Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 октомври 2023

Супа топчета | dLambow

(Meatball soup) -

Супа топчета - традиционно българско ястие


Как се приготвя Супа топчета?

Супа топчета е традиционно българско ястие, приготвено от омесена с бульон, зеленчуци, макаронени изделия или ориз и подправки, кайма, оформена на топчета. Ястието е популярно в цялата страна. След като стане готова супата се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.

Супа топчета
Супа топчета (Meatball soup)

История

Супа топчета е едно от най-популярните ястия в българската кухня. Тя е известна поне от 30-те години на XX век, като сегашното ѝ наименование се утвърждава през 70-те години. Това е едно от най-любимите ястия на българите и се приготвя често в домашни условия.

Традиции

Супа топчета е традиционно ястие, което се приготвя често в българските домове. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящо за хора от всички възрасти. В някои региони на България супа топчета се приготвя по специални поводи, като например Коледа, Великден или сватби.

Вкус

Супа топчета е вкусно и питателно ястие. Каймата придава на супата богат вкус, а зеленчуците и застройката я правят засищаща и ароматна.

Съвети

  • За да получите вкусни топчета от кайма, е важно да ги омесите добре.
  • Не прекалявайте с времето на готвене, за да не се разпаднат топчетата.
  • За да получите по-гъста застройка, добавете повече брашно.


Варианти

  • В някои рецепти се добавят и други зеленчуци, като например гъби, целина или грах.
  • Може да се използва и пилешко месо вместо кайма.
  • За застройката може да се използва и само кисело мляко, или само яйце и брашно.


Основните съставки за супа топчета са:

  • Кайма - свинска, телешка или смесена
  • Бульон - пилешки, телешки или зеленчуков
  • Зеленчуци - моркови, картофи, домати, лук, чушки
  • Макаронени изделия или ориз
  • Подправки - черен пипер, сол, чубрица, магданоз
  • Застройка - яйце, брашно, кисело мляко


Супа топчета се приготвя от кайма, която се омесва със сол, черен пипер, яйце и магданоз. От каймата се оформят малки топчета, които се сваряват в подсолена вода. В бульона се добавят и зеленчуци, като моркови, картофи, домати, чушки и лук. Застройката на супата се прави с яйце, брашно и кисело мляко.

Начин на приготвяне:

  • В кипяща вода се сваряват макаронените изделия или оризът.
  • В отделна тенджера се запържва лукът, след което се добавят каймата, зеленчуците и подправките.
  • Кайманата смес се разбърква добре и се оставя да се задушава за около 10 минути.
  • За застройката се разбиват яйцето, брашното и киселото мляко.
  • Задушената кайма се добавя към бульона и се оставя да заври.
  • След като заври, супата се застройва с разбитото яйце, брашно и кисело мляко.

Супа топчета се поднася топла, поръсена с магданоз.

Ето една традиционна рецепта за супа топчета:


Съставки за супа топчета:

  • 500 г кайма (свинска или смесена)
  • 1 яйце
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 моркова, настъргани
  • 2 картофа, нарязани на кубчета
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • 1 чушка, нарязана на кубчета
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1/2 чаша кисело мляко
  • Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне на супата с топчета:

  • В купа смесете каймата, яйцето, лука, солта и черния пипер. Омесете добре, докато се получи еднородна смес.
  • От каймата оформете малки топчета.
  • В тенджера загрейте олиото и задушете лука.
  • Добавете моркова, картофа, домата и чушката. Разбъркайте и гответе, докато зеленчуците омекнат.
  • Добавете топчетата и залейте с вода.
  • Оставете супата да заври, намалете котлона и гответе на слаб огън за около 20 минути, докато топчетата се сварят.
  • В отделна купа смесете брашното и киселото мляко. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
  • Добавете сместа от брашно и кисело мляко към супата, като разбърквате постоянно.
  • Варете супата още 5 минути, докато застройката се сгъсти.

Поднесете супата топчета топла, поръсена с магданоз.

В различните региони на България супа топчета се приготвя по различни начини. В някои райони се добавя и ориз, в други - картофи или макарони, а в трети - гъби или люти чушки. В някои рецепти се използват и други зеленчуци, като например целина, гъби или тиквички.

Супа топчета е вкусно и питателно ястие, което може да се сервира за обяд или вечеря. То е подходящо за цялото семейство и е любимо на малки и големи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: