Шкембе чорба - традиционно българско ястие
Какво е Шкембе чорба?
Шкембе чорба е традиционно българско ястие, което се състои от супа от сварено шкембе (част от стомаха на животните), прясно мляко, запръжка от масло и червен пипер, и подправки като чесън, оцет и черен пипер.
Шкембе чорбата е известна като лек срещу махмурлук и се поднася топла или студена, като предястие или основно ястие. Шкембе чорбата е част от българската национална кухня и има много варианти в зависимост от региона и вкуса на готвача.
Шкембе чорба (Tripe soup) |
Рецепта за приготвяне на шкембе чорба
Една популярна и традиционна рецепта за приготвяне на вкусна шкембе чорба е следната:Необходими продукти за шкембе-чорба
- - 1 кг шкембе (телешко или свинско),
- - 50 г краве масло,
- - 50 мл олио,
- - 1 с. л. червен пипер,
- - 1 л прясно мляко,
- - 1 ч. л. сол,
- - 5 скилидки чесън,
- - 1 к. ч. винен оцет.
|
Начин на приготвяне:
Подготовка на шкембето
Шкембето се почиства и измива. Поставя се в тенджера под налягане, след което се залива с вода и се оставя да се вари 50–60 минути. Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета.Бульон за шкембето
В тиган загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.Поднасяне на шкембе чорба
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.