(Patatnik) -
Пататник - традиционно българско ястие
Какво е Пататник?
Пататник е традиционно българско ястие, което се приготвя от настъргани картофи, лук, сол, джоджен и други подправки. Пататникът може да се пече на фурна или на тиган, с или без кори, с или без сирене, месо или яйца. Пататникът е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което може да се поднесе с кисело мляко или сирене.
Пататник (Patatnik) |
Рецепта за приготвяне на пататник
Една популярна и традиционна рецепта за вкусен пататник е следната:Необходими продукти:
- - 1 кг картофи,
- - 4 яйца,
- - 200 г сирене,
- - 1 глава лук,
- - сол,
- - черен пипер,
- - джоджен,
- - чубрица,
- - олио.
|
Начин на приготвяне:
Обелете и настъргайте картофите на едро ренде. Нарежете лука на ситно и запържете в тиган с малко олио. Разбийте яйцата в купа и добавете настърганото сирене. Подправете със сол, черен пипер, джоджен и чубрица.Разбъркайте добре. Смесете картофите с лука и яйчената смес. Разстелете сместа в намаслена тавичка и загладете повърхността.
Печете на фурна за около 40 минути на 180 градуса или докато се зачерви.
Това е една от най-класическите и обичани рецепти за пататник в България. Пататникът е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което може да се поднесе с кисело мляко или сирене.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.