Зелник - традиционно българско ястие
Какво е Зелник?
Зелникът е традиционно българско ястие, приготвено от слоеве тънко разточено тесто, пълнени с различни комбинации от сирене, сирене фета, яйца, киселец, запечено месо, праз лук, пресен лук и/или ориз. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.
Зелник (Zelnik) |
Зелникът се пече във фурна на средна температура, докато тестото се зачерви и плънката се сготви.
Основните съставки на зелника са:
Тесто
Най-често се използва точено тесто от квасно пшенично брашно, но могат да се използват и други видове тесто, като например фило тесто.Кисело зеле
Най-често се използва бяло кисело зеле, но могат да се използват и други видове кисело зеле, като например червено кисело зеле или кисело зеле от ряпа.Ориз
Най-често се използва обикновен бял ориз, но могат да се използват и други видове ориз, като например ориз басмати или ориз карноли.Яйца
Обикновено се използват пилешки яйца, но могат да се използват и яйца от други птици, като например гъски или патици.Сирене
Настъргва се.Подправки
Най-често се използват сол, черен пипер, чубрица и магданоз.
|
Ето една рецепта за традиционен български зелник:
Продукти за зелник
- 1 кг кисело зеле
- 1 глава лук
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. мащерка
- 500 г сирене
- 2 яйца
Начин на приготвяне на зелник
- Киселото зеле се нарязва на ситно.
- Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото до омекване.
- Добавят се киселото зеле, солта, черният пипер, чубрицата, кимионът и мащерката и се задушават още 5 минути.
- Сиренето се настъргва.
- Яйцата се разбиват с вилица.
- В една купа се смесват киселото зеле, сиренето и яйцата.
- Тестото се разточва на тънки кори.
- На всяка кора се разпределя плънка от кисело зеле, ориз, яйца, сирене и подправки.
- Корите се навиват на рула и се подреждат в намазана с олио тава.
- Руллата се заливат с разбити яйца и се пекат във фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Възможни вариации на рецептата:
- Вместо кисело зеле, може да се използва прясно зеле, спанак или лапад.
- Вместо сирене, може да се използва кашкавал, сирене фета или сирене моцарела и друга плънка, като например месо, зеленчуци или боб.
- Вместо ориз, може да се използват други зърнени храни, като например просо, булгур или елда.
- Вместо яйца, може да се използват други продукти, като например сирене, извара или гъби.
- За по-пикантен вкус, може да се добави чесън или лютив червен пипер или чубрица.
- Зелникът може да се украси с яйца, сирене или зеленчуци.
Ето и някои от най-популярните вариации на зелника:
Зелник с месо
В плънката се добавя нарязано месо, най-често свинско или телешко.Зелник със спанак
В плънката се добавя нарязан спанак.Зелник с гъби
В плънката се добавят гъби, най-често печурки.Зелник с кашкавал:
В плънката се добавя настърган кашкавал.Зелник с яйца
В плънката се добавят сурови яйца.Зелникът е традиционно българско ястие, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. Всеки има своя любима рецепта за зелник, но всички са съгласни, че това е вкусно и засищащо ястие, което е част от българската кулинарна традиция.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.