Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 октомври 2023

Миш-маш | dLambow

(Mish-mash) -

Миш-маш - традиционно българско ястие


Какво е Миш-маш?

Миш-маш е традиционно българско ястие, приготвено от бъркани яйца, чушки, домати и сирене. Това е едно от най-популярните ястия в българската кухня и се сервира като основно ястие, мезе или гарнитура. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.

Миш-маш
Миш-маш (Mish-mash)

Миш-машът се приготвя, като чушките се изпичат на фурна, обелят се от ципите и се нарязват на ситно. Доматите се обелват и също се нарязват на ситно. Яйцата се разбиват с малко сол и се добавят към чушките и доматите. Сместа се запържва на тиган, докато яйцата се стегнат. Накрая се добавя сиренето и се поръсва с магданоз.

Основните съставки за миш-маш са:

  • Чушки - обикновено се използват червени чушки, но могат да се използват и зелени, жълти или тиквички.
  • Домати - могат да се използват пресни или консервирани домати.
  • Яйца - обикновено се използват кокоши яйца (по 2-3 на човек), но могат да се използват и яйца от други птици, като например гъски или патици.
  • Сирене - обикновено бяло сирене, но може да се използва кашкавал, сирене фета или сирене моцарела.
  • Магданоз - за украса.

Начин на приготвяне на миш-маш

  • Чушките се почистват от семки и дръжки и се изпичат във фурна или на огън.
  • Доматите се обелват и се нарязват на кубчета или наситно.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио.
  • Яйцата се разбиват с малко сол и се добавят към чушките.
  • Доматите се добавят към яйчната смес и се разбърква добре.
  • Миш-машът се довежда до готовност, като се разбърква непрекъснато, докато яйцата се сварят.
  • Сервира се топъл, поръсен с магданоз.

В различните райони на България има различни вариации на рецептата за миш-маш. Например, в някои райони се добавя лук, чесън или гъби към ястието, а в други се използва сирене от краве или овче мляко.



Ето една рецепта за класически миш-маш:


Съставки:

  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 3-4 домата
  • 4 яйца
  • 100 г сирене
  • 1 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 200 градуса.
  • Измийте чушките и ги изпечете на фурна за около 20 минути, или докато омекнат.
  • Обелете чушките от ципите и ги нарязайте на ситно.
  • Обелете доматите и ги нарежете на ситно.
  • В купа разбийте яйцата със сол и черен пипер.
  • В тиган загрейте малко олио и запържете чушките и доматите за около 5 минути.
  • Добавете разбитите яйца и запържете, докато се стегнат.
  • Накрая добавете сиренето и магданоза и разбъркайте добре.
Сервирайте топло.

Възможни вариации на рецептата:

  • Вместо чушки, може да се използват тиквички.
  • Вместо домати, може да се използват доматено пюре.
  • Вместо сирене, може да се използва кашкавал, сирене фета или сирене моцарела.
  • За по-пикантен вкус, може да се добави чесън или лютив червен пипер.
  • Миш-маш е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон.

Миш-маш е вкусно и питателно ястие, което е идеално за всеки повод, понеже има богат и наситен вкус и е едновременно сочно и ароматно. То е и сравнително лесно за приготвяне, което го прави подходящо за начинаещи кулинари. Ястието е подходящо за вегетарианци и вегани. Миш-машът е популярно ястие, което се приготвя в българските домове от поколения наред. То е вкусна и засищаща храна, която е подходяща за всеки повод.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: