(Zelnik) -
Зелник - традиционно българско ястие
Как да си направим вкусен зелник?
Защо няма "най-добра" рецепта? Всеки зелник е уникален, като всяка домакиня има своя малка тайна. Но ето една класическа рецепта, която може да се адаптира за всеки вкус.Зелник (Zelnik) |
Класическа рецепта за зелник:
За тестото:
- - 500 г брашно
- - 250 мл топла вода
- - 1 пакетче суха мая
- - 1 ч.л. захар
- - 1 ч.л. сол
- - 1 с.л. олио
За плънката:
- - 1 кг кисело зеле
- - 2 глави кромид
- - 2-3 с.л. олио
- - Сол на вкус
- - Черен пипер на вкус
- - Малко червен пипер (по желание)
Приготвяне:
- - Тесто: Разтворете маята в топлата вода със захарта. Оставете за 10 минути да шупне. Смесете брашното със солта и олио. Добавете маята и замесете меко тесто. Оставете го на топло място да втаса за около час.
- - Плънка: Нарежете зелето и кромида на ситно. Задушете ги в олио до омекване. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер, ако желаете.
- - Сглобяване: Разделете втасалото тесто на две части. Вземете една част, разточете я на тънък лист и го поставете в намазнена тава. Разпределете половината от плънката. Покрийте с още един лист тесто и разпределете останалата плънка. Затворете зелника с второто парче тесто. Намажете с разбито яйце и направете няколко разреза с остър нож.
- - Печене: Печете зелника в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути, докато се зачерви. (Всяка фурна е различна, затова следете внимателно зелника, докато се пече.)
Съвети:
- - За по-бързо приготвяне: Може да използвате готови кори за баница.
- - За по-разнообразна плънка: Освен кисело зеле, може да добавите ориз, сирене, чушки или други зеленчуци по свой вкус.
- - За по-автентичен вкус: Използвайте домашно приготвено кисело зеле.
Идеално допълнение: Студено кисело мляко или айрян.
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Последвайте ни за още позитивни, полезни и съдържателни публикации всеки ден на сайта и във ФБ-страницата ни.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.