Translate

---------------------------------------------------------------------------------

08 октомври 2023

Шкембе чорба | dLambow

(Tripe soup) -

Шкембе чорба - традиционно българско ястие


Какво е Шкембе чорба?

Шкембе чорба е традиционно българско ястие, което се състои от супа от сварено шкембе (част от стомаха на животните), прясно мляко, запръжка от масло и червен пипер, и подправки като чесън, оцет и черен пипер. 

Шкембе чорбата е известна като лек срещу махмурлук и се поднася топла или студена, като предястие или основно ястие. Шкембе чорбата е част от българската национална кухня и има много варианти в зависимост от региона и вкуса на готвача.

Шкембе чорба
Шкембе чорба (Tripe soup)

Рецепта за приготвяне на шкембе чорба

Една популярна и традиционна рецепта за приготвяне на вкусна шкембе чорба е следната:

Необходими продукти за шкембе-чорба

  • - 1 кг шкембе (телешко или свинско),
  • - 50 г краве масло,
  • - 50 мл олио,
  • - 1 с. л. червен пипер,
  • - 1 л прясно мляко,
  • - 1 ч. л. сол,
  • - 5 скилидки чесън,
  • - 1 к. ч. винен оцет.


Начин на приготвяне:


Подготовка на шкембето

Шкембето се почиства и измива. Поставя се в тенджера под налягане, след което се залива с вода и се оставя да се вари 50–60 минути. Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета.

Бульон за шкембето

В тиган загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.

Поднасяне на шкембе чорба

В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: