Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 август 2023

Татяна Патиц | dLambow

(Tatjana Patitz) -

Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години


Коя е Татяна Патиц?

Татяна Патиц ((Tatjana Patitz)) е немски модел и актриса, която е постига международна известност през 80-те и 90-те години на 20-ти век. Тя е родена през 1966 г. в Хамбург, Германия, от баща германец и майка естонка, но е израснала в Сканьор, Швеция, заедно със сестра си Софи Патиц (Sophie Patitz). Баща ѝ е работил като пътешественик журналист.

Патиц започва кариерата си като модел на 17 години и бързо става една от най-успешните модели на епохата, известна със своята впечатляваща визия и характерна, изтънчена фигура. Тя представя модни дизайнери на подиума и в списания като:
  • - Elle,
  • - Harper’s Bazaar и
  • - Vogue.
Тя е една от петте супермодела, които участват в музикалното видео “Freedom! '90” на Джордж Майкъл през 1990 г., и е свързана с редакционните, рекламните и изобразителните произведения на фотографите:
  • - Хърб Ритс (Herb Ritts)
  • - Петер Линдберг (Peter Lindbergh).
Татяна Патиц
Татяна Патиц (Tatjana Patitz)


Патиц работи в периода между ексхибиционистките 80-те и минималистичните 90-те години по устойчив начин, като авторът Найджъл Баркър (Nigel Barker) заключава: “Най-постоянните образи на нея са, когато тя наистина изглеждаше като себе си.” Авторката Линда Сивертсен (Linda Sivertsen) отбелязва, че Патиц е в голяма степен отговорна за установяването на приемането на статуарната и изваяна красота в индустрията на крайната мършавост.

Патиц е страстна конничка, като проддържа своята страст към животните и околната среда до края на живота си - води кампании за екологични проблеми и правата на животните. Нейният самопризнат еклектичен и бохемски дизайнерски усет за жилищната архитектура и домашния дизайн в приемния ѝ домашен щат Калифорния, е признат международно.

За съжаление, Патиц почива на 11 януари 2023 г. в Санта Барбара, Калифорния, САЩ, след дългогодишна борба с рак на гърдата. Тя остава в паметта на много хора като една от оригиналните супермодели и символ на стил и класа. Татяна оставя след себе си сина си Джона (роден през ноември 2004 г.), когото тя се опитва да пази от странична публичност. Тя е бивша съпруга на Джейсън Джонсън (Jason Johnson).

Детство

Детството на Tatjana Patitz може да се опише по следния начин:
  • Тя е родена на 25 март 1966 г. в Хамбург, Германия.
  • Майка ѝ е естонка, а баща ѝ е германец. Баща ѝ работи като пътешественик журналист.
  • Тя има една по-малка сестра, наречена Софи Патиц, която също е модел.
  • Тя е израснала в Сканьор, Швеция, където семейството ѝ се премества, когато тя е на две години. Там тя посещава местното училище и се занимава с конна езда и плуване.
  • Патиц започва кариерата си като модел на 17 години, след като е открита от фотограф в Хамбург. Оттогава тя пътува по света и работи за различни модни дизайнери и списания.

Ето повече информация за семейството на Татяна Патиц:


Анне Патиц (Anne Patitz)

Майка ѝ се казва Анне Патиц (Anne Patitz) и е родена на 12 април 1939 г. в Талин, Естония. Тя е танцьорка, която има изпълнения в знаменитото парижко кабаре Le Lido. Тя е част от Bluebell Girls, група от високи и красиви танцьорки, които са символ на френската елегантност и шоубизнес. Тя танцува в различни ревюта, като:
  • - Bonjour la Nuit,
  • - C’est Magnifique и
  • - Allez Lido.
Анне среща бащата на Татяна на дегустация на вино в Испания, когато е студентка, пътуваща с модерна танцова компания. Тя е се оттегля от сцената през 1965 г., след като забременява с Татяна.

Хайнц Патиц (Heinz Patitz)

Бащата на Татяна Патиц е Хайнц Патиц (Heinz Patitz), роден на 18 юни 1934 г. в Берлин, Германия. Той е пътешественик-журналист, който работещ за различни медии в Германия и по света. Той пише за политика, култура, спорт и природа. Известен е със своята любознателност, авантюризъм и хумор. Пътува по цял свят, посещава много интересни и екзотични места, срещна много известни личности, като например Дали Лама, Фидел Кастро и Майкъл Джордан.

Той е страстен фотограф и прави красиви снимки на местата, които посещава. Хайнц, заедно със съпругата си Анне живеят в различни страни, като Швеция, Испания, Италия и САЩ. Те обичат да пътуват заедно и да споделят своите приключения. Те също са доста горди от успехите на дъщерите си в модната индустрия.

Хайнц Патиц почива на 23 март 2012 г. в Малага, Испания, след кратко боледуване. Той е погребан в родния си град Берлин. Оставя след себе си богато наследство от статии, книги и фотографии, които свидетелстват за неговият интересен и разнообразен живот.

Софи Патиц Полман (Sophie Patitz Polman)

Сестрата на Татяна се казва Софи Патиц Полман (Sophie Patitz Polman) и е родена на 14 февруари 1970 г. в Стокхолм, Швеция. Тя също е модел, но по-късно завършва зоология в Кралския колеж Холоуей на Лондонския университет и след това работи за Международната организация за спасяване на животни. Тя е омъжена за Стефан Полман (Stefan Polman) и има три деца: дъщеря Надя и двама сина.

Образование и първите стъпки в кариерата

Татяна Патиц от малка се занимава с конна езда и пътува по света с родителите си. През 1983 г. тя участва в конкурса „Elite Model Look“ и заема трето място. Това ѝ осигурява договор и преместване в Париж, за да работи като модел.

В Париж тя започва да позира за различни списания като:

  • - „Elle“,
  • - „Harper’s Bazaar“ и
  • - „Vogue“. 

Превръща се в една от най-известните модели на 80-те и 90-те години, представяйки модни дизайнери на подиума и в рекламни кампании. Тя е една от петте супермодела, които участват в музикалното видео „Freedom! '90“ на Джордж Майкъл, заедно с:

Тя също така се асоциира с творческите проекти на фотографите Хърб Ритс и Петер Линдберг.

Освен модел, тя е и актриса, която играе в няколко филма и телевизионни сериали. 

Нейната първа роля е в трилъра „Restraining Order“ през 1999 г., където играе с Ерик Робъртс и Дийн Стокуел. Тя също така има гостуващи роли в сериалите:

  • - „The Larry Sanders Show“,
  • - „Becker“ и
  • - „Spin City“.



Професионалната кариера и изяви на Tatjana Patitz

Татяна Патиц е една от първите супермодели, които постигат международно признание и успех в модната индустрия. Тя работи с някои от най-известните фотографи, дизайнери и списания, като създава запомнящи се образи и стил. Ето някои от най-значимите й изяви в професионалната й кариера:

  • - Тя е една от петте супермодела, които участват в музикалното видео „Freedom! '90“ на Джордж Майкъл, заедно с Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста. Видеото е режисирано от Дейвид Финчър и става един от най-популярните и влиятелни клипове на 90-те години.
  • - Тя е асоциирана с творческите проекти на фотографите Хърб Ритс и Петер Линдберг, които я избират за свои музи и колабораторки. Тя участва в няколко знакови фотосесии, като „Белият роб“ (1989), „Супермоделите на Лос Анджелис“ (1989), „Супермоделите на Милано“ (1990) и „Супермоделите на Холивуд“ (1991). Тези фотосесии показват различни аспекти от личността и красотата й, като излъчване, екзотизъм, гламур и изтънченост.
  • - Тя представя модни дизайнери на подиума и в рекламни кампании, като Джанфранко Фере, Джорджо Армани, Валентино, Карл Лагерфелд, Ралф Лорън, Кристиан Диор, Версаче, Калвин Клайн и много други. Тя е една от най-търсените модели на 80-те и 90-те години, като се появява на кориците на списания като „Elle“, „Harper’s Bazaar“, „Vogue“, „Cosmopolitan“, „Marie Claire“ и други. Тя е избрана за лице на парфюма „Eternity“ на Калвин Клайн през 1988 г.
  • - Освен модел, тя е и актриса, която играе в няколко филма и телевизионни сериали. Нейната първа роля е в трилъра „Restraining Order“ през 1999 г., където играе с Ерик Робъртс и Дийн Стокуел. Тя също така има гостуващи роли в сериалите „The Larry Sanders Show“, „Becker“ и „Spin City“.
  • - Тя участва и в музикални видеоклипове на Дюран Дюран („Skin Trade“, 1987; „Burning the Ground“, 1989) и Корн („Make Me Bad“, 2000).


Награди и постижения

Ето някои от тях:

  • - Тя е асоциирана с редакционните, рекламните и изобразителните произведения на фотографите Хърб Ритс (Herb Ritts) и Петер Линдберг (Peter Lindbergh). Тя е била част от знаменитата фотосесия на Линдберг с „белите ризи“ (white shirts), която е променила стандартите за женска красота в модата.
  • - Тя е на корицата на списания като Elle, Harper’s Bazaar, Vogue и други. Тя е била една от любимите модели на редактора-шеф на Vogue Ана Уинтур (Anna Wintour).
  • - Тя е включена в книгата Models of Influence: 50 Women Who Reset The Course of Fashion (Модели на влияние: 50 жени, които промениха хода на модата) на автора Найджъл Баркър (Nigel Barker), който е проследил кариерата й през високия период на супермоделите в 80-те и 90-те години.
  • - Тя има и актьорска кариера, играейки във филми като Rising Sun (1993), The Larry Sanders Show (1992) и Ready to Wear (1994). Тя е участвала и в музикални видеоклипове на групите Korn, Duran Duran и други.


Личнен живот

Патиц води сравнително скромен личен живот, далеч от светлините на прожекторите.

- Ник Камен (Nick Kamen)

Татяна Патиц и Ник Камен имат връзка през 1988 година, когато тя участва в музикалното му видео за песента „Tell Me“. Те често са заедно на публични събития. Не е ясно защо се разделят, но Ник Камен е имал други романтични връзки след това, като например с Аманда де Кадене (Amanda de Cadenay).

- Пиърс Броснан (Pierce Brosnan)

Татяна Патиц и Пиърс Броснан се запознават през 1993 година и са имали кратка връзка. Не са известни подробности за тяхното раздяла, но Пиърс Броснан започва да се среща с Кийли Шей Смит (Keeley Shay Smith) през 1994 година, с която остава и до днес.

Джейсън Рандал Джонсън (Jason Randall Johnson)

Съпругът на Татяна Патиц е Джейсън Джонсън (Jason Johnson) и е маркетингов специалист. Те сключват брак през 2003 година, но се разделят през 2009 година.

Джона Джонсън (Jonah Johnson)

Синът Татяна и Джонсдън се казва Джона (Jonah) и е роден през ноември 2004 година. Той следва стъпките на майка си и става модел. Джона е фотографиран с майка си за списание Vogue през 2012 и 2019 година. Татяна Патиц казва, че Джона е източникът й на щастие. В интервю за 63Magazine на Mercedes-AMG през 2019 г. Патиц заявява: „Синът ми е моят източник на щастие в живота. Приятелите ми, животните ми и природата ми дават баланс и удовлетворение – усещането, че съм свързана... Джона винаги трябва да има вярата в себе си, да бъде себе си и да въплъщава и артикулира собственото си отношение и мнения... . Състрадание и грижа за всичко, което съществува. За нашата планета , животни, природа и хора."

Хобитата, интересите и други непрофесионални занимания на Татяна Патиц

Татяна Патиц има много хобита, интереси и други непрофесионални занимания, които показват нейната разностранност и креативност. Ето някои от тях:

  • Тя е страстна конна ездачка, като се ангажира с екологични проекти и правата на животните. Тя има четири коня, четири кучета и две котки на ранчото си в Малибу, Калифорния.


  • Тя е заинтересована от архитектура и дизайн на дома и описва своят стил като еклектичен и бохемски. Тя е призната международно за своят вкус и умение да преобразява стари къщи в модерни и уютни домове.


  • Тя обича да пътува и да изследва различни култури и места. Тя е родена в Хамбург, Германия, но израства в Сканьор, Швеция. Бащата й е пътешественик журналист, а майка й - естонска танцьорка. Заедно с тях, тя посещава много страни по света и говори пет езика: германски, шведски, английски, френски и италиански.


  • Тя обича да чете и да пише. Автор е на няколко статии за мода, животни и околна среда за различни списания. Тя също така пише предговора на книгата The Dog in Photography 1839–Today (Кучето във фотографията 1839–днес) на автора Райнер Видман (Rainer Wiedmann).


Кои са последните професионални изяви на Tatjana Patitz

Последните професионални изяви на Татяна Патиц, преди да почине, са свързани с нейната кариера като модел и актриса. Ето някои от тях:

  • Тя е на корицата на списание Vogue през август 2012 година, заедно със сина си Джона. Те са фотографирани от Петер Линдберг на ранчото си в Санта Инес, Калифорния.


  • Тя участва във филма The Artist’s Wife (2020), където играе ролята на Марта, приятелка на главната героиня Клер (Лена Олин). Филмът разказва за живота на жената на известен художник, който страда от деменция.


  • Тя е част от документалния филм Peter Lindbergh: Women’s Stories (2019), който проследява живота и творчеството на легендарния фотограф, който е нейн приятел и колега. Филмът включва интервюта с други модели и звезди, които работят с Линдберг.


  • Тя е включена в книгата Models of Influence: 50 Women Who Reset The Course of Fashion (2015) на автора Найджъл Баркър, който проследява кариерата й през високия период на супермоделите в 80-те и 90-те години.

Какво е първото списание, за което работи Татяна Патиц?

Първото списание, за което работи Татяна Патиц, е било Vogue. Тя е била на корицата на британското издание на Vogue през октомври 1985 година, фотографирана от Албърт Уотсън1 Това е било началото на нейната успешна кариера като модел, която е продължила повече от три десетилетия.

Какви филми прави Татяна Патиц?

Татяна Патиц прави няколко филми като актриса, освен че е била известна моделка. Ето някои от тях:

Rising Sun (1993)

Трилър, в който тя играе ролята на Шерил Лин Остин, жертва на убийство, свързано с японска корпорация.

Ready to Wear (1994)

Комедия, в който тя играе себе си като една от многото модели и звезди, които се събират в Париж за Седмицата на модата.

The Larry Sanders Show (1995)

Ситком, в който тя играе себе си като гост в шоуто на Лари Сандърс, който се опитва да я привлече.

The Single Guy (1996)

Ситком, в който тя играе ролята на фея във влака, която дава съвети на главния герой Джонатан за любовта.

Restraining Order (1999)

Драма, в който тя играе ролята на Лейт Уудфийлд, жена, която е преследвана от бившия си съпруг.

The Artist’s Wife (2020)

Драма, в който тя играе ролята на Марта, приятелка на главната героиня Клер, която е жена на известен художник, страдащ от деменция.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: