Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 октомври 2023

Боб яхния | dLambow

(Bean stew) -

Боб яхния - традиционно българско ястие


Какво е Боб яхния?

Боб яхния е традиционно българско ястие, което се приготвя от сварен боб, зеленчуци, подправки и запръжка. Боб яхния е вкусна, ароматна и полезна супа, която може да се консумира със или без хляб. Боб яхния е част от българската национална кухня и присъства на трапезата на много български семейства и заведения.

Боб яхния
Боб яхния (Bean stew)

Приготвяне на боб яхния


Подготовка на боба

За да приготвите боб яхния, първо трябва да подготвите боба. Можете да използвате бял или червен боб, който предварително трябва да накиснете в студена вода за няколко часа. Това ще помогне за по-бързото му сваряване и ще намали образуването на пяна. След като накиснете боба, изсипете водата и го сложете да ври в нова вода. Важно е да не посолявате боба преди да се свари, защото това ще го направи твърд.

Добавяне на зеленчуците

След като бобът поомекне, добавете нарязани на ситно зеленчуци като лук, морков, домат, чушка и чесън. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и мащерка. Добавете малко олио и оставете да къкри на слаб огън до готовност.

Запръжка за боб яхния

Класическата запръжка за боб се прави с олио (мас), брашно и червен пипер. Приготвянето е лесно – брашното се запържва до златисто, прибавя се червения пипер и постепенно се разрежда с част от бульона. След това добавя към боба и по желание се оставя за още няколко минути на огъня.

Можете за запържите боба и по друг начин. Пръво трябва да го сварите до готовност. След това в друг съд се запържват 1-2 глави лук до омекване, добавят се смлени домати, червен пипер. Когато изври водата от доматите се добавя малко брашно, разтворено във вода, а след това и отцеденият сварен боб. Ястието се запържва до сгъстяване.

Боб яхнията е готова за сервиране.

Можете да я поръсите с нарязан магданоз или сирене по желание. Боб яхнията е вкусна както топла, така и студена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: