Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

05 октомври 2023

Стоп загуба и трейлинг стоп | dLambow

 (Stop loss and trailing stop) -

Каква е разликата между стоп загуба и трейлинг стоп?

Стоп загуба и трейлинг стоп са два вида поръчки, които се използват за ограничаване на загубите или за фиксиране (получаване) на печалбите от търговската позиция.

Стоп загуба и трейлинг стоп
Стоп загуба и трейлинг стоп (Stop loss and trailing stop)

Какво е стоп загуба (Stop loss)?

Поръчката за спиране на загубата (стоп загуба - Stop loss) е вид търговска поръчка, предназначена да ограничи потенциалните загуби на търговеца по дадена позиция. Stop loss автоматично затваря позиция, когато пазарната цена достигне определено ниво, което позволява на търговците да управляват своята рискова експозиция и да защитят своите инвестиции от значителни загуби.

Какво е трейлинг стоп (trailing stop)?

Плъзгащият стоп (trailing stop) е тип поръчка, предназначена да заключи печалби или да ограничи загубите, когато сделката се движи благоприятно. Плаващите стопове се движат само ако цената се движи благоприятно. След като се премести, за да заключи печалба или намали загуба, той не се връща обратно в другата посока.



Разликата между стоп загуба и трейлинг стоп е следната:


- Стоп загуба

Стоп загубата е поръчка, която затваря позицията при достигане на определена цена, която е по-неблагоприятна от цената на отваряне. Стоп загубата се задава на фиксирано ниво и не се променя, освен ако трейдърът не я модифицира ръчно. Например:
  • - Ако купите EUR/USD на 1.2000 и зададете стоп загуба на 1.1950, това означава, че ако цената падне до 1.1950 или по-ниско, вашата позиция ще бъде затворена автоматично със загуба от 50 пипса.

- Трейлинг стоп

Трейлинг стопът е поръчка, която затваря позицията при достигане на определена цена, която е по-неблагоприятна от текущата цена. Трейлинг стоп се задава на определен брой пипса от текущата цена и се променя автоматично в зависимост от движението на пазара. Например:
  • - Ако купите EUR/USD на 1.2000 и зададете трейлинг стоп на 50 пипса, това означава, че ако цената се повиши до 1.2050, вашата трейлинг стоп ще се премести до 1.2000 и ще гарантира нулева загуба.
  • - Ако цената продължи да се повишава до 1.2100, вашата трейлинг стоп ще се премести до 1.2050 и ще гарантира печалба от 50 пипса.
  • - Ако обаче цената се обърне и спадне до 1.2050 или по-ниско, вашата позиция ще бъде затворена автоматично с печалба от 50 пипса.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: