Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 октомври 2023

Дамата с хермелина | dLambow

(The Lady with the Ermine / Dama con l’ermellino) -

Дамата с хермелина - един от шедьоврите на Леонардо да Винчи


Коя е "Дамата с хермелина"?

От всички женски портрети, рисувани от Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci), най-известна е Мона Лиза. Но „Дамата с хермелина“ също заслужава внимание. Като, че ли тя е по-красива от Джокондата, а също така за историята й се знае малко повече.

Дамата с хермелина
Дамата с хермелина (The Lady with the Ermine / Dama con l’ermellino)

Дамата с хермелина (Dama con l’ermellino) е датирана около 1490 година. Картината е нарисувана с маслени бои върху дъска от орех. По онова време маслените бои са сравнително нова техника в Италия, но Леонардо да Винчи не се страхува да експериментира.

Коя точно е Дамата с хермелина?

С голяма степен на сигурност може да се каже, че момичето на портрета е Чечилия Галерани (Cecilia Gallerani), любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца (Duke of Milan Ludovico Sforza), който е бил покровител на Леонардо да Винчи. По това време тя е била 16-17 годишна. Чечилия е от скромен произход, но отлично образована, говори свободно латински, свири, пише поезия.

Тя ражда син на херцога, но за брак Людовико Сфорца се спира на Беатриче д’Есте (Beatrice d'Este), която е от по-благороден род. Чечилия остава да живее в двореца още известно време, но след като съпругата на херцога разбира за връзката им, е принудена да напусне.

По-късно тя се омъжва за Людовико Чарминати, граф на Бергамино и ражда още четири деца. Тя е покровител на изкуствата и на нея се приписва създаването на първия салон на изкуствата, където артисти и художници се събират да обменят идеи.



Описание на картината "Дамата с хермелина"

Картината изобразява млада жена, тялото е извърнато надясно, а лицето – наляво. Подобно положение също е новост, въведена от Да Винчи. Погледът е насочен извън картината, към трети човек. Загадка остава към кого гледа тя. Изражението е неуловимо, едновременно усмихнато и меланхолично. Облеклото е скромно, в съответствие с произхода й. Косата е в прическа „чоазоне“, с плитка отзад и два кичура, плътно прилепнали по главата, прибрани с воал и лента.

В ръцете си жената държи хермелин, домашен любимец на благородниците, който носи много любопитна символика в конкретната картина. Животното е мускулесто, драпа нагоре по дрехата на жената към вниманието на наблюдаващия, с втренчен яркожълт поглед и е ясно, че трябва да му се обърне специално внимание.

Присъствието му може да се тълкува по няколко начина. Първо, хермелина е личен символ на херцог Сфорца и може би присъства в картината като вид печат за притежание, за да удостовери връзката на жената от картинката с него. Също, латинското наименование на хермелина е „Галей“, което насочва към името Галерани.

Подобна логика за нас изглежда някак далечна, но в други картини на Леонардо да Винчи има сходна заигравка. Не на последно място, в ренесансовата италианска култура хермелина се свързва с бременността, а Чечилия ражда сина си през следващата година, така че картината може би ознаменува факта, че тя вече носи детето на херцога.

Съществува и предположението, че тъй като хермелина е символ на чистота, Леонардо да Винчи леко е намигнал към разпуснатия характер на херцога.

В момента картината се съхранява в музей в Краков, Полша.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: