Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 октомври 2023

Огретен | dLambow

(Ogreten) -

Огретен - традиционно българско ястие


Какво е Огретен?

Огретенът е традиционно българско ястие, което се състои от варени картофи, настъргано сирене и заливка от яйца, мляко и масло. Приготвя се като тава с картофи, покрити със сирене и заливка, която се пече във фурна, докато се зачерви и се образува хрупкава коричка.

Огретен
Огретен (Ogreten)

Огретенът е популярно ястие в България, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. В някои райони се добавят и други зеленчуци, като например тиквички, патладжани или броколи.

Огретенът е традиционен за българската кухня и се сервира като основно ястие, гарнитура или мезе.

История

Терминът "огретен" произлиза от френския глагол "gratiner", което означава "да се зачерви" или "да се запече". Огретенът е известен в цяла Европа и се приготвя с различни съставки, като картофи, зеленчуци, месо, риба и др.

Основните съставки

  • Картофи
  • Сирене
  • Яйца
  • Мляко
  • Масло


Начин на приготвяне

  • Картофите се сваряват и се обелват.
  • Нарязват се на тънки филийки и се нареждат в намазнена тава.
  • Натрошава се сиренето и се разпределя върху картофите.
  • Разбиват се яйцата, млякото и маслото и се заливат картофите и сиренето.
  • Огретенът се пече във фурна на 200 градуса за около 30 минути, докато се зачерви отгоре.


Поднасяне

Огретенът се сервира топъл. Може да се гарнира с кисело мляко, зеленчуци или салата.



Вариации

Огретенът може да се приготви с различни видове сирене, като кашкавал, бяло сирене, сирене Гауда и др. Може да се добавят и други съставки, като например зеленчуци, месо или риба. Ето няколко идеи за вариации на огретен:

Огретен с тиквички

Нарязват се тиквички на тънки филийки и се запържват в тиган с олио. След това се нареждат в тава върху картофите и се заливат със сместа от яйца, мляко и масло.

Огретен с месо

Нарязва се месо на ситно и се запържва в тиган с олио. След това се добавят към картофите и се заливат със сместа от яйца, мляко и масло.

Огретен с риба

Нарязва се риба на филета и се пече във фурна. След това се нарежда в тава върху картофите и се залива със сместа от яйца, мляко и масло.

Традиционна и популярна рецепта за огретен


Съставки за огретен:

  • 500 г картофи
  • 200 г сирене
  • 2 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. мащерка
  • 1/4 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. чубрица
  • 30 г масло


Начин на приготвяне на огретен:

  • Картофите се сваряват в подсолена вода до готовност.
  • След като са готови, се обелват и нарязват на филийки.
  • Сиренето се настъргва.
  • В купа се разбиват яйцата, млякото, солта, черният пипер, мащерката, ригана и чубрицата.
  • В намазнена тава се нареждат ред картофи, ред сирене и отново ред картофи.
  • Отгоре се залива с яйчената смес.
  • Отгоре се поръсва с масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато се получи златиста коричка.


Допълнителни съвети за огретена:

  • За по-богат вкус към ястието може да се добави и 1/2 ч.ч. настъргани кашкавал или 1/2 ч.ч. настърган пармезан.
  • Ако искате да направите огретен с тиквички, настържете 1/2 ч.ч. тиквички и ги добавете към картофите.

Огретенът може да се сервира както топъл, така и студен.
Приятен апетит!

Огретенът е популярно ястие в България, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. В някои райони се добавят и други зеленчуци, като например моркови, зеле или броколи. Огретенът е традиционно ястие за Бъдни вечер, когато се сервира заедно с други постни ястия. Той е и популярно ястие за закуска или обяд.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: