Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 октомври 2023

Аттосекундни светлинни импулси | dLambow

(Attosecond light pulses) -

Аттосекундни светлинни импулси са с Нобелова премия за 2023 г.


Какво са аттосекундните светлинни импулси?

Атосекундните импулси се генерират чрез изпращане на интензивна лазерна светлина през газ от атоми, така че светлината взаимодейства нелинейно с атомите. Атосекундните импулси имат различни свойства, напр. енергия или честота на повторение, в зависимост от вида на използвания лазер.

Аттосекундните светлинни импулси са светлинни импулси с къса дължина на вълната, с продължителност от порядъка на 10^-18 секунди. Това е много кратко време, което е сравнимо с времето, за което електронът се движи около атом.

Аттосекундните импулси могат да се използват за изучаване на движението на електроните в материята по начин, който не е възможен с други методи, прилагащи по-дълги импулси.

Аттосекундни светлинни импулси
Аттосекундни светлинни импулси (Attosecond light pulses)

Методи за производство на аттосекундни светлинни импулси

Има няколко експериментални метода за производство на аттосекундни светлинни импулси.

Използване на високочестотни лазери

Един от методите е използването на високочестотни лазери. Лазерът се използва за генериране на пулс от светлина с определена честота. Този пулс се разделя на две части, които се насочват към два различни кристала. Във всеки кристал светлината се преобразува в аттосекундни импулси.

Използване на оптични трептения

Друг метод за производство на аттосекундни светлинни импулси е използването на оптични трептения. В този метод лазерът се използва за генериране на пулс от светлина с определена продължителност. Този пулс се пропуска през оптична резонаторна система, която го разделя на аттосекундни импулси.



Приложения на аттосекундните светлинни импулси

Аттосекундните светлинни импулси могат да се използват за изучаване на движението на електроните в материята по няколко начина.

Взаимодействие между светлина и електрони

Един от начините е да се използват импулсите за изследване на взаимодействието между светлината и електроните. Аттосекундните импулси могат да се използват за изучаване на начина, по който светлината кара електроните да се движат в материята.

Изучаване на движението на електроните в материята

Друг начин за използване на аттосекундни светлинни импулси за изучаване на движението на електроните в материята е да се използват импулсите за изследване на електронните структури на материята. Аттосекундните импулси могат да се използват за изследване на начина, по който електроните са подредени в атомите и молекулите.

Аттосекундните светлинни импулси са мощен инструмент за изучаване на движението на електроните в материята. Те позволяват на учените да изучават движението на електроните по начин, който не е възможен с по-дълги импулси. Това води до нови прозрения в областта на физиката, химията и биологията.

Примери за използване на аттосекундните импулси

Ето някои конкретни примери за използване на аттосекундни светлинни импулси за изучаване на движението на електроните в материята:

Изследване на взаимодействието между светлината и електроните

Аттосекундните импулси могат да се използват за изследване на начина, по който светлината кара електроните да се движат в материята. Това може да доведе до нови технологии за обработка на светлина и материалознание.

Изследване на електронните структури на материята

Аттосекундните импулси могат да се използват за изследване на начина, по който електроните са подредени в атомите и молекулите. Това може да доведе до нови прозрения в областта на физиката, химията и биологията.

Изследване на динамиката на електроните в материята

Аттосекундните импулси могат да се използват за изследване на начина, по който електроните се движат в материята с течение на времето. Това може да доведе до нови прозрения в областта на физиката на твърдото тяло и химията.

Изследователският интерес към аттосекундните светлинни импулси продължава да нараства. Тези импулси са мощен инструмент за изучаване на движението на електроните в материята и имат потенциал да доведат до нови открития в редица области.
 
Нобеловата награда в областта на физиката за 2023 г. е присъдена на франко-американеца Пиер Агостини, на унгаро-австрийския учен Ференц Краус и французойката Ан Люиле.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: