Пълнени чушки - традиционно българско ястие
Какво са пълнените чушки?
Традиционните български пълнени чушки са едно от най-популярните и вкусни ястия в българската кухня. Те се състоят от печени и обелени чушки, пълнени със смес от ориз, мляно месо, лук, подправки и яйце, и панирани в брашно, яйце и галета. Пълнените чушки се пържат в олио до златисто и се сервират топли или студени, като предястие, основно ястие или мезе.
Пълнени чушки (Stuffed peppers) |
Популярна и традиционна рецепта за пълнени чушки
Необходими продукти за пълнени чушки
- - 10-12 печени и обелени чушки,
- - 300 г ориз,
- - 300 г мляно месо,
- - 1 глава лук,
- - 2 скилидки чесън,
- - 1/4 връзка магданоз,
- - 1 яйце,
- - сол,
- - черен пипер,
- - червен пипер,
- - олио за пържене,
- - брашно,
- - галета.
|
Начин на приготвяне на пълнени чушки
Сварете ориза до полуготовност в подсолена вода. Отцедете и оставете да изстине. Нарежете лука на ситно и запържете в тиган с малко олио. Добавете мляното месо и разбъркайте добре. Посолете и подправете с черен и червен пипер. Сложете нарязаният на ситно чесън и магданоз. Смесете добре и отстранете от котлона. Добавете ориза и яйцето и разбъркайте до получаване на еднородна плънка. Отрежете капачките на чушките и ги почистетe от семките. С лъжица пълните чушките и затваряте отворите с капачките. Оваляйте пълнените чушки първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.
В дълбок тиган загрейте достатъчно олио и изпържете чушките от двете страни до златисто. Извадете ги на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте топли или студени, като предястие или основно ястие.
Това е една от най-класическите и обичани рецепти за пълнени чушки в България.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.