Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 октомври 2023

Референтна валута | dLambow

(Reference currency) -

Кои са основните референтни валути и за какво се използват в световните финанси?


Какво е референтна валута?

Референтна валута е валута, която се използва като основа за сравнение с други валути. Тя се използва за определяне на курса на обмен между валутите, както и за изчисляване на икономически показатели, като например инфлацията и лихвените проценти.

Референтна валута
Референтна валута (Reference currency)

Примери за раферентна валута

  • - В Европейския съюз референтната валута е еврото (EUR), а валутните курсове на другите валути се изчисляват спрямо него.
  • - В България референтната валута е българският лев (BGN), който е свързан с еврото по фиксиран курс от 1 EUR = 1,95583 BGN.

На форекс

Референтна валута или „Референтни валути“ означава (според контекста) основната инвестиционна валута на класа акции, срещу който ще се приложи сделката за хеджиране на валута, за да се намалят всякакви колебания на обменния курс с Хеджираната валута.

Световни референтни валути

Референтните валути обикновено са валути на развити държави с големи и стабилни икономики. Те са предпочитани от международните търговци и инвеститори, тъй като се считат за по-надеждни и предсказуеми от валутите на развиващите се държави. В момента двете най-важни референтни валути в света са американският долар и еврото.
  • - Американският долар е най-широко използваната валута в света и е официалната валута на САЩ, най-голямата икономика в света.
  • - Еврото е валутата на Европейския съюз и е втората по големина резервна валута в света.


Използване на референтните валути

Референтните валути се използват в различни области на финансите, включително:

Изчисляване на обменните курсове

Една от най-важните цели на референтните валути е изчисляването на обменните курсове между две или повече валути. Обменният курс е цената на една валута в друга. За да изчислите обменния курс между двата щатски долара и един евро, например, ще трябва да разделите стойността на един евро на стойността на един щатски долар.

Отчитане на финансови транзакции

Референтните валути се използват и за отчитане на финансови транзакции в различни валути. Например, ако една компания от България купува стоки от компания от САЩ, тя ще трябва да отчете тази транзакция в български лева. За да направи това, компанията ще трябва да конвертира стойността на транзакцията в лева.

Определяне на стойността на активи и пасиви

Референтните валути се използват и за определяне на стойността на активи и пасиви в различни валути. Например, ако една компания притежава активи на стойност 10 милиона евро, тези активи ще бъдат оценени на 10 милиона долара, ако се използват щатски долари като референтна валута.

Формиране на лихвени проценти и други финансови условия

Референтните валути се използват и за формиране на лихвени проценти и други финансови условия. Например, много централни банки определят лихвените си проценти в зависимост от лихвените проценти на референтни валути, като долара или еврото.

Международен търговия и инвестиции

Референтната валута се използва за изчисляване на стойността на стоки и услуги, които се търгуват или инвестират между страни с различни валути.

Финансови пазари

Референтната валута се използва за ценообразуване на финансови инструменти, като например акции, облигации и деривативи.

Международен финансов ред

Референтната валута се използва от международни организации, като например Световната банка и Международния валутен фонд, за определяне на парични стойности и за предоставяне на финансова помощ.

Други важни референтни валути включват:

  • - британския паунд,
  • - японската йена и
  • - швейцарският франк.


Ето някои от основните функции на референтните валути:


Определяне на курса на обмен

Референтните валути се използват за определяне на курса на обмен между валутите. Например, ако курсът на обмен между еврото и щатския долар е 1,20, това означава, че 1 евро може да се обмени за 1,20 щатски долара.

Изчисляване на икономически показатели

Референтните валути се използват за изчисляване на икономически показатели, като например инфлацията и лихвените проценти. Например, ако инфлацията в България е 2%, това означава, че цените на стоките и услугите в България са се увеличили с 2% в сравнение с предходната година.

Международни транзакции

Референтните валути се използват за международни транзакции, като например износ, внос и инвестиции. Например, ако българска компания продава стоки в САЩ, тя ще получи плащане в щатски долари.

Влияние на референтните валути върху икономиката

Референтните валути играят важна роля в международната търговия и финанси, като имат значително влияние върху икономиката на една страна. Те осигуряват стабилност и прозрачност на международните валутни пазари и улесняват трансакциите между различни страни.

Например, ако стойността на референтната валута се повиши, това може да доведе до повишаване на цената на вносните стоки за страната. Обратно, ако стойността на референтната валута падне, това може да доведе до понижение на цената на износните стоки за страната.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: