Боб яхния - традиционно българско ястие
Какво е Боб яхния?
Боб яхния е традиционно българско ястие, което се приготвя от сварен боб, зеленчуци, подправки и запръжка. Боб яхния е вкусна, ароматна и полезна супа, която може да се консумира със или без хляб. Боб яхния е част от българската национална кухня и присъства на трапезата на много български семейства и заведения.
Боб яхния (Bean stew) |
Приготвяне на боб яхния
Подготовка на боба
За да приготвите боб яхния, първо трябва да подготвите боба. Можете да използвате бял или червен боб, който предварително трябва да накиснете в студена вода за няколко часа. Това ще помогне за по-бързото му сваряване и ще намали образуването на пяна. След като накиснете боба, изсипете водата и го сложете да ври в нова вода. Важно е да не посолявате боба преди да се свари, защото това ще го направи твърд.
Добавяне на зеленчуците
След като бобът поомекне, добавете нарязани на ситно зеленчуци като лук, морков, домат, чушка и чесън. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и мащерка. Добавете малко олио и оставете да къкри на слаб огън до готовност.Запръжка за боб яхния
Класическата запръжка за боб се прави с олио (мас), брашно и червен пипер. Приготвянето е лесно – брашното се запържва до златисто, прибавя се червения пипер и постепенно се разрежда с част от бульона. След това добавя към боба и по желание се оставя за още няколко минути на огъня.Можете за запържите боба и по друг начин. Пръво трябва да го сварите до готовност. След това в друг съд се запържват 1-2 глави лук до омекване, добавят се смлени домати, червен пипер. Когато изври водата от доматите се добавя малко брашно, разтворено във вода, а след това и отцеденият сварен боб. Ястието се запържва до сгъстяване.
Боб яхнията е готова за сервиране.
Можете да я поръсите с нарязан магданоз или сирене по желание. Боб яхнията е вкусна както топла, така и студена.-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.