Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 октомври 2023

Пирамида на Слънцето | dLambow

(Pyramid of the Sun) -

Пирамида на Слънцето в град Теотиуакан, Мексико


Какво е Пирамида на Слънцето?

Пирамидата на Слънцето (Pyramid of the Sun) е едно от най-впечатляващите и загадъчни творения на древната цивилизация на Теотиуакан, която се развивала в Централна Америка между II и VII век. Тя е част от голям храмов комплекс, който включва още:
  • - Пирамидата на Луната,
  • - Цитаделата и
  • - Булеварда на мъртвите.

Пирамидата на Слънцето е най-голямата постройка в Теотиуакан и една от най-големите пирамиди в света. Тя има височина от 71 метра, основа от 223 метра и обем от около 1,2 милиона кубически метра. За да се изкачите до върха й, трябва да преодолеете 248 стъпала.

Пирамида на Слънцето
Пирамида на Слънцето (Pyramid of the Sun)

Историята на пирамидата е обвита в мистерия.

Не се знае кога точно е построена, кой я е построил и за каква цел. Смята се, че тя е изградена около 200 г.н.е., но може би има и по-ранни фази на строителство. Някои археолози предполагат, че тя е свързана с култа към Слънцето или с представи за създаването на света. Под пирамидата е открита пещера, която може би е имала ритуално значение или е служила за погребение на древен владетел. Пещерата е достъпна чрез изкопан тунел, който има дължина от 103 метра.

Пирамидата на Слънцето е била посещавана и почитана от различни култури през вековете. Ацтеките, които пристигат в Теотиуакан през XV век, я наричат така, защото я свързват с легендата за рождението на Слънцето от жертвения огън. Те смятат Теотиуакан за свещено място и град на боговете.

Испанците, които завладяват Мексико през XVI век, също са впечатлени от пирамидата и я използват за ориентир. През XIX и XX век започват археологически разкопки на пирамидата и околните й обекти.

Колко време е нужно, за да се изкачите до върха на пирамидата?

За да се изкачите до върха на Пирамидата на Слънцето, трябва да преодолеете 248 стъпала, които са доста стръмни и нееднакви. Времето за изкачване зависи от вашата физическа подготовка, темпото на ходене и броя на почивките, които правите. Според някои източници, средното време за изкачване е около 30 минути1, но може да варира от 15 до 60 минути2. От върха на пирамидата се открива прекрасна гледка към останалите пирамиди и града Теотиуакан.



Какво е най-доброто време за посещение на Теотиуакан?

Най-доброто време за посещение на Теотиуакан зависи от това, какво искате да видите и да изживеете. Ако искате да се насладите на приятното време, да избегнете големите тълпи и да се възползвате от по-ниски цени, то препоръчително е да посетите Теотиуакан през есента или зимата, между октомври и февруари. Тогава температурите са умерени, между 15 и 25 градуса, а дъждовете са редки. Можете да се разходите спокойно из археологическия комплекс, да се изкачите до върха на пирамидите и да се потопите в древната атмосфера.

Ако обаче искате да станете свидетели на някои от най-значимите културни събития в Теотиуакан, то трябва да планирате посещението си през пролетта или лятото, между март и септември. Тогава може да има повече жега и дъжд, но също така и повече фестивали и празници. Например:
  • - на 21 март се провежда празникът на пролетното равноденствие, когато хиляди хора се събират в Теотиуакан, за да почетат Слънцето и да получат неговата енергия;
  • - на 1 и 2 ноември се отбелязва Денят на мъртвите, когато хората украсяват гробовете на своите близки с цветя, свещи и подаръци;
  • - на 12 декември се чества Денят на Дева Гуадалупе, когато хората правят поклонение пред светинята на покровителката на Мексико.
Каквото и да изберете, Теотиуакан ще ви очарова със своята красота и мистерия.

Кой е най-добрият начин за достъп до Теотиуакан?

За да посетите Теотиуакан, имате няколко възможности за транспорт.
  • - Една от тях е да вземете автобус от автогара Северна (Terminal Norte) в Мексико Сити. Автобусите тръгват на всеки 15-20 минути и пътуването до Теотиуакан отнема около час. Билетът струва около 50 песос в една посока. Можете да се качите на автобуса от перон 8 или 9 и да слязете на последната спирка, която е близо до входа на археологическата зона.
  • - Друга опция е да наемете кола и да пътувате по шосе. Това ви дава повече свобода и удобство, но също така и по-високи разходи за гориво, такси и паркинг. От Мексико Сити трябва да следвате шосето 85D (Autopista México-Pachuca) и да излезете на изход 48 към Теотиуакан. Пътуването до Теотиуакан отнема около 40 минути, а разстоянието е около 50 км.
  • - Трета възможност е да се присъедините към организирана екскурзия до Теотиуакан. Това може да бъде добра алтернатива, ако искате да спестите време и да се насладите на професионално ръководство. Има много агенции, които предлагат различни пакети за посещение на Теотиуакан, които обикновено включват транспорт, билети, обяд и други атракции. Цените варират според качеството и продължителността на екскурзията, но обикновено са между 500 и 1000 песос на човек.

Има ли водачи, които да могат да ме запознаят с историята на Теотиуакан?

Има водачи, които да могат да ви запознаят с историята на Теотиуакан. Можете да изберете между различни опции, в зависимост от вашите предпочитания и бюджет. Например:
  • - Можете да се присъедините към организирана екскурзия до Теотиуакан, която включва транспорт, билети, обяд и професионален водач, който ще ви разкаже за историята, архитектурата и символиката на древния град. Има много агенции, които предлагат такива екскурзии от Мексико сити, като цените варират според качеството и продължителността на екскурзията. Една такава агенция е Apsara Travel, която предлага екскурзия до Теотиуакан.
  • - Можете да наемете личен водач, който да ви съпътства до Теотиуакан и да ви предостави индивидуално обслужване и персонализирана информация. Това може да бъде по-скъпо решение, но също така и по-гъвкаво и удобно. Можете да намерите лични водачи в интернет или чрез препоръки от хотела или познати. Един такъв водач е Global Tour, който предлага индивидуална програма за посещение на Теотиуакан и други дестинации в Мексико.
  • - Можете да посетите Теотиуакан самостоятелно и да използвате аудио-водач или брошура, която да ви даде основна информация за мястото. Това може да бъде най-евтино решение, но също така и най-ограничено по отношение на дълбочината и обхвата на информацията. Можете да закупите аудио-водач или брошура от входа на археологическата зона или от музейния магазин.

Как да резервирам билет за посещение на Пирамидата на Слънцето?

За да резервирате билет за посещение на Пирамидата на Слънцето, трябва да имате предвид следното:
  • - Пирамидата на Слънцето се намира в Теотиуакан, Мексико, и е част от археологическия комплекс, който включва още Пирамидата на Луната, Цитаделата и Булеварда на мъртвите. Това е най-голямата пирамида в Мезоамерика и една от най-големите в света.
  • - За да посетите пирамидата, трябва да закупите билет за вход в археологическата зона, който струва 80 песос (около 3 евро) на човек. Билетът ви дава достъп до всички пирамиди и музеи в комплекса. Можете да закупите билета на място или онлайн от този сайт.
  • - Археологическата зона е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Препоръчително е да посетите пирамидата рано сутринта или късно следобед, за да избегнете жегата и тълпите. Средното време за обиколка на пирамидата е около 2 часа.
  • - За да се изкачите до върха на пирамидата, трябва да преодолеете 248 стъпала, които са доста стръмни и нееднакви. Времето за изкачване зависи от вашата физическа подготовка, темпото на ходене и броя на почивките, които правите. Според някои източници, средното време за изкачване е около 30 минути, но може да варира от 15 до 60 минути. От върха на пирамидата се открива прекрасна гледка към останалите пирамиди и града Теотиуакан.
  • - Ако искате да научите повече за историята и значението на пирамидата, можете да се присъедините към организирана екскурзия или да наемете личен водач. Това ще ви помогне да разберете по-добре контекста и символиката на древното изкуство и архитектура. Можете да намерите различни опции за турове и водачи онлайн или чрез препоръки от хотела или познати.

Пирамидата на Слънцето е един от символите на Мексико и атракция за много туристи. Тя представлява уникален паметник на древното изкуство и архитектура, който свидетелства за славното минало на Теотиуакан.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: