Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 октомври 2023

Боб яхния | dLambow

(Bean stew) -

Боб яхния - традиционно българско ястие


Какво е Боб яхния?

Боб яхния е традиционно българско ястие, което се приготвя от сварен боб, зеленчуци, подправки и запръжка. Боб яхния е вкусна, ароматна и полезна супа, която може да се консумира със или без хляб. Боб яхния е част от българската национална кухня и присъства на трапезата на много български семейства и заведения.

Боб яхния
Боб яхния (Bean stew)

Приготвяне на боб яхния


Подготовка на боба

За да приготвите боб яхния, първо трябва да подготвите боба. Можете да използвате бял или червен боб, който предварително трябва да накиснете в студена вода за няколко часа. Това ще помогне за по-бързото му сваряване и ще намали образуването на пяна. След като накиснете боба, изсипете водата и го сложете да ври в нова вода. Важно е да не посолявате боба преди да се свари, защото това ще го направи твърд.



Добавяне на зеленчуците

След като бобът поомекне, добавете нарязани на ситно зеленчуци като лук, морков, домат, чушка и чесън. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и мащерка. Добавете малко олио и оставете да къкри на слаб огън до готовност.

Запръжка за боб яхния

Ако искате да направите запръжка за боб яхнията, разбийте едно яйце в купа и добавете една супена лъжица брашно. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. В малък тиган загрейте малко олио и добавете една чаена лъжица червен пипер. След като започне да пуши, изключете огъня и добавете яйцето с брашното. Разбъркайте добре и внимавайте да не изгори. Добавете запръжката към боб яхнията и разбъркайте.

Боб яхнията е готова за сервиране.

Можете да я поръсите с нарязан магданоз или сирене по желание. Боб яхнията е вкусна както топла, така и студена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: