Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

06 октомври 2023

Блокчейн мрежи | dLambow

(Blockchain networks) -

Кои са най-големите блокчейн мрежи и в какви области на живота се прилагат?


Какво представляват блокчейн мрежите?

Технологията Blockchain е усъвършенстван механизъм за база данни, който позволява прозрачно споделяне на информация в рамките на бизнес мрежа. Блокчейн база данни съхранява данни в блокове, които са свързани заедно във верига.

Блокчейн мрежи
Блокчейн мрежи (Blockchain networks)

Колко блокчейн мрежи има?

Към 2023 г. има над 1000 блокчейна в обращение, обслужващи широк спектър от индустрии и приложения. Тези блокчейни могат да бъдат категоризирани в четири основни типа:

  • - публични,
  • - частни,
  • - консорциумни и
  • - разрешени.


Кои са най-големите блокчейн мрежи?

Най-големите блокчейн мрежи са тези, които имат най-голяма пазарна капитализация, най-голям брой трансакции, най-голям брой участници и най-голям потенциал за иновации. Според тези критерии, някои от най-големите блокчейн мрежи са:

Биткойн

Това е първата и най-известна блокчейн мрежа, която създава децентрализирана цифрова валута, наречена биткойн. Биткойн мрежата използва алгоритъм за консенсус, наречен доказателство за работа (Proof-of-Work), който изисква от възлите да извършват сложни изчисления, за да потвърдят валидността на блоковете и да предотвратят двойно харчене или фалшифициране на данни.

Биткойн има ограничено предлагане от 21 милиона биткойна, което го прави устойчив на инфлация. Биткойн има най-голяма пазарна капитализация сред всички криптовалути и е широко приеман като алтернативен начин за плащане, средство за запазване на стойност и платформа за иновации.

Етериум

Това е втората по големина блокчейн мрежа, която създава децентрализирана платформа за смарт контракти и децентрализирани приложения (DApps), които работят върху блокчейн мрежа, без да се нуждаят от централен сървър или посредник. 

Етериум мрежата използва алгоритъм за консенсус, наречен доказателство за залог (Proof-of-Stake), който изисква от възлите да депозират определена сума от родната валута на мрежата, наречена етер, за да участват в валидирането на блоковете и да получават награди.

Етериум има неограничено предлагане от етер, но има годишен лимит за емисията му. Етериум има най-голям брой трансакции и участници сред всички блокчейн мрежи и е дом на най-много иновативни проекти и услуги, базирани на блокчейн технологията.

Бинанс Смарт Чейн

Това е третата по големина блокчейн мрежа, която създава децентрализирана платформа за размяна на криптовалути и други активи, които работят върху блокчейн мрежа. Бинанс Смарт Чейн е съвместим с Етериум и поддържа смарт контракти и DApps, които работят върху Етериум.

Бинанс Смарт Чейн използва алгоритъм за консенсус, наречен доказателство за овластеност (Proof-of-Authority), който изисква от възлите да бъдат одобрени от централната организация, която управлява мрежата, наречена Бинанс. Бинанс Смарт Чейн има родна валута, наречена BNB, която се използва за плащане на такси и участие в гласуване.

Бинанс Смарт Чейн има най-голям потенциал за иновации сред всички блокчейн мрежи и е дом на най-много проекти и услуги, свързани с размяната на криптовалути и други активи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: