Translate

---------------------------------------------------------------------------------

29 октомври 2023

Супа топчета | dLambow

(Meatball soup) -

Супа топчета - питателно и вкусно ястие


Как се приготвя Супа топчета?

Супа топчета е питателно и вкусно ястие, приготвено от омесена с бульон, зеленчуци, макаронени изделия или ориз и подправки, кайма, оформена на топчета. Ястието е популярно в цялата страна. След като стане готова супата се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.

Супа топчета
Супа топчета (Meatball soup)

История

Супа топчета е едно от най-популярните ястия в българската кухня. Тя е известна поне от 30-те години на XX век, като сегашното ѝ наименование се утвърждава през 70-те години. Това е едно от най-любимите ястия на българите и се приготвя често в домашни условия.

Традиции

Супа топчета е традиционно ястие, което се приготвя често в българските домове. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящо за хора от всички възрасти. В някои региони на България супа топчета се приготвя по специални поводи, като например Коледа, Великден или сватби.

Вкус

Супа топчета е вкусно и питателно ястие. Каймата придава на супата богат вкус, а зеленчуците и застройката я правят засищаща и ароматна.

Съвети

  • За да получите вкусни топчета от кайма, е важно да ги омесите добре.
  • Не прекалявайте с времето на готвене, за да не се разпаднат топчетата.
  • За да получите по-гъста застройка, добавете повече брашно.


Варианти

  • В някои рецепти се добавят и други зеленчуци, като например гъби, целина или грах.
  • Може да се използва и пилешко месо вместо кайма.
  • За застройката може да се използва и само кисело мляко, или само яйце и брашно.
 

Основните съставки за супа топчета са:

  • Кайма - свинска, телешка или смесена
  • Бульон - пилешки, телешки или зеленчуков
  • Зеленчуци - моркови, картофи, домати, лук, чушки
  • Макаронени изделия или ориз
  • Подправки - черен пипер, сол, чубрица, магданоз
  • Застройка - яйце, брашно, кисело мляко


Супа топчета се приготвя от кайма, която се омесва със сол, черен пипер, яйце и магданоз. От каймата се оформят малки топчета, които се сваряват в подсолена вода. В бульона се добавят и зеленчуци, като моркови, картофи, домати, чушки и лук. Застройката на супата се прави с яйце, брашно и кисело мляко.

Начин на приготвяне:

  • В кипяща вода се сваряват макаронените изделия или оризът.
  • В отделна тенджера се запържва лукът, след което се добавят каймата, зеленчуците и подправките.
  • Кайманата смес се разбърква добре и се оставя да се задушава за около 10 минути.
  • За застройката се разбиват яйцето, брашното и киселото мляко.
  • Задушената кайма се добавя към бульона и се оставя да заври.
  • След като заври, супата се застройва с разбитото яйце, брашно и кисело мляко.

Супа топчета се поднася топла, поръсена с магданоз.

Ето една традиционна рецепта за супа топчета:


Съставки за супа топчета:

  • 500 г кайма (свинска или смесена)
  • 1 яйце
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 моркова, настъргани
  • 2 картофа, нарязани на кубчета
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • 1 чушка, нарязана на кубчета
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1/2 чаша кисело мляко
  • Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне на супата с топчета:

  • В купа смесете каймата, яйцето, лука, солта и черния пипер. Омесете добре, докато се получи еднородна смес.
  • От каймата оформете малки топчета.
  • В тенджера загрейте олиото и задушете лука.
  • Добавете моркова, картофа, домата и чушката. Разбъркайте и гответе, докато зеленчуците омекнат.
  • Добавете топчетата и залейте с вода.
  • Оставете супата да заври, намалете котлона и гответе на слаб огън за около 20 минути, докато топчетата се сварят.
  • В отделна купа смесете брашното и киселото мляко. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
  • Добавете сместа от брашно и кисело мляко към супата, като разбърквате постоянно.
  • Варете супата още 5 минути, докато застройката се сгъсти.

Поднесете супата топчета топла, поръсена с магданоз.

В различните региони на България супа топчета се приготвя по различни начини. В някои райони се добавя и ориз, в други - картофи или макарони, а в трети - гъби или люти чушки. В някои рецепти се използват и други зеленчуци, като например целина, гъби или тиквички.

Супа топчета е вкусно и питателно ястие, което може да се сервира за обяд или вечеря. То е подходящо за цялото семейство и е любимо на малки и големи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Местно производство
  2. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  3. Пиер-Жан дьо Беранже
  4. Силата на думите
  5. Бъртранд Ръсел
  6. Промяна на навиците
  7. Благодарност
  8. Битката при Ахелой
  9. Императорски поздрав 3500 години
  10. Възпитанието определя живота
  11. Палмира
  12. Водопад Виктория
  13. Необратими неща
  14. Мартин Лутър Кинг
  15. Пазарджик
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: