от “петте велики” модели заедно с Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън и Синди Крауфорд, които са били символ на модата през 90-те години. Те са работели заедно за много модни къщи и списания, като:
  • - Chanel,
  • - Vogue и
  • - Harper’s Bazaar.

Те също така са били близки приятелки и колежки, които са споделяли опит и съвети. През 1996 година, те са били заснети да празнуват рождения ден на Линда заедно с други модели и звезди. През 2017 година, те са били поканени от Донатела Версаче (Donatella Versace) да участват в паметно шоу в чест на покойния й брат Джани Версаче.

Клаудия Шифър
С Клаудия Шифър (Claudia Schiffer)

Освен всичко това, Линда Евангелиста:

  • - е избрана за най-красивата жена в света за 1990 г.,
  • - включена е в списъка на 100-те най-влиятелни личности на списание „Форбс“ през 1996 г. и
  • - е една от най-високоплатените модели в света, като печели над 10 милиона долара годишно.

Линда е пример за това как красотата и интелигентността могат да се използват за промяна на света. Но през 2016 г. Еванджелиста е диагностицирана с парадоксална мастна хиперплазия (PAH), рядка странична реакция на CoolSculpting - процедура за намаляване на мазнините. PAH причинява натрупване на мазнини в третираните области, което води до необратимо обезобразяване. Еванджелиста е завела дело срещу производителя на CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics, за 50 милиона долара.



Лични данни

Линда Еванджелиста е родена на 10 май 1965 година в Сейнт Катаринс, Онтарио, Канада (St. Catharines, Ontario, Canada) в католическо семейство от работническата класа, като тя е второто и трите деца. Тя има канадско гражданство и италиански произход. Нейните родители са:
- Майка: Мариса Еванджелиста (Marisa Evangelista) и
- Баща: Томасо Еванджелиста (Tommaso Evangelista)
които са икономически имигриранти от Пинатаро Интерамна, Италия. Тя има по-голям брат Джим и по-малък брат Дани. Тя е близка роднина на актрисата Кристин Еванджелиста.

Близки роднини на Линда Еванджелиста:


- Майка: Мариса Еванджелиста (Marisa Evangelista)

Мариса Еванджелиста е родена в Италия, но се преселила в Канада (причините не са известни). Тя работела като счетоводител и се грижела много за децата си. Когато Линда била на 12 години, майка й я записала в школа за модели. Това може да се счита за началото на нейната кариера като модел.

Мариса Еванджелиста
Мариса Еванджелиста (Marisa Evangelista)

- Баща: Томасо "Том" Еванджелиста (Tommaso Evangelista)

Томасо “Том” Еванджелиста е имигрирал в Канада от Пинатаро Интерамна, Италия, през 1957 година. Неговото място на “заселване” било Сейнт Катаринс. В Дженерал Мотърс, г-н Евангелиста бил един от ветераните: той работил там 31 години. През пенсионерските си години, бащата на Линда се интересувал от градинарство и винаги споделял плодовете на труда си с най-обичаните си. Той разведен с Мариса, но не знаем кога се е случило. Томасо починал през януари 2014 година

Томасо "Том" Еванджелиста
Томасо "Том" Еванджелиста (Tommaso Evangelista)

- Брат: Джим Еванджелиста (Jim Evangelista)

Джим Еванджелиста е по-големият брат на Линда. За него не се знае много, освен че е роден на същите родители.

Джим Еванджелиста
Джим Еванджелиста (Jim "Jimmy" Evangelista)

- Брат: "Дани" Даниел Еванджелиста ("Danny" Daniel Evangelista)

“Дани” Даниел Еванджелиста е по-малкият брат на Линда. Той женен и има двама сина. Също така Дани все още живее в Сейнт Катаринс, Канада.

"Дани" Даниел Еванджелиста
"Дани" Даниел Еванджелиста ("Danny" Daniel Evangelista)

- Братовчедка: Кристин Еванджелиста (Christine Evangelista)

Кристин Еванджелиста е американска актриса и модел, която е братовчедка на Линда от страната на баща й. Тя известна с ролите си в сериалите:
  • - The Walking Dead,
  • - The Arrangement и
  • - Chicago Fire.
Кристин Еванджелиста
Кристин Еванджелиста (Christine Evangelista)

Образование

Линда Еванджелиста посещава курс по самоусъвършенстване в школа за модели на 12-годишна възраст, където учи етикет, добри маниери и други умения. Тя учи в:
  • - Денис Морис Католическа Гимназия в Сейнт Катаринс;
  • - Сейнт Катринс Маунт Сент Мери Колеж (1982-1984)
  • - Елит Моделинг Мениджмънт (1984-1998).
Тя не завършва колеж или университет, понеже започва своята кариера на модел още на 16-годишна възраст. Линда Евангелиста е вземала уроци по актьорско майсторство, танци и пеене. Тя участва в конкурса за красота Miss Teen Niagara и въпреки че не печели конкурса, успява да привлече вниманието на Elite Model Management.

Личен живот

Линда Еванджелиста е омъжена за Жерал Мари, директор на парижкия офис на агенцията за модели Elite Model Management, от 1987 до 1993 година. Тя също така е имала редица романтични връзки, като има един син, Огюстин Джеймс Еванджелиста, роден на 11 октомври 2006 година, чийто баща е Франсоа-Анри Пино.

Семеен живот и романтични връзки на Линда Еванджелиста

Личният живот на Линда Евангелиста е пълен с разнообразни и интересни връзки.

- Съпруг: Жерал Мари (Gérald Marie) (1987 - 1993 г)

Жерал Мари (Gérald Marie) е бил първият съпруг на Линда. Той е бил директор на парижкото представителство на Elite Model Management и е отговорен за кариерата на много известни модели. Той и Линда сключват брак през 1987 година, когато тя е била на 22 години. Според Линда, той е искал да имат дете, но тя е била в разгара на своята кариера и не е могла да си позволи това. Те се разделили през 1993 година, след шест години брак.

През февруари 2021 г. 11 жени, които обвиняват Мари в сексуално насилие, са поканени в Париж, за да се срещнат със следователи. Тогава Карън Мълдър (Karen Mulder), супермодел през 90-те години, казва в телевизионно интервю, че е прекарала пет месеца в психиатрично заведение, защото е била изнасилвана от него многократно.

- Партньор: Кайл Маклахлан - актьор (Kyle MacLachlan) (1992-1998)

Кайл Маклахлан (Kyle MacLachlan) е американски актьор, известен с ролите си в сериалите:
  • - Twin Peaks,
  • - Sex and the City и
  • - Desperate Housewives.
Той и Линда се запознали на фотосесия за Barneys New York през 1992 година. Двамата се сгодяват през 1995 година, но се разделят през 1998 година. Според Кайл, те са имали много общо, но не са успели да преодолеят различията в своите стилове на живот.

- Партньор: Фабрицио Фери - фотограф (Fabrizio Ferri - Photographer) (1998-2000)

Фабрицио Фери (Fabrizio Ferri) е италиански фотограф, който работил с много знаменитости и модни списания. Той и Линда започнали връзка през 1998 година, след като тя се разделя с Кайл. Те живеят заедно в Ню Йорк и Рим, но се разделят през 2000 година. Причината за раздялата им не е известна.

- Партньор: Фабьен Бартез - футболист (Fabien Barthez) (2000-2002)

Фабьен Бартез (Fabien Barthez) е френски футболист, който играл като вратар за отборите на Марсилия, Манчестър Юнайтед и националния отбор на Франция. Той и Линда започнали връзка през 2000 година, след като тя го видяла по телевизията по време на Европейското първенство по футбол. Те живели заедно в Монако и Париж, но се разделят през 2002 година. Линда забременява от Фабьен, но направи спонтанен аборт на шестия месец от бременността. Двойката се разделя през 2000 г. Събрат се отново през 2001 г. и след това официално прекратяват връзката си през 2002 г. Според Линда, тя е била много влюбена в него, но той не е бил готов за ангажимент.

- Партньор: Франсоа-Анри Пино - милиардер (François-Henri Pinault) (2005-2006)

Франсоа-Анри Пино (François-Henri Pinault) е френски милиардер, който е изпълнителен директор на Kering - луксозна модна група, която притежава марки като:
  • - Gucci,
  • - Saint Laurent и
  • - Balenciaga.
Той и Линда започнали връзка през 2005 година, след като се запознали на благотворително събитие в Ню Йорк. Те имали кратка романтична афера от 4 месеца в края на 2005 г. и началото на 2006 г., която довела до зачеването на сина им:
  • - Огъстин Джеймс Еванджелиста (Augustin James Evangelista), 
роден на 11 октомври 2006 година. Те се разделили през 2006 година, преди да се роди детето им. Пино е бил таен баща на Огъстин до 2011 година, когато Линда е подала иск за издръжка. Пино е бил вече женен за актрисата Салма Хайек (Salma Hayek) и има още трима деца от предишни връзки.

- Партньор: Франко Арналес - архитект (Franco Arnales) (2006-2014)

Франко Арналес (Franco Arnales) е псевдоним на Франсоа-Анри Пино, представян за американски архитект, който е специализиран в устойчиво строителство. Той и Линда започват връзка през 2006 година, след като се запознали чрез общи приятели. Те живеят заедно в Ню Йорк и се грижат за Огъстин. Линда и Франко се разделят през 2014 година, след осем съвместни години живот. Причината за раздялата им не е известна.

- Син: Огъстин Джеймс Еванджелиста (Augustin James Evangelista)

Огъстин Джеймс Еванджелиста (Augustin James Evangelista) е единственият син на Линда и Франсоа-Анри Пино. Той е роден на 11 октомври 2006 година в Ню Йорк. Той е бил дълго време скриван от медиите, докато не станал обект на съдебен спор между родителите си за издръжка. Той живее с майка си и посещава частно училище. Той има трима полусестри и един полубрат от страна на баща си.

Братя и сестри на Огъстин:

Има ли Линда Еванджелиста други деца? Не, Линда Еванджелиста няма други деца освен сина си Аугустин Джеймс, който е роден през октомври 2006 година. Но синът й Огъстин има няколко полубратя и полусестри от страна на баща си.

Полусестра: Матилде Пино (Mathilde Pinault)

Матилде Пино (Mathilde Pinault) е полусестра на Огъстин от страна на баща му. Тя е родена на 17 януари 2001 година от първия брак на Пино с Дороти Ламарк (Dorothée Lepère). Тя живее в Париж и учи в университет.

Полубрат: Франсоа Пино (François Pinault)

Франсоа Пино (François Pinault) е полубрат на Огъстин от страна на баща му. Той е роден на 15 август 1998 година от първия брак на Пино с Дороти Ламарк. Той живее в Париж и учи в университет.

Полусестра: Валентина Палома Пино (Valentina Paloma Pinault)

Валентина Палома Пино (Valentina Paloma Pinault) е полусестра на Огъстин от страна на баща му. Тя е родена на 21 септември 2007 година от втория брак на Пино с Салма Хайек. Тя живее в Лос Анджелис и посещава частно училище.

Полусестра: Александра Ленас (Alexandra Lenas)

Александра Ленас (Alexandra Lenas) е полусестра на Огъстин от страна на баща му. Тя е родена през 1993 година от връзката на Пино с модела Луиз Готие (Louise Gautier). Тя живее в Ню Йорк и работи като певица и актриса.

Професионална кариера

Линда Еванджелиста започва своята кариера на модел през 1984 година, когато е на 19 години. Тя подписва договор с "Elite DNA Model Management"  (New York), след като се премества от Канада в Ню Йорк, а става известна, когато се появява на корицата на френското издание на списание Vogue през септември 1987 г. Така бързо се превръща в един от най-успешните и търсени модели в света,  като работи с най-големите модни дизайнери.


Съвместна работа с модни дизайнери


- Моден дизайнер: Карл Лагерфелд (Karl Lagerfeld)

Карл Лагерфелд е немски дизайнер, който е бил художествен директор на Chanel, Fendi и своя собствена линия. Еванджелиста е работила с Лагерфелд за много проекти, като например ревюта за Chanel и рекламни кампании за Fendi. Тя също така е била муза на Лагерфелд и е имала тясно приятелство с него.

- Моден дизайнер: Ив Сен Лоран (Yves Saint Laurent)

Ив Сен Лоран е френски дизайнер, който е основал модната къща Yves Saint Laurent. Еванджелиста е била част от първото ревю на Сен Лоран за линията Rive Gauche през 1989 година. Тя също така е била избрана от Сен Лоран за да представя неговия последен моден показ през 2002 година.

- Моден дизайнер: Джорджо Армани (Giorgio Armani)

Джорджо Армани е италиански дизайнер, който е основал модната къща Giorgio Armani. Еванджелиста е била част от много ревюта и рекламни кампании на Армани, като например тази за парфюма Acqua di Gioia през 2010 година. Тя също така е имала добри отношения с Армани и го е описвала като "един от най-добрите дизайнери в света".
Линда Еванджелиста има впечатляващ професионален живот и отношения с някои от най-големите имена в модата. Тя продължава да бъде вдъхновение за много хора и да показва своята красота и стил.

- Моден дизайнер: Жан Пол Готие (Jean Paul Gaultier)

Жан Пол Готие е френски дизайнер, който е известен със своя авангарден и провокативен стил. Той е работил с Линда Еванджелиста за много проекти, като например ревюта и рекламни кампании за парфюми. Тя също така е била на корицата на френския Vogue през 1990 година, облечена в тоалет от Готие.

 

Линда подписва договори с още редица известни агенции:

  • - IMG Models 1 (London)
  • - View Management (Barcelona)
  • - Priscilla's Model Management (Sydney).

През 1988 година тя подлага на радикална промяна прическата си по съвет на фотографа Петер Линдберг (Peter Lindbergh) и се превръща в една от най-търсените модели в света.

Съвместна работа със световни модни марки

След превъплъщението си, Линда участва в модните кампании за множество модни марки, като най-известните от тях са:


- Шанел (Chanel)

Линда е била една от любимите модели на Карл Лагерфелд, който е бил художествен директор на Шанел от 1983 до 2019 година. Тя е участвала в много ревюта и рекламни кампании за Шанел, като например тази за парфюма Coco Mademoiselle през 1991 година. Тя също така е била на корицата на британския Vogue през 1990 година, облечена в сребрист плащ от Шанел.

- Диор (Dior)

Линда е била част от първото ревю на Ив Сен Лоран за линията Rive Gauche на Диор през 1989 година. Тя също така е била избрана от Сен Лоран за да представя неговия последен моден показ за Диор през 2002 година. Тя е работила и с Джон Галиано, който е бил художествен директор на Диор от 1996 до 2011 година, и е носила негови впечатляващи тоалети.

- Версаче (Versace)

Еванджелиста е била една от музите и близките приятелки на Джани Версаче, който е основал модната къща Версаче. Тя е участвала в много от неговите ревюта и рекламни кампании, като например тази за парфюма Blonde през 1995 година. Тя също така е била шокирана от неговото убийство през 1997 година и е посетила неговата погребална церемония.

- Келвин Клайн (Calvin Klein)

Линда е била част от знаменитата рекламна кампания за дънки на Келвин Клайн през 1989 година, заедно с Брук Шийлдс (Brooke Shields) и други модели. Тя е позирала пред обектива на Ричард Аведон, който е известен американски фотограф. Тя също така е работила с Келвин Клайн за други проекти, като например ревюта и рекламни кампании за парфюми.

Съвместна работа със световни модни фотографи

Еванджелиста е работила с някои от най-известните фотографи и дизайнери в света, включително:


- Моден фотограф: Петер Линдберг (Peter Lindbergh)

Петер Линдберг е немски фотограф, който е известен със своите черно-бели портрети на супермодели. Еванджелиста е била част от групата от пет модела, които Линдберг е заснел за корицата на британския Vogue през 1990 година, което е станало иконично изображение за модната индустрия. Линдберг също така е този, който я убеждава да подстриже косата си късо през 1988 година, което я прави още по-популярна и разпознаваема.


- Фотограф: Ричард Аведон (Richard Avedon)

Ричард Аведон е известен американски фотограф, който е заснел много корици и модни спредове за Vogue и други списания. Той е работил с Линда Еванджелиста за много проекти, като например рекламната кампания за дънки на Келвин Клайн през 1989 година, корицата на американския Vogue през 1992 година, и портретна серия за изложбата In Memory of the Late Mr and Mrs Comfort през 1995 година.

- Фотограф: Стивън Мейзъл (Steven Meisel)

Стивън Мейзъл е американски фотограф, който е известен със своите модни снимки и портрети на знаменитости. Той е работил с Линда Еванджелиста за много проекти, като например корицата на британския Vogue през 1990 година, която е станала емблематична за модната индустрия. Той също така е този, който я е убеждавал да променя често цвета и дължината на косата си, което я прави още по-популярна и разнообразна. Той е заснел и нейната последна корица за британския Vogue през 2022 година.

"Хамелеонът" на модната индустрия в световните модни списания

Линда е известна със своята способност да се трансформира на подиума и пред камерата и е наричана "хамелеонът" на модната индустрия. Тя е една от ключовите фигури сред петте супермодела от своето време. Еванджелиста е била лице на козметичната компания Revlon и на модната къща Versace, както и на много други брандове и дизайнери. Появява се на кориците на над 700 водещи модни списания и участва в множество рекламни кампании, включително:

- Вог (Vogue)

Линда е била на корицата на различни издания на Вог повече от 70 пъти, като например британския, американския, френския и италианския. Тя е била част от знаменитата корица на британския Вог през 1990 година, заснета от Стивън Мейзъл, която е станала иконична за модната индустрия. Тя също така е била на корицата на британския Вог през 2022 година, след като е разкрила своята травма от неуспешна козметична процедура.

- Харпърс Базар (Harper’s Bazaar)

Линда е била на корицата на Харпърс Базар повече от 30 пъти, като например през 1992 година, когато е позирала с други супермодели за фотосесия, посветена на Холивуд. Тя също така е била на корицата на Харпърс Базар през 2016 година, заедно с Кристи Търлингтън и Татяна Патиц.

- Тя (Elle)

Линда е била на корицата на "Тя" повече от 20 пъти, като например през 1991 година, когато е позирала в червено за фотосесия, заснета от Петер Линдберг. Тя също така е била на корицата на "Тя" през 2017 година, заедно с Наоми Кембъл и Синди Крауфорд.

- Космополитен (Cosmopolitan)

Линда е била на корицата на Космополитен няколко пъти, като например през 1989 година, когато е позирала в розово за фотосесия, заснета от Франческо Скавуло. Тя също така е била на корицата на Космополитен през 1996 година, заедно с Клаудия Шифър и Синди Крауфорд.

- Гламур (Glamour)

Еванджелиста е била на корицата на Гламур няколко пъти, като например през 1990 година, когато е позирала в жълто за фотосесия, заснета от Патрик Демаршелие. Тя също така е била на корицата на Гламур през 2015 година, заедно с Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън.

Кой е най-известният дизайнер, с когото Линда Еванджелиста работи?

Едно от най-известните сътрудничества на Линда Евангелиста е с италианския дизайнер Джани Версаче (Gianni Versace). Тя е била една от неговите музи и е дефилирала на множество от неговите ревюта. Тя също така е участвала в негови рекламни кампании и музикални видеоклипове.

Линда е била на корицата на книгата „Джани Версаче: Американски мит“, която представя неговото творчество и влияние върху модата. Тя е сред поклонниците, които почетоха паметта на Версаче след неговото убийство през 1997 година. Тя е изразявала многократно своята любов и благодарност към него в интервюта и социални медии.

Линда Еванджелиста работи, освен със споменатите по-горе, и с други известни дизайнери, като:


- Моден дизайнер: Кристиан Диор (Christian Dior)

Кристиан Диор е френски дизайнер, който е основал модната къща Кристиан Диор. Линда е била част от първото ревю на Ив Сен Лоран за линията Rive Gauche на Диор през 1989 година. Тя също така е била избрана от Сен Лоран за да представя неговия последен моден показ за Диор през 2002 година. Тя е работила и с Джон Галиано, който е бил художествен директор на Диор от 1996 до 2011 година, и е носила негови впечатляващи тоалети.

- Модни дизайнери: Долче и Габана (Dolce & Gabbana)

Долче и Габана са италиански дизайнерски дуо, които са основали модната къща Долче и Габана. Линда е била част от много ревюта и рекламни кампании за Долче и Габана, като например тази за парфюма Light Blue през 2001 година. Тя също така е била на корицата на италианския Vogue през 1992 година, облечена в тоалет от Долче и Габана.

- Моден дизайнер: Ралф Лорън (Ralph Lauren)

Ралф Лорън е американски дизайнер, който е основал модната къща Ралф Лорън. Еванджелиста е била част от много ревюта и рекламни кампании за Ралф Лорън, като например тази за парфюма Safari през 1990 година. Тя също така е била на корицата на американския Vogue през 1994.

- Модния дизайнер: Джон Галиано (John Galliano) и много други. Линда е била една от най-търсените и разнообразни модели в света, която може да пресъздаде различни стилове и образи. Тя е била наричана „хамелеонът“ на модната индустрия.

Линда е участвала в музикални видеоклипове на:


- Джордж Майкъл (George Michael)

Джордж Майкъл е британски певец, композитор и продуцент, който е известен със своите хитове като:

  • - “Careless Whisper”,
  • - “Faith” и
  • - “Freedom! '90”.

Еванджелиста е била една от петте супермодела, които са участвали в музикалното видео към “Freedom! '90”, заедно с Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън и Татяна Патиц. Тя също така е била на корицата на британския Vogue през 1990 година, заснета от Стивън Мейзъл, която е станала емблематична за модната индустрия. Еванджелиста е имала добри отношения с Майкъл и го е описвала като "един от най-добрите хора в света".

- Джонатан Деми (Jonathan Demmy)

Джонатан Деми е американски режисьор, продуцент и сценарист, който е известен със свои филми като:

  • - “Мълчанието на агнетата”,
  • - “Филаделфия” и
  • - “Разказ за маргаритки”.

Еванджелиста е била част от първия филм на Деми, “Caged Heat”, през 1974 година, който е филм за женски затвор, продуциран от Роджър Корман. Тя е играла ролята на Бел Тайсън, една от затворничките, които се борят срещу репресивните и злоупотребяващи политики на надзирателя и корумпирания затворен лекар.

Линда има участия още във филмите:

  • - „Дяволът носи Прада“ (2006) и
  • - „Сексът и градът 2“ (2010).


Постижения и награди на Линда

Нейните постижения като модел я довеждат до това да бъде избрана за "Най-великият супермодел на всички времена" от зрителите на телевизионното шоу Fashion File през 2008 година. Получила е редица награди и номинации

Публични изяви:

Линда Еванджелиста е участвала в много публични изяви, включително модни ревюта, церемонии по раздаване на награди и телевизионни предавания.

Награди:

  • Награда за най-добър модел на годината (1988 г.)
  • Награда за най-добър моден модел на годината на списание „Вог“ (1990 г.)
  • Награда за най-добър филмов модел на годината (2007 г.)


Номинации:

Линда Еванджелиста е била номинирана за много награди, включително наградата „Златен глобус“ за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „Пълна лудост“ през 1996 г. Тя е била номинирана за наградата VH1 Fashion Awards като модел на годината през 1996 и 1997 година. Тя се оттегля като модел през 1998 година, но се завръща през 2001 година, работейки по-скоро спорадично.

Публикации:

Линда Еванджелиста е публикувала автобиографията си „Linda Evangelista: My Life“ през 2006 г.

Допълнителна информация

Линда Еванджелиста има интерес към:

  • - фитнес,
  • - йога,
  • - пилатес и
  • - други видове спорт.

Тя е известна с нейния цитат: "Не ставам от леглото за по-малко от 10 000 долара на ден", който е израз нейната висока стойност като модел.

Еванджелиста е известна с бунтарския си характер и не се страхува да изразява мнението си. Тя е активистка за правата на жените и се ангажира с борбата срещу бедността и глада. Линда е член на организацията Fashion Targets Breast Cancer, която подкрепя борбата срещу рака на гърдата.

Посланик е на добра воля на УНИЦЕФ. Тя също така е участва в различни благотворителни кампании за подкрепа на лечението от ХИВ/СПИН, правата на животните и защита на околната среда. Тя е дарявала пари на множество организации, които помагат на деца в нужда.

Хоби:

Линда Еванджелиста обича:
- да рисува,
- да танцува и
- да пътува.

Интереси:

Линда Еванджелиста се интересува от:
- модата,
- изкуството и
- музиката.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: