(Ogreten) -
Огретен - традиционно българско ястие
Какво е Огретен?
Огретенът е традиционно българско ястие, което се състои от варени картофи, настъргано сирене и заливка от яйца, мляко и масло. Приготвя се като тава с картофи, покрити със сирене и заливка, която се пече във фурна, докато се зачерви и се образува хрупкава коричка.
Огретен (Ogreten) |
Огретенът е популярно ястие в България, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. В някои райони се добавят и други зеленчуци, като например тиквички, патладжани или броколи.
Огретенът е традиционен за българската кухня и се сервира като основно ястие, гарнитура или мезе.
История
Терминът "огретен" произлиза от френския глагол "gratiner", което означава "да се зачерви" или "да се запече". Огретенът е известен в цяла Европа и се приготвя с различни съставки, като картофи, зеленчуци, месо, риба и др.
Основните съставки
- Картофи
- Сирене
- Яйца
- Мляко
- Масло
Начин на приготвяне
- Картофите се сваряват и се обелват.
- Нарязват се на тънки филийки и се нареждат в намазнена тава.
- Натрошава се сиренето и се разпределя върху картофите.
- Разбиват се яйцата, млякото и маслото и се заливат картофите и сиренето.
- Огретенът се пече във фурна на 200 градуса за около 30 минути, докато се зачерви отгоре.
Поднасяне
Огретенът се сервира топъл. Може да се гарнира с кисело мляко, зеленчуци или салата.
|
Вариации
Огретенът може да се приготви с различни видове сирене, като кашкавал, бяло сирене, сирене Гауда и др. Може да се добавят и други съставки, като например зеленчуци, месо или риба. Ето няколко идеи за вариации на огретен:
Огретен с тиквички
Нарязват се тиквички на тънки филийки и се запържват в тиган с олио. След това се нареждат в тава върху картофите и се заливат със сместа от яйца, мляко и масло.
Огретен с месо
Нарязва се месо на ситно и се запържва в тиган с олио. След това се добавят към картофите и се заливат със сместа от яйца, мляко и масло.
Огретен с риба
Нарязва се риба на филета и се пече във фурна. След това се нарежда в тава върху картофите и се залива със сместа от яйца, мляко и масло.
Традиционна и популярна рецепта за огретен
Съставки за огретен:
- 500 г картофи
- 200 г сирене
- 2 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. мащерка
- 1/4 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. чубрица
- 30 г масло
Начин на приготвяне на огретен:
- Картофите се сваряват в подсолена вода до готовност.
- След като са готови, се обелват и нарязват на филийки.
- Сиренето се настъргва.
- В купа се разбиват яйцата, млякото, солта, черният пипер, мащерката, ригана и чубрицата.
- В намазнена тава се нареждат ред картофи, ред сирене и отново ред картофи.
- Отгоре се залива с яйчената смес.
- Отгоре се поръсва с масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато се получи златиста коричка.
Допълнителни съвети за огретена:
- За по-богат вкус към ястието може да се добави и 1/2 ч.ч. настъргани кашкавал или 1/2 ч.ч. настърган пармезан.
- Ако искате да направите огретен с тиквички, настържете 1/2 ч.ч. тиквички и ги добавете към картофите.
Огретенът може да се сервира както топъл, така и студен.
Приятен апетит!
Огретенът е популярно ястие в България, което се приготвя по различни начини в различните региони на страната. В някои райони се добавят и други зеленчуци, като например моркови, зеле или броколи. Огретенът е традиционно ястие за Бъдни вечер, когато се сервира заедно с други постни ястия. Той е и популярно ястие за закуска или обяд.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.