(Meatball soup) -
Супа топчета - традиционно българско ястие
Как се приготвя Супа топчета?
Супа топчета е традиционно българско ястие, приготвено от омесена с бульон, зеленчуци, макаронени изделия или ориз и подправки, кайма, оформена на топчета. Ястието е популярно в цялата страна. След като стане готова супата се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.
Супа топчета (Meatball soup) |
История
Супа топчета е едно от най-популярните ястия в българската кухня. Тя е известна поне от 30-те години на XX век, като сегашното ѝ наименование се утвърждава през 70-те години. Това е едно от най-любимите ястия на българите и се приготвя често в домашни условия.
Традиции
Супа топчета е традиционно ястие, което се приготвя често в българските домове. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящо за хора от всички възрасти. В някои региони на България супа топчета се приготвя по специални поводи, като например Коледа, Великден или сватби.
Вкус
Супа топчета е вкусно и питателно ястие. Каймата придава на супата богат вкус, а зеленчуците и застройката я правят засищаща и ароматна.
Съвети
- За да получите вкусни топчета от кайма, е важно да ги омесите добре.
- Не прекалявайте с времето на готвене, за да не се разпаднат топчетата.
- За да получите по-гъста застройка, добавете повече брашно.
Варианти
- В някои рецепти се добавят и други зеленчуци, като например гъби, целина или грах.
- Може да се използва и пилешко месо вместо кайма.
- За застройката може да се използва и само кисело мляко, или само яйце и брашно.
|
Основните съставки за супа топчета са:
- Кайма - свинска, телешка или смесена
- Бульон - пилешки, телешки или зеленчуков
- Зеленчуци - моркови, картофи, домати, лук, чушки
- Макаронени изделия или ориз
- Подправки - черен пипер, сол, чубрица, магданоз
- Застройка - яйце, брашно, кисело мляко
Супа топчета се приготвя от кайма, която се омесва със сол, черен пипер, яйце и магданоз. От каймата се оформят малки топчета, които се сваряват в подсолена вода. В бульона се добавят и зеленчуци, като моркови, картофи, домати, чушки и лук. Застройката на супата се прави с яйце, брашно и кисело мляко.
Начин на приготвяне:
- В кипяща вода се сваряват макаронените изделия или оризът.
- В отделна тенджера се запържва лукът, след което се добавят каймата, зеленчуците и подправките.
- Кайманата смес се разбърква добре и се оставя да се задушава за около 10 минути.
- За застройката се разбиват яйцето, брашното и киселото мляко.
- Задушената кайма се добавя към бульона и се оставя да заври.
- След като заври, супата се застройва с разбитото яйце, брашно и кисело мляко.
Супа топчета се поднася топла, поръсена с магданоз.
Ето една традиционна рецепта за супа топчета:
Съставки за супа топчета:
- 500 г кайма (свинска или смесена)
- 1 яйце
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 моркова, настъргани
- 2 картофа, нарязани на кубчета
- 1 домат, нарязан на кубчета
- 1 чушка, нарязана на кубчета
- 1 супена лъжица олио
- 1 супена лъжица брашно
- 1/2 чаша кисело мляко
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне на супата с топчета:
- В купа смесете каймата, яйцето, лука, солта и черния пипер. Омесете добре, докато се получи еднородна смес.
- От каймата оформете малки топчета.
- В тенджера загрейте олиото и задушете лука.
- Добавете моркова, картофа, домата и чушката. Разбъркайте и гответе, докато зеленчуците омекнат.
- Добавете топчетата и залейте с вода.
- Оставете супата да заври, намалете котлона и гответе на слаб огън за около 20 минути, докато топчетата се сварят.
- В отделна купа смесете брашното и киселото мляко. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
- Добавете сместа от брашно и кисело мляко към супата, като разбърквате постоянно.
- Варете супата още 5 минути, докато застройката се сгъсти.
Поднесете супата топчета топла, поръсена с магданоз.
В различните региони на България супа топчета се приготвя по различни начини. В някои райони се добавя и ориз, в други - картофи или макарони, а в трети - гъби или люти чушки. В някои рецепти се използват и други зеленчуци, като например целина, гъби или тиквички.
Супа топчета е вкусно и питателно ястие, което може да се сервира за обяд или вечеря. То е подходящо за цялото семейство и е любимо на малки и големи.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.