Translate

---------------------------------------------------------------------------------

08 октомври 2023

Пататник | dLambow

(Patatnik) -

Пататник - традиционно българско ястие


Какво е Пататник?

Пататник е традиционно българско ястие, което се приготвя от настъргани картофи, лук, сол, джоджен и други подправки. Пататникът може да се пече на фурна или на тиган, с или без кори, с или без сирене, месо или яйца. Пататникът е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което може да се поднесе с кисело мляко или сирене.

Пататник
Пататник (Patatnik)

Рецепта за приготвяне на пататник

Една популярна и традиционна рецепта за вкусен пататник е следната:

Необходими продукти:

  • - 1 кг картофи,
  • - 4 яйца,
  • - 200 г сирене,
  • - 1 глава лук,
  • - сол,
  • - черен пипер,
  • - джоджен,
  • - чубрица,
  • - олио.


Начин на приготвяне:

Обелете и настъргайте картофите на едро ренде. Нарежете лука на ситно и запържете в тиган с малко олио. Разбийте яйцата в купа и добавете настърганото сирене. Подправете със сол, черен пипер, джоджен и чубрица.

Разбъркайте добре. Смесете картофите с лука и яйчената смес. Разстелете сместа в намаслена тавичка и загладете повърхността.

Печете на фурна за около 40 минути на 180 градуса или докато се зачерви.

Това е една от най-класическите и обичани рецепти за пататник в България. Пататникът е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което може да се поднесе с кисело мляко или сирене.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: