Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 октомври 2023

Пълнени чушки | dLambow

(Stuffed peppers) -

Пълнени чушки - традиционно българско ястие


Какво са пълнените чушки?

Традиционните български пълнени чушки са едно от най-популярните и вкусни ястия в българската кухня. Те се състоят от печени и обелени чушки, пълнени със смес от ориз, мляно месо, лук, подправки и яйце, и панирани в брашно, яйце и галета. Пълнените чушки се пържат в олио до златисто и се сервират топли или студени, като предястие, основно ястие или мезе.

Пълнени чушки
Пълнени чушки (Stuffed peppers)

Пълнените чушки са вкусно и лесно за приготвяне ястие, което може да се варира по различни начини. Например, може да се добавят други зеленчуци към плънката, като моркови, домати или грах, или да се използва сирене вместо месо. Също така, може да се изпечат пълнените чушки на фурна вместо да се пържат, за да се намали мазнината. Или да се полеят с доматен или млечен сос за по-сочен вкус.

Популярна и традиционна рецепта за пълнени чушки


Необходими продукти за пълнени чушки

  • - 10-12 печени и обелени чушки,
  • - 300 г ориз,
  • - 300 г мляно месо,
  • - 1 глава лук,
  • - 2 скилидки чесън,
  • - 1/4 връзка магданоз,
  • - 1 яйце,
  • - сол,
  • - черен пипер,
  • - червен пипер,
  • - олио за пържене,
  • - брашно,
  • - галета.


Начин на приготвяне на пълнени чушки

Сварете ориза до полуготовност в подсолена вода. Отцедете и оставете да изстине. Нарежете лука на ситно и запържете в тиган с малко олио. Добавете мляното месо и разбъркайте добре. Посолете и подправете с черен и червен пипер. Сложете нарязаният на ситно чесън и магданоз. Смесете добре и отстранете от котлона.

Добавете ориза и яйцето и разбъркайте до получаване на еднородна плънка. Отрежете капачките на чушките и ги почистетe от семките. С лъжица пълните чушките и затваряте отворите с капачките. Оваляйте пълнените чушки първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.

В дълбок тиган загрейте достатъчно олио и изпържете чушките от двете страни до златисто. Извадете ги на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте топли или студени, като предястие или основно ястие.

Това е една от най-класическите и обичани рецепти за пълнени чушки в България.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: