Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

14 октомври 2023

Слънчев самолет | dLambow

(Solar plane Solar impulse 2) -

Слънчев самолет на околосветско пътуване само на слънчева енергия Солар импулс 2


Какво е Слънчевия самолет Solar Impulse 2?

Солар импулс 2 е пилотиран слънчев самолет, който използва само слънчева енергия за задвижване. Той е проектиран и построен от екип от инженери и учени от швейцарската компания Solar Impulse. Първият прототип на Solar Impulse е завършен през 2009 г. и е използван за тестване на технологиите и концепцията. Вторият прототип, Solar Impulse 2, е завършен през 2013 г. и е използван за околосветска обиколка.

Слънчев самолет Солар импулс 2
Слънчев самолет Солар импулс 2 (Solar plane Solar impulse 2)

Технически данни

Solar Impulse 2 е двукрил самолет с размах на крилата 72 метра (повече от този на Boeing 747).  Това е необходимо, за да може да лети с помощта само на слънчева енергия. Самолетът е изграден от леки материали, като въглеродни влакна и композити. Корпусът на самолета е изработен от въглеродни влакна, а крилата са покрити с над 17 248 слънчеви панели, които покриват площ от 257 кв. м. и произвеждат около 10 кВт енергия. 

Енергията от слънчевите панели се съхранява в литиево-йонни батерии, които захранват четири електродвигателя. Електродвигателите задвижват четири винта, които осигуряват тягата на самолета. Solar Impulse 2 се движи с максимална скорост от 140 км/ч и максимален обхват на полета от 12 часа. Той може да лети само през деня, тъй като слънчевите панели не произвеждат енергия през нощта.

Първото колосветско пътешествие със слънчев самолет

През 2015 г. "Слънчевия самолет" извършва първия си безпилотен полет от Абу Даби до Париж.  През 2016 г. швейцарските пилоти Бертран Пикар (Bertrand Picard ) и Андре Боршберг (Andre Borschberg) стават първите хора, които облитат Земята на околосветско пътешествие с пилотиран самолет, използващ само слънчева енергия. 

Те прелетяват над 45 000 километра и 25 държави, за да достигнат до Абу Даби отново. Полетът им продължава 505 дни и 19 часа (16 месеца и 5 дни). Този рекорд е едно от най-големите постижения в историята на авиацията и е доказателство, че слънчевите технологии могат да се използват за задвижване на големи самолети.

Ето някои технически параметри и възможности на Solar Impulse 2:

  • Дължина: 22,35 м
  • Размах на крилата: 72 м
  • Височина: 6,4 м
  • Тегло: 2,3 т
  • Максимална скорост: 140 км/ч
  • Крейсерска скорост: 70 км/ч
  • Продължителност на полета: до 120 часа
  • Практически таван на полета: 8500 м


Важен технологичен пробив

Слънчевият самолет Solar Impulse 2 е впечатляващо постижение на инженерната мисъл. Той може да лети до 12 часа без спиране, което е достатъчно за преминаване на един континент. За околосветската обиколка са необходими 500 кацания и излитания. "Слънчевия самолет" е доказателство, че е възможно да се лети на слънчева енергия на големи разстояния с нулеви емисии. Той е важен технологичен пробив, който може да доведе до развитието на нови приложения на слънчевата енергия в транспорта. Той показва, че слънчевата енергия може да се използва за задвижване на големи машини и системи.



Има ли перспектива в развитието на слънчеви самолети?

Има значителна перспектива в развитието на подобни слънчеви самолети. Те предлагат редица предимства пред конвенционалните самолети, като например:

  • Нулни емисии на парникови газове, което ги прави по-екологосъобразни;
  • По-тихи от традиционните самолети, което ги прави по-приятни за пътниците;
  • По-безопасни от традиционните самолети, тъй като не използват гориво, което може да се запали;
  • По-малко поддръжка;
  • По-ниски експлоатационни разходи, тъй като не се използват горива;
  • По-малко шумово замърсяване.
  • Solar Impulse 2 може да лети непрекъснато за около 120 часа, което е достатъчно за около 2-3 полета между Европа и САЩ.

Тези предимства правят слънчевите самолети привлекателна възможност за бъдещето на въздушния транспорт.

Предизвикателства пред слънчевите самолети

В момента има няколко предизвикателства, които възпрепятстват масовото производство и използване на слънчеви самолети. Основните фактори, които възпрепятстват масовото производство и използване на слънчеви самолети, са:

Високата цена на производството

Слънчевите самолети са много скъпи и сложни за производство, тъй като изискват използването на високотехнологични материали и компоненти. Цената на Solar Impulse 2 е около 20 млн. долара.

Ниската скорост и обхват на полета

Слънчевата енергия е ограничен източник, така че слънчевите самолети са ограничени в своята скорост, обхват и ограничената продължителност на полета. Solar Impulse 2 може да лети със скорост от само 140 км/ч, което е много по-малко от скоростта на традиционните самолети.

Необходимостта от специално оборудване и инфраструктура за поддръжка.

Слънчевите самолети изискват специално оборудване и инфраструктура за поддръжка, тъй като са по-сложни от конвенционалните самолети.

Слънчевите самолети могат да летят само през деня и трябва да кацнат, за да се презареждат през нощта.

Възможности за подобрения в слънчевите самолети

Ето някои от начините, по които могат да бъдат подобрени слънчевите самолети:

Повишаване на ефективността на слънчевите клетки.

Това може да се постигне чрез използването на нови материали и технологии за производство на слънчеви клетки.

Намаляване на теглото на самолетите.

Това може да се постигне чрез използването на по-леки материали и чрез подобряване на дизайна на самолетите.

Разширяване на капацитета на батериите.

Това ще позволи на самолетите да летят за по-дълги периоди от време.

Ако тези предизвикателства бъдат преодолени, слънчевите самолети ще могат да се превърнат в жизнеспособна алтернатива на традиционните самолети.

Потенциал за развитие

Въпреки тези недостатъци, слънчевите самолети имат потенциала да се превърнат в жизнеспособна алтернатива на конвенционалните самолети в бъдеще. С развитието на технологиите и намаляването на цената на производството, слънчевите самолети могат да станат по-достъпни и да се използват за редица цели, като например:

  • Пътнически полети на къси разстояния;
  • Доставки на товари;
  • Наблюдения и изследвания.

Възможно е в перспектива слънчевите самолети да се използват и за космически полети.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: