Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 октомври 2023

Зелник | dLambow

(Zelnik) -

Зелник - традиционно българско ястие

Как да си направим вкусен зелник?

Защо няма "най-добра" рецепта? Всеки зелник е уникален, като всяка домакиня има своя малка тайна. Но ето една класическа рецепта, която може да се адаптира за всеки вкус.
Зелник
Зелник (Zelnik)

Класическа рецепта за зелник:


За тестото:

  • - 500 г брашно
  • - 250 мл топла вода
  • - 1 пакетче суха мая
  • - 1 ч.л. захар
  • - 1 ч.л. сол
  • - 1 с.л. олио

За плънката:

  • - 1 кг кисело зеле
  • - 2 глави кромид
  • - 2-3 с.л. олио
  • - Сол на вкус
  • - Черен пипер на вкус
  • - Малко червен пипер (по желание)

Приготвяне:

  • - Тесто: Разтворете маята в топлата вода със захарта. Оставете за 10 минути да шупне. Смесете брашното със солта и олио. Добавете маята и замесете меко тесто. Оставете го на топло място да втаса за около час.
  • - Плънка: Нарежете зелето и кромида на ситно. Задушете ги в олио до омекване. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер, ако желаете.
  • - Сглобяване: Разделете втасалото тесто на две части. Вземете една част, разточете я на тънък лист и го поставете в намазнена тава. Разпределете половината от плънката. Покрийте с още един лист тесто и разпределете останалата плънка. Затворете зелника с второто парче тесто. Намажете с разбито яйце и направете няколко разреза с остър нож.
  • - Печене: Печете зелника в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути, докато се зачерви. (Всяка фурна е различна, затова следете внимателно зелника, докато се пече.)

Съвети:

  • - За по-бързо приготвяне: Може да използвате готови кори за баница.
  • - За по-разнообразна плънка: Освен кисело зеле, може да добавите ориз, сирене, чушки или други зеленчуци по свой вкус.
  • - За по-автентичен вкус: Използвайте домашно приготвено кисело зеле.

Идеално допълнение: Студено кисело мляко или айрян.

---
dLambow - "samou4itel1" ... - Последвайте ни за още позитивни, полезни и съдържателни публикации всеки ден на сайта и във ФБ-страницата ни.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: