Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 октомври 2023

Частен блокчейн в реалния живот | dLambow

(A private blockchain in real life) -

Един пример пример за приложение на частен блокчейн в реалния живот


Какво е частен блокчейн?

Частен блокчейн (private blockchain) е такъв блокчейн, в която само определени потребители имат достъп и способности и обикновено се използва само от субекта, на който принадлежи. Блокчейн с разрешение е хибрид от публични и частни блокчейни, където на множество потребители се дават разрешения и способности.

Частните блокчейни могат да се използват за различни финансови приложения, като трансгранични плащания, търговско финансиране и системи за сетълмент. Частните блокчейни могат да предложат по-бързи скорости на транзакции, по-ниски разходи и повишена прозрачност в сравнение с традиционните финансови системи.

Частен блокчейн в реалния живот
Частен блокчейн в реалния живот (A private blockchain in real life)

Хайпърледжър Фабрик

Един пример за приложение на частен блокчейн в реалния живот е Хайпърледжър Фабрик. Хайпърледжър Фабрик (Hyperledger Fabric) е затворена блокчейн платформа, която се използва за създаване на бизнес приложения и решения, които изискват висока степен на сигурност, приватност и ефективност.

Хайпърледжър Фабрик използва алгоритми за консенсус, които са базирани на разрешения и позволяват на участниците да избират кой може да валидира и записва данни в блокчейн мрежата. Хайпърледжър Фабрик има своя валута, наречена Hyperledger Token (HLT), която се използва за плащане на такси и стимулиране на участниците.



Приложения на Hyperledger Fabric

Хайпърледжър Фабрик има различни приложения в реалния живот, като например:

Управление на веригата за доставки

Хайпърледжър Фабрик може да се използва за проследяване и управление на движението на стоки и услуги от производителя до потребителя, като осигурява прозрачност, надеждност и сигурност на данните. Например, IBM Food Trust е платформа, базирана на Хайпърледжър Фабрик, която се използва за проследяване на произхода и качеството на хранителните продукти по цялата верига за доставки.

Здравеопазване

Хайпърледжър Фабрик може да се използва за съхранение и споделяне на медицински данни и записи между различни здравни организации и пациенти, като гарантира конфиденциалност, цялост и достъпност на информацията. Например, MyClinic.com е платформа, базирана на Хайпърледжър Фабрик, която се използва за предоставяне на телемедицински услуги и консултации с лекари посредством видео връзка.

Банкиране и финанси

Хайпърледжър Фабрик може да се използва за обработка и ускоряване на финансови трансакции и операции между различни финансови институции и клиенти, като намалява разходите, рисковете и времето за изпълнение. Например, we.trade е платформа, базирана на Хайпърледжър Фабрик, която се използва за подпомагане на трансграничната търговия и финансирането между малки и средни предприятия в Европа.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: