Translate

---------------------------------------------------------------------------------

15 октомври 2023

Сарми | dLambow

(Sarmi) -

Сарми - традиционно българско ястие


Какво са Сармите?

Сармите са традиционно българско ястие, приготвено от оризова плънка, завита в листа от зеле или лозе. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция, а също и в Близкия изток.

Сарми
Сарми (Sarmi)

Основните съставки на сармите са:


Листа

Най-често се използват лозови листа, но могат да се използват и листа от кисело зеле, прясно зеле, спанак или лапад.

Плънка

Основната съставка на плънката е ориз, но могат да се добавят и други съставки, като например кайма, зеленчуци, подправки и ядки.

Подправки

Лук, чесън, сол, черен пипер, чубрица, мащерка

Начин на приготвяне:

  • Листата от зеле или лозе се сваряват, за да омекнат.
  • Каймата се смесва с лука, чесъна, ориза и подправките.
  • От плънката се оформят малки топчета.
  • Всяко топче се поставя в листо от зеле или лозе и се навива на руло.
  • Сармите се подреждат в тенджера и се заливат с вода или бульон.
  • Ястието се вари на слаб огън за около 1 час.
Сармите могат да се сервират топли или студени. Често се сервират със сос от домати или кисело мляко.

Възможни вариации на рецептата:

  • Вместо кайма, може да се използва и постна плънка, приготвена от ориз, зеленчуци и подправки.
  • Вместо зеле, може да се използват и листа от лапад или спанак.
  • Вместо лозе, може да се използват и сушени листа от лозе.
  • За по-пикантен вкус, може да се добави лютив червен пипер.


Ето и една традиционна българска рецепта за сарми с кайма:


Необходими продукти за сърми:

  • 1 кг листа от зеле
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • 1 ч.ч. вода или бульон

Начин на приготвяне на сърмите:

  • Листата от зеле се сваряват в подсолена вода за около 5 минути.
  • Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио.
  • Каймата се добавя към лука и чесъна и се разбърква добре.
  • Оризът се измива и се добавя към каймата.
  • Добавят се солта, черният пипер, чубрицата и мащерката.
  • От плънката се оформят малки топчета.
  • Всяко топче се поставя в листо от зеле и се навива на руло.
  • Сармите се подреждат в тенджера и се заливат с вода или бульон.
  • Ястието се вари на слаб огън за около 1 час.
Да ви е сладко!

Сармите са вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: