Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 октомври 2023

Зелник | dLambow

(Zelnik) -

Зелник - традиционно българско ястие


Какво е Зелник?

Зелникът е традиционно българско ястие, приготвено от слоеве тънко разточено тесто, пълнени с различни комбинации от сирене, сирене фета, яйца, киселец, запечено месо, праз лук, пресен лук и/или ориз. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.

Зелник
Зелник (Zelnik)

Зелникът е популярно ястие в България и се приготвя в много различни вариации. Основните съставки са кисело зеле, което се нарязва на ситно и се задушава с олио, лук и подправки. След това се добавя плънката, която може да бъде от сирене, яйца, месо или зеленчуци.

Зелникът се пече във фурна на средна температура, докато тестото се зачерви и плънката се сготви.

Основните съставки на зелника са:


Тесто

Най-често се използва точено тесто от квасно пшенично брашно, но могат да се използват и други видове тесто, като например фило тесто.

Кисело зеле

Най-често се използва бяло кисело зеле, но могат да се използват и други видове кисело зеле, като например червено кисело зеле или кисело зеле от ряпа.

Ориз

Най-често се използва обикновен бял ориз, но могат да се използват и други видове ориз, като например ориз басмати или ориз карноли.

Яйца

Обикновено се използват пилешки яйца, но могат да се използват и яйца от други птици, като например гъски или патици.

Сирене

Настъргва се.

Подправки

Най-често се използват сол, черен пипер, чубрица и магданоз.



Ето една рецепта за традиционен български зелник:


Продукти за зелник

  • 1 кг кисело зеле
  • 1 глава лук
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • 500 г сирене
  • 2 яйца

Начин на приготвяне на зелник

  • Киселото зеле се нарязва на ситно.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото до омекване.
  • Добавят се киселото зеле, солта, черният пипер, чубрицата, кимионът и мащерката и се задушават още 5 минути.
  • Сиренето се настъргва.
  • Яйцата се разбиват с вилица.
  • В една купа се смесват киселото зеле, сиренето и яйцата.
  • Тестото се разточва на тънки кори.
  • На всяка кора се разпределя плънка от кисело зеле, ориз, яйца, сирене и подправки.
  • Корите се навиват на рула и се подреждат в намазана с олио тава.
  • Руллата се заливат с разбити яйца и се пекат във фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Зелникът може да се сервира топъл или студен. Често се сервира със сметана или със кисело мляко.

Възможни вариации на рецептата:

  • Вместо кисело зеле, може да се използва прясно зеле, спанак или лапад.
  • Вместо сирене, може да се използва кашкавал, сирене фета или сирене моцарела и друга плънка, като например месо, зеленчуци или боб.
  • Вместо ориз, може да се използват други зърнени храни, като например просо, булгур или елда.
  • Вместо яйца, може да се използват други продукти, като например сирене, извара или гъби.
  • За по-пикантен вкус, може да се добави чесън или лютив червен пипер или чубрица.
  • Зелникът може да се украси с яйца, сирене или зеленчуци.
Зелникът е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.

Ето и някои от най-популярните вариации на зелника:


Зелник с месо

В плънката се добавя нарязано месо, най-често свинско или телешко.

Зелник със спанак

В плънката се добавя нарязан спанак.

Зелник с гъби

В плънката се добавят гъби, най-често печурки.

Зелник с кашкавал:

В плънката се добавя настърган кашкавал.

Зелник с яйца

В плънката се добавят сурови яйца.

Зелникът е традиционно българско ястие, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. Всеки има своя любима рецепта за зелник, но всички са съгласни, че това е вкусно и засищащо ястие, което е част от българската кулинарна традиция.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: