(Kurban) -
Курбан - традиционно българско ястие
Какво е Курбан и как се приготвя?
Курбанът е традиционно българско ястие, което се приготвя от агнешко, овче или козе месо, ориз, лук, чесън, подправки и бульон. Ястието е известно поне от 14 век, като сегашното му наименование се утвърждава през 20 век. Това е ястие, което се приготвя често в българските домове, но е особено популярно по време на празника Курбан Байрам.
Курбан (Kurban) |
Основни съставки
- Месо - агнешко, овче или козе (бут, плешка или гърди)
- Ориз
- Лук
- Чесън
- Подправки - сол, черен пипер, кимион, чубрица, джоджен, дафинов лист
- Бульон
Приготвяне
- Агнешко месо се измива и се нарязва на парчета.
- В тенджера се налива вода и се добавят подправките.
- Месото се поставя в тенджерата и се вари на слаб огън за около 2 часа.
- Когато месото е готово, се сервира горещо.
Вкус
Курбанът е вкусно и питателно ястие. Месото придава на ястието богат вкус, а оризът го прави засищащ и ароматен.
Варианти
- В някои рецепти се добавят и други зеленчуци, като например домати, чушки, лук, моркови или картофи.
- Може да се използва и телешко или свинско месо вместо овче или козе.
- За по-богат вкус може да се добавят и яйца, кисело мляко или сметана.
Традиции
Курбанът е традиционно ястие, което се приготвя често в българските домове. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящо за хора от всички възрасти. В някои региони на България курбанът се приготвя по специални поводи, като например Коледа, Великден или Ид ал-Адха, но е особено популярно по време на празника Курбан Байрам. По време на този празник мюсюлманите от България приготвят курбан, който се разпределя на близки и приятели..
Съвети
- За да получите вкусен курбан, е важно да използвате качествено агнешко месо.
- Не прекалявайте с времето на готвене, за да не се развари оризът и за да не стане месото сухо.
- Ако добавяте яйца, кисело мляко или сметана, добавете ги в края на готвенето, за да не се пресекат.
Традиционни рецепти за курбан
Рецепта 1:
Съставки за курбан:
- 500 г овче или козе месо
- 1 ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. джоджен
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 1 л бульон
Приготвяне на курбан:
- Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в олио.
- Добавят се лукът и чесънът и се задушават.
- Добавя се оризът и се запържва за кратко.
- Добавя се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън.
- Ястието се овкусява със сол, чубрица, джоджен и черен пипер и се оставя да къкри, докато оризът е готов.
Рецепта 2:
Съставки:
- 1 кг агнешко месо
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Приготвяне:
- Измийте и нарежете месото на парчета.
- Нарежете лука на ситно.
- Настържете морковите.
- В тенджера слагаме месото, лука, морковите, дафиновите листа, кимиона, чубрицата, джоджена, солта и черния пипер.
- Наливаме 3-4 литра вода и оставяме да заври.
- След като заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за около 2 часа.
Рецепта 3:
Съставки:
- 500 г овче или агнешки дроб, черен дроб, сърце и бели дробове
- 1 ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. мащерка
Приготвяне:
- Месото се нарязва на малки парченца.
- Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио.
- Добавя се месото и се запържва до златисто.
- Добавя се оризът и се запържва за кратко.
- Добавят се подправките и се залива с 3 ч.ч. вряла вода.
- Ястието се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути.
Сервиране:
Курбанът се сервира горещ. Може да се гарнира с кисело мляко или сметана.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.