Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

30 октомври 2023

Курбан | dLambow

(Kurban) -

Курбан - традиционно българско ястие


Какво е Курбан и как се приготвя?

Курбанът е традиционно българско ястие, което се приготвя от агнешко, овче или козе месо, ориз, лук, чесън, подправки и бульон. Ястието е известно поне от 14 век, като сегашното му наименование се утвърждава през 20 век. Това е ястие, което се приготвя често в българските домове, но е особено популярно по време на празника Курбан Байрам.

Курбан
Курбан (Kurban)

Основни съставки

  • Месо - агнешко, овче или козе (бут, плешка или гърди)
  • Ориз
  • Лук
  • Чесън
  • Подправки - сол, черен пипер, кимион, чубрица, джоджен, дафинов лист
  • Бульон


Приготвяне

  • Агнешко месо се измива и се нарязва на парчета.
  • В тенджера се налива вода и се добавят подправките.
  • Месото се поставя в тенджерата и се вари на слаб огън за около 2 часа.
  • Когато месото е готово, се сервира горещо.


Вкус

Курбанът е вкусно и питателно ястие. Месото придава на ястието богат вкус, а оризът го прави засищащ и ароматен.

Варианти

  • В някои рецепти се добавят и други зеленчуци, като например домати, чушки, лук, моркови или картофи.
  • Може да се използва и телешко или свинско месо вместо овче или козе.
  • За по-богат вкус може да се добавят и яйца, кисело мляко или сметана.


Традиции

Курбанът е традиционно ястие, което се приготвя често в българските домове. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящо за хора от всички възрасти. В някои региони на България курбанът се приготвя по специални поводи, като например Коледа, Великден или Ид ал-Адха, но е особено популярно по време на празника Курбан Байрам. По време на този празник мюсюлманите от България приготвят курбан, който се разпределя на близки и приятели..

Съвети

  • За да получите вкусен курбан, е важно да използвате качествено агнешко месо.
  • Не прекалявайте с времето на готвене, за да не се развари оризът и за да не стане месото сухо.
  • Ако добавяте яйца, кисело мляко или сметана, добавете ги в края на готвенето, за да не се пресекат.

Традиционни рецепти за курбан


Рецепта 1:


Съставки за курбан:

  • 500 г овче или козе месо
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 л бульон


Приготвяне на курбан:

  • Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в олио.
  • Добавят се лукът и чесънът и се задушават.
  • Добавя се оризът и се запържва за кратко.
  • Добавя се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън.
  • Ястието се овкусява със сол, чубрица, джоджен и черен пипер и се оставя да къкри, докато оризът е готов.


Рецепта 2:


Съставки:

  • 1 кг агнешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер


Приготвяне:

  • Измийте и нарежете месото на парчета.
  • Нарежете лука на ситно.
  • Настържете морковите.
  • В тенджера слагаме месото, лука, морковите, дафиновите листа, кимиона, чубрицата, джоджена, солта и черния пипер.
  • Наливаме 3-4 литра вода и оставяме да заври.
  • След като заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за около 2 часа.


Рецепта 3:


Съставки:

  • 500 г овче или агнешки дроб, черен дроб, сърце и бели дробове
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. мащерка


Приготвяне:

  • Месото се нарязва на малки парченца.
  • Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио.
  • Добавя се месото и се запържва до златисто.
  • Добавя се оризът и се запържва за кратко.
  • Добавят се подправките и се залива с 3 ч.ч. вряла вода.
  • Ястието се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути.


Сервиране:

Курбанът се сервира горещ. Може да се гарнира с кисело мляко или сметана.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: